Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Τζοκοβιτς: Το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας – Σταματήστε τη βία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς μίλησε για την απόφασή του να δείξει τη στήριξή του στους Σέρβους του Κοσόβου μετά την πρεμιέρα του στο Roland Garros, τονίζοντας πως δεν θα σταματήσει να εκφράζει την άποψη του, ακόμα και αν τον τιμωρήσουν.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς πήρε θέση για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο Κόσοβο, γράφοντας στον φακό της κάμερας μετά τη νικηφόρα πρεμιέρα του στο Roland Garros: «Το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας. Σταματήστε τη βία», ενώ στη συνέντευξη Τύπου τόνισε πως θα το έκανε ξανά, ακόμα και αν τιμωρηθεί.

«Δεν είμαι πολιτικός και δεν έχω καμία πρόθεση να μπω σε πολιτικές συζητήσεις. Ως Σέρβο με πονάει πολύ αυτό που συμβαίνει στο Κόσοβο καθώς οι συμπατριώτες μου εκδιώκονται από τους δήμους. Το ελάχιστο που θα μπορούσα να κάνω είναι αυτό.

«Γνωρίζω ότι υπήρξαν ενστάσεις από διεθνείς δημοσιογράφους. Δεν ξέρω τι θα συμβεί, αν θα με τιμωρήσουν, αλλά δεν έχω καμία επιφύλαξη και θα το έκανα ξανά. Είμαι κατά των πολέμων και οποιασδήποτε σύγκρουσης, αυτό το έχω εκφράσει πάντα δημόσια.

Αυτή η κατάσταση με το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί προηγούμενο σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Λυπάμαι πολύ που βρισκόμαστε στην κατάσταση που βρισκόμαστε. Το Κοσσυφοπέδιο είναι το προπύργιό μας, εκεί δώσαμε τη μεγαλύτερη μάχη στην ιστορία μας, εκεί βρίσκονται τα πιο σημαντικά μας μοναστήρια. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα το έκανα ξανά, αλλά κυρίως γιατί αυτή είναι η αλήθεια».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η αστυνομία του Κοσόβου επενέβη σε τέσσερεις πόλεις στον βορρά για να διαλύσει συγκεντρώσεις του σερβικού πληθυσμού που εμπόδιζε τους νεοεκλεγέντες δημάρχους να αναλάβουν καθήκοντα.

Η προσέλευση στις κάλπες δεν ξεπέρασε το 3,5% και η σερβική κοινότητα στο βόρειο Κόσοβο θεωρεί μη έγκυρο το αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ