Κωνσταντίνος Τασούλας: Πρόεδρος και στη Βουλή της μίας… ημέρας!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με τις ψήφους όλων των κομμάτων πλην του ΚΚΕ εκλέχθηκε ο Κωνσταντίνος Τασούλας πρόεδρος της Βουλής, η οποία θα κλείσει το απόγευμα για να γίνουν εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Εκλογή του νέου προεδρείου της Βουλής με… σημερινή ημερομηνία λήξης και προκήρυξη νέων εκλογών περιλαμβάνει η πολιτική ατζέντα της ημέρας. Στις 10:30 ξεκίνησε η διαδικασία εκλογής παρουσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά. Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε τον Κωνσταντίνο Τασούλα, που ήταν πρόεδρος και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε παρών. Έτσι ο κ. Τασούλας έλαβε 270 ψήφους, ενώ υπήρξαν και 26 παρών σε 296 ψηφίσαντες. Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι Αλέξης Τσίπρας (ήταν στην κηδεία της καθηγήτριας του ΑΠΘ και ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Τζίνας Πολίτη), Όλγα Γεροβασίλη (απουσίαζε σε κηδεία στην Άρτα), Σωκράτης Βαρδάκης και Μπουρχάν Μπαράν. Και οι 4 απέστειλαν επιστολική ψήφο η οποία και προσμετρήθηκε. Απόντες χωρίς να στείλουν επιστολική ψήφο ήταν 4 βουλευτές: ο Αντώνης Σαμαράς και Όθωνας Ηλιόπουλος, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν ορκιστεί καθώς απουσιάζουν στις ΗΠΑ, και οι Σία Αναγνωστοπούλου και Χουσεΐν Ζειμπέκ.

«Η επόμενη Βουλή θα είναι καρπερή»

«Αφού εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς το σώμα για τη γενναιόδωρη εκλογή μου και προς τον πρόεδρο της ΝΔ για την επιλογή μου, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες στο λαό των Ιωαννίνων που με εξέλεξε», δήλωσε ο Κ. Τασούλας μετά την εκλογή του. «Η παρούσα Βουλή είναι φευγαλέα. Επιτρέψτε μου να πλέξω το εγκώμιο της φευγαλέας Βουλής, γιατί δεν θα σελαγίσει στο πολιτικό στερέωμα. Δεν συνιστά ένα στίγμα γι’ αυτή. Το φευγαλέο της Βουλής υπαγορεύεται από ύψιστες θεσμικές πρωταρχίες που συνιστούν θεσμικές κατακτήσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος», είπε ο Κ. Τασούλας και σημείωσε ότι «μέσα στα νάματα του Συντάγματος του 1975 γεννήθηκε η αρχή της δεδηλωμένης». «Αυτή η Βουλή είναι φευγαλέỨ, είπε και σημείωσε ότι θα υπηρετήσω αυτή τη Βουλή ως την επόμενη». Μάλιστα αναφέρθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που χθες ευχήθηκε η Βουλή να είναι καρπερή και επεσήμανε ότι «η επόμενη Βουλή θα είναι καρπερή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ