Εορτολόγιο Κυριακής των Αγίων Πατέρων 28 Μαΐου 2023

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Εορτολόγιο της Κυριακής των Αγίων Πατέρων 28 Μαΐου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: O Άγιος Ευτυχής ο Επίσκοπος Μελιτηνής. H Αγία Ελικωνίδα η Μάρτυς. O Άγιος Ανδρέας ο διά Χριστόν σαλός. Κυριακή της Ορθοδοξίας: Κυριακή των Αγίων 318 Θεοφόρων Πατέρων.

Ὡς εὐτυχῶς σὺ εὐτύχησας τρισμάκαρ! Θείας τετευχώς, Εὐτυχές, κληρουχίας, Εἰκάδι ὀγδοάτῃ Εὐτυχέα ἔνθεν ἄειραν.

Ο Άγιος Ευτύχιος ο Ιερομάρτυρας είναι άγνωστο από που καταγόταν και πότε άθλησε. Αναδείχθηκε σε Επίσκοπο Μελιτηνής, όμως λόγω της Χριστιανικής δράσεώς του συνελήφθη, αρνήθηκε δε να θυσιάσει στα είδωλα, και μετά από πολλά βασανιστήρια ρίχθηκε στο νερό, όπου βρήκε μαρτυρικό θάνατο.

Ο Σωφρόνιος Εύστρατιάδης στο Αγιολόγιο του, ισχυρίζεται ότι εσφαλμένα γράφεται Ευτυχής και μάλιστα επίσκοπος Μελιτηνής και ότι το σωστό είναι Ευτύχιος μάρτυς και όχι επίσκοπος.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Διοσκουρίδης, Διοσκορίδης, Διόσκορος.
  • Δημήτριος, Δημήτρης, Μήτρος.

28 Μαΐου η Εκκλησία μας τιμά την Κυριακή των Αγίων 318 Πατέρων της πρώτης Οικουμενικής Συνόδου και τη μνήμη της Αγίας Μάρτυρος Ελικωνίδας και του Αγίου Ευτυχίου του Επισκόπου Μελιτηνής.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Αγίων Θεοφόρων Πατέρων, από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων, Κυριακή 28 Μαΐου 2023 07.00 το πρωί.

Aπολυτίκιο Αγίου Ευτυχίου

Ήχος δ’. Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ.

Ὡς εὐτυχήσας ἀρετῶν ταῖς ἰδέαις, τῆς τῶν Μαρτύρων εὐκληρίας μετέσχες, Ἱερομάρτυς ἔνδοξε παμμάκαρ Εὐτυχές· σὺ γὰρ τῷ Θεῷ ἡμῶν, καθαρῶς ὑπουργήσας, αἵμασιν ἐφοίνιξας, τὴν ἁγίαν στολήν σου· μεθ’ ἧς Χριστῷ καὶ νῦν ἱερουργῶν, ἀεὶ δυσώπει, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Με πληροφορίες απο το ekklisiaonline.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ