Το ολλανδικό θαύμα στην αγροτική παραγωγή – να γιατί η Ελλάδα παραμένει ουραγός

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ολλανδικό πρότυπο – Άλλη μια εξαιρετική ανάλυση από τον Βασίλη Βιλιάρδο

Η βασική αιτία πίσω από την εντυπωσιακή εξέλιξη της πρωτογενούς παραγωγής της Ολλανδίας, είναι το πανεπιστήμιο του WUR, που βρίσκεται 50 μίλια νοτιοανατολικά του Άμστερνταμ – το οποίο θεωρείται ως το κορυφαίο ίδρυμα αγροτικής έρευνας στον κόσμο. Το WUR συνιστά κομβικό σημείο της «Food Valley – μιας ομάδας νέων επιχειρήσεων αγροτικής τεχνολογίας και πειραματικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Η συνεργασία ανάμεσα σε πανεπιστημιακούς και επιχειρηματίες του κλάδου αποτελεί το μυστικό της καινοτομίας της χώρας στον αγροτικό κλάδο.

Από την άλλη πλευρά, η βιώσιμη ανάπτυξη της γεωργίας στηρίζεται στις χιλιάδες μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις της χώρας και σε μεγάλο βαθμό στα θερμοκήπια – τα οποία επιτρέπουν στους αγρότες να ελέγχουν στενά τις συνθήκες καλλιέργειας και να χρησιμοποιούν λιγότερους πόρους, όπως το νερό και το λίπασμα, επιτυγχάνοντας παράλληλα υψηλότερες αποδόσεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν συμβάλει διάφορες μέθοδοι, όπως η χρήση ειδικού φωτισμού LED – ο οποίος επιτρέπει την 24ωρη καλλιέργεια σε θερμοκήπια με ελεγχόμενη ρύθμιση της ατμόσφαιρας. Εντύπωση προκαλεί, επίσης, η νεοσύστατη πρακτική λίπανσης των ντοματιών με απόβλητα ψαριών – τα οποία τις βοηθούν να μεγαλώνουν πολύ περισσότερο από το κανονικό. Διαδεδομένη είναι επίσης η χρήση υδροπονικών καλλιεργητικών μονάδων, όπου τα φυτά καλλιεργούνται εκτός εδάφους – σε τεχνητά παρασκευασμένα ανόργανα θρεπτικά διαλύματα. Αυτή η μέθοδος μειώνει την απορροή, εξοικονομώντας τόσο νερό όσο και χρήματα.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία για το συνολικό «αποτύπωμα» νερού από την παραγωγή ντομάτας, στην Ολλανδία αντιστοιχεί 1,1 γαλόνι νερού ανά λίβρα ντομάτας – τη στιγμή που ο μέσος όρος παγκοσμίως ανέρχεται στα 25,6 γαλόνια νερού. Το καινοτόμο αυτό μοντέλο έχει εφαρμοστεί ευρέως από τον αγροτικό πληθυσμό, δημιουργώντας θερμοκήπια που παρέχουν βέλτιστες συνθήκες για την καλλιέργεια.

Από το 2003 μέχρι το 2014, η παραγωγή λαχανικών αυξήθηκε κατά 28%, η χρήση ενέργειας μειώθηκε κατά 6%, η χρήση φυτοφαρμάκων κατά 9% και η χρήση λιπασμάτων κατά 29%. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της εταιρείας παραγωγής SIBERIA BV, όπου κάθε στρέμμα εντός θερμοκηπίου αποδίδει τόσο μαρούλι όσο περίπου 10 ολόκληρα στρέμματα στην ύπαιθρο – ενώ η ανάγκη για χημικές ουσίες έχει μειωθεί κατά 97%.

Τέλος, σε 1 τ.μ. η Ολλανδία παράγει 70 κιλά ντομάτας, ενώ η Ελλάδα μόλις 7 κιλά, σημειώνοντας πως η ελληνική αγροτική παραγωγή είναι 44% χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ το εργατικό κόστος διπλάσιο – καθώς επίσης ότι, από κάθε 1 € που παράγουμε, τα 0,90 € φεύγουν στο εξωτερικό.

Ειδικά όσον αφορά την ντομάτα, ενώ η αγροτική επιφάνεια που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από την Ολλανδία, οι εξαγωγές της χώρας μας είναι σχεδόν μηδενικές – έχοντας ήδη αναφέρει πως η Ολλανδία παράγει αγροτικά προϊόντα σε αξία 1.700 € το στρέμμα, το Ισραήλ 1.290 € και η Ελλάδα μόλις 190 €.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ