Αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα: O Αλμπίν Κούρτι θα υποστεί κυρώσεις – Ακυρώνεται η συμμετοχή του Κοσόβου στις κοινές ασκήσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα, Τζέφρι Χοβενιέ, δήλωσε ότι η ακύρωση της συμμετοχής του Κοσσυφοπεδίου στην άσκηση «Defender Europe 2023» είναι η πρώτη συνέπεια για την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, η οποία απέρριψε τις εκκλήσεις της Ουάσιγκτον για αποκλιμάκωση της κατάστασης στο βορρά.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε στις 26 Μαΐου ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου στους βόρειους δήμους θα έχουν συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις.

«Η πρώτη ένδειξη αυτού ήταν η απόφαση που έλαβε χθες το βράδυ ο Αμερικανός διοικητής για την Ευρώπη να ακυρώσει τη συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου στο Defender Europe 2023, η οποία έγινε εν μία νυκτί», είπε ο Χοβενιέ σε συνάντηση με αρκετούς δημοσιογράφους στην Πρίστινα.

Για το Κοσσυφοπέδιο, αυτές οι ασκήσεις έχουν τελειώσει, πρόσθεσε ο Χοβενιέ.

Λυπούμαστε για την κατάσταση που έφερε το Κοσσυφοπέδιο ο Κούρτι

«Πρέπει να πω ότι αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ δεν έχουν μεγάλο ενθουσιασμό να αντιδράσουν σε ορισμένα συμφέροντα του Κοσσυφοπεδίου, όπως η εμπλοκή με μη αναγνωρισμένες χώρες ή η ενεργή εργασία για τη βελτίωση του Κοσσυφοπεδίου στην ευρωατλαντική πορεία. Λυπούμαστε πολύ που η κατάσταση έφτασε ως εδώ, αλλά πρέπει να είμαι ειλικρινής, αυτή είναι η κατάσταση. Ελπίζουμε ότι ο πρωθυπουργός Κούρτι θα ακούσει τη συμβουλή μας και θα λάβει αμέσως μέτρα για να μειώσει τις εντάσεις στο βορρά».

Οι ΗΠΑ επέκριναν την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, λέγοντας ότι στις 26 Μαΐου, οι νέοι Αλβανοί δήμαρχοι στους βόρειους δήμους μπήκαν βίαια στα δημοτικά κτίρια στο βορρά.

Ο Χοβενιέ είπε ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται και άλλες αποφάσεις που θα λάβουν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι να λάβει άμεσα μέτρα για να ηρεμήσει η κατάσταση στο βορρά. Δεν απάντησε σε αυτά τα αιτήματα. Γι’ αυτό εξετάζουμε ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειές μας», είπε ο Αμερικανός πρέσβης.

Ο Αμερικανός Πρέσβης στο Κοσσυφοπέδιο Τζέφρι Χοβενιέ δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεν συντονίστηκε με την Ουάσιγκτον για τις ενέργειες που ελήφθησαν την Παρασκευή.

Την ημέρα εκείνη, οι νέοι Αλβανοί δήμαρχοι των δήμων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου μπήκαν στα δημοτικά κτίρια με τη βοήθεια της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου.

«Όταν το μάθαμε, αντιδράσαμε έντονα εναντίον του. Η απόφαση είχε αρνητικό αντίκτυπο στη φήμη του Κοσσυφοπεδίου και αντέστρεψε τις προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης.

Ο Χοβενιέ επικαλέστηκε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν όταν είπε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Δεν υπήρξε καμία δραστηριότητα για το Defender Europe ’23 σήμερα και δεν θα υπάρξει. Αυτές οι ασκήσεις τελείωσαν για το Κόσοβο».

Kosovo online

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ