Πρόεδρος Σερβίας: Κι ένας τυφλός μπορεί να δει αυτό που θέλει ο Αλμπίν Κούρτι – τη Σύγκρουση Σέρβων και ΝΑΤΟ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απευθύνθηκε στους πολίτες για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, μετά τα γεγονότα στο Ζβετσάν, και όπως τόνισε, τις τελευταίες τρεις ημέρες φάνηκε ξεκάθαρα αυτό που είχε προετοιμαστεί, όλα οργανωμένα από τον Αλμπίν Kurti, ο οποίος είχε την επιθυμία να συμβεί μια σύγκρουση μεταξύ των Σέρβων και του ΝΑΤΟ.

«Αν και λέμε εδώ και μήνες ότι ο Αλμπίν Κούρτι έχει μόνο μία επιθυμία – να προκαλέσει συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, να οδηγήσει σε αιματοχυσία σε ολόκληρη την περιοχή, λίγοι ήθελαν να ακούσουν την αλήθεια και να κατανοήσουν την ουσία όλων όσων συμβαίνουν. στο Κοσσυφοπέδιο Επί τρεις μέρες ακόμη και ένας αδύναμος και πολιτικά αναλφάβητος μπορούσε να καταλάβει τι ήταν προετοιμασμένο για σήμερα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος στην ομιλία του χθες προς τους πολίτες.

Είπε ότι όλα οργανώθηκαν από τον Κούρτι και την επιθυμία του να προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ των Σέρβων και του ΝΑΤΟ και ότι αυτός, που ήταν ο μόνος ένοχος.

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι, μετά τη σύγκρουση με τις Ειδικές Δυνάμεις ROSU και την KFOR στο Ζβετσάν, 52 άτομα είχαν ζητήσει ιατρική βοήθεια στο Clinical Hospital Center Kosovska Mitrovica , τρεις από τους οποίους είχαν τραυματιστεί σοβαρά και ο πιο σοβαρά τραυματισμένος Ντράγκισα Γκάλιακ, ο οποίος είχε τραυματιστεί από δύο σφαίρες βρισκόταν στην εντατική.

«Ο Ντράγκισα Γκάλιακ, ένας 50χρονος αχθοφόρος από την Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, χτυπήθηκε από πίσω με δύο σφαίρες. Και εκείνη τη στιγμή, η απάντηση των Σέρβων ξεκινά με πέτρες και με όλους τους άλλους τρόπους», είπε ο Βούτσιτς στην ομιλία του στο κοινό.

Όπως είπε, ο Γκάλιακ είχε χειρουργηθεί, και οι γιατροί έδωσαν μάχη για τη ζωή του, λόγω μεγάλης απώλειας αίματος, και εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στην εντατική.

«Πιστεύουμε ότι είναι βέβαιο αν δεν υπάρξουν επιπλοκές, ότι θα επιβιώσει», είπε ο Βούτσιτς.

Πρόσθεσε ότι ο Ντράγκισα Μίλοβιτς, ένας από τους πιο σεβαστούς Σέρβους από το Κοσσυφοπέδιο, ο οποίος διαπραγματεύτηκε με την KFOR, είχε επίσης τραυματιστεί σοβαρά.

«Ο Μίλοβιτς έχει πολλαπλούς σοβαρούς τραυματισμούς στην κοιλιά, τα χέρια, τα πόδια και το στήθος και είναι υπό παρακολούθηση. Μεταξύ των τραυματιών και υπό παρακολούθηση είναι ο Κάσλαβ Σοφρονίγεβιτς, ο οποίος δέχθηκε χτυπήματα στο στήθος και τραύματα από σφαίρες από καουτσούκ, ενώ οι άλλοι υπέστησαν ελαφρούς και άλλα σοβαρούς τραυματισμούς», είπε ο Βούτσιτς.

 

Δήλωσε επίσης ότι τέσσερις Σέρβοι – ο Νεμπόισα Ελέζοβιτς, ο Ράντος Πέτροβιτς, ο Σρέτσκο Βίτκοβιτς και ο Ντούσαν Ομπρένοβιτς – είχαν συλληφθεί και ότι οι διαπραγματεύσεις με την KFOR ήταν σε εξέλιξη για την απελευθέρωσή τους.

Ανέφερε ότι ο αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας, Ιγκόρ Σίμιτς, είχε προειδοποιήσει την KFOR ότι οι αλβανικές Ειδικές Δυνάμεις είχαν φέρει όπλα και ελεύθερους σκοπευτές στις εγκαταστάσεις, ενώ οι Σέρβοι είχαν πραγματοποιήσει μη βίαιη αντίσταση.

Ο Βούτσιτς είπε ότι τραυματίστηκαν 41 μέλη της KFOR, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος αριθμός ήταν από το ουγγρικό και το ιταλικό σώμα της KFOR, και ότι τρία είχαν τραυματιστεί σοβαρά.

«Ελπίζουμε ότι δεν κινδυνεύει η ζωή κανενός. Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν μεγάλες και σοβαρές συνέπειες για τις οποίες ο Αλμπίν Κούρτι είναι υπεύθυνος, αποκλειστικά υπεύθυνος. Προειδοποίησα για αυτό χθες το βράδυ, το προηγούμενο βράδυ, πριν από πέντε ημέρες, κανείς δεν ήθελε να ακούσει», είπε ο Πρόεδρος.

Ανακοίνωσε ότι απόψε μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον υπουργό Άμυνας θα επισκεφθεί στρατιώτες που, όπως είπε, αναπτύχθηκαν ανάλογα με την κατάσταση.

«Απόψε θα επισκεφτούμε πολλά μέρη με τους στρατιώτες μας, δεν θα επιτρέψουμε το πογκρόμ των Σέρβων», είπε ο Βούτσιτς και δήλωσε ότι είχε προγραμματίσει συνάντηση με την Quint για αύριο στις 8 το πρωί και ότι πιθανότατα δεν θα πήγαινε στη Μπρατισλάβα.

Kosovo Online

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ