Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Άγνωστοι Έλληνες: Κωνσταντίνος Ισχόμαχος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αντισυνταγματάρχης Κωνσταντίνος Ισχόμαχος (1838 -28 Μαΐου 1888) ήταν Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός του 19ου αιώνα, βουλευτής Λαρίσης από το 1881 ως το 1885.

Η καταγωγή του ήταν από την Μακεδονία. Ο πατέρας του Γεώργιος Κ. Ισχόμαχος από τη Μακεδονία ήταν δικαστικός και υπηρέτησε, μεταξύ άλλων, ως πρώτος γραμματέας του Αρείου Πάγου, καθώς και στα Δικαστήρια Θηβών και Χαλκίδας, ενώ ο αδελφός του Φιλώτας Ισχόμαχος (1845 – 1900) ήταν στρατιωτικός, διπλωμάτης και πολιτικός. Μητέρα του ήταν η Καλυψώ.

Σπούδασε στη Σχολή Ευελπίδων και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Γαλλία. Ο γιος του Ιωάννης ήταν επίσης πολιτικός και είχε εκλεγεί με το κόμμα του Βενιζέλου.

Αργότερα ασχολήθηκε με την πολιτική και εκλέχθηκε βουλευτής Λαρίσης, στις εκλογές του 1881.

Ως λοχαγός ίδρυσε την εταιρεία «Αδελφότης». Στην επανάσταση της Θεσσαλίας το 1878 ο Ισχόμαχος πήρε μέρος με δικό του στρατιωτικό σώμα. Διέπρεψε επίσης και στην συγγραφή πολυάριθμων δημοσιευμάτων. Διετέλεσε διευθυντής του στρατιωτικού επιτελείου του Υπουργείου των Στρατιωτικών.

Τιμήθηκε με ανώτερα παράσημα ξένων χωρών, έφτασε ως τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη του πυροβολικού. Αυτοκτόνησε στην Αθήνα το Μάιο του 1888.

Ήταν παντρεμένος με τη Ιουλία Προβελέγγιου, αδερφή του Αριστομένη Προβελέγγιου και γιος του ήταν ο Ιωάννης Ισχόμαχος.

wikipedia

ΔΗΜΟΦΙΛΗ