Σύκο: To βασιλικό… φρούτο!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα σύκα μπορεί να έχουν καταγωγή από τον αραβικό κόσμο, ωστόσο τα βρίσκουμε πολύ εύκολα στις μεσογειακές χώρες, όπου υπάρχουν πολλές ποικιλίες.

Ο καρπός τους έχει σχήμα σφαιρικό ή αχλαδόμορφο, ενώ ο φλοιός τους έχει διάφορες αποχρώσεις (κίτρινο, πράσινο, σκούρο μοβ). Η σάρκα τους είναι μαλακή και γλυκιά, ενώ το χρώμα της μπορεί να είναι από ανοιχτό ροζ έως σκούρο κόκκινο. Από τις πιο γνωστές ποικιλίες σύκων είναι τα λεγόμενα «βασιλικά».

Είναι πιο μεγάλα σε μέγεθος συγκριτικά με τις υπόλοιπες ποικιλίες, ο φλοιός τους είναι πράσινος με μοβ ραβδώσεις, η σάρκα τους είναι κόκκινη και γλυκιά σαν μέλι και ωριμάζουν τον Αύγουστο. Γενικότερα, τα σύκα είναι ώριμα όταν ο φλοιός τους αποκτήσει το χαρακτηριστικό χρώμα της ποικιλίας στην οποία ανήκουν.

Τι μας προσφέρουν

Τα σύκα είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου, μαγνησίου και βιταμινών Α, Β και C. Θεωρούνται ιδανικά για την καταπολέμηση της κολίτιδας και της δυσκοιλιότητας, ενώ έχουν συνδεθεί με τη μείωση της χοληστερίνης. Επιπλέον, θεωρείται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Λόγω των σακχάρων που περιέχουν έχουν υψηλή θερμιδική αξία, γι’ αυτό συνίσταται να μην τα καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες.

Συντήρηση

Είναι από τα φρούτα που συντηρούνται δύσκολα και για μικρό χρονικό διάστημα. Ακόμα και όταν φυλάσσονται στο ψυγείο, καλό είναι να καταναλώνονται μέσα σε 1-2 μέρες.

Στην κουζίνα

Μπορούμε να τα καταναλώνουμε είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα. Στην κουζίνα τα χρησιμοποιούμε συχνά τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική. Συνηθίζεται να φτιάχνουμε ωραίες μαρμελάδες ή γλυκό του κουταλιού. Επίσης, μπορούν να προστεθούν σε πράσινες σαλάτες στις οποίες δίνουν ιδιαίτερη γεύση ή να συνδυαστούν με άλλα υλικά (π.χ. μανιτάρια) στα ζυμαρικά μας.

Στην αγορά

Τα σύκα μπορούμε να τα βρούμε στο εμπόριο από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, υπάρχει και μία ποικιλία με πράσινο φλοιό και κιτρινωπή σάρκα, η οποία ωριμάζει το Νοέμβριo!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ