Ο θρύλος του Ελληνικού τραγουδιου, Νασος Πατετσος εγινε 100 ετων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο θρύλος του ελαφρού τραγουδιού Νάσος Πατέτσος όχι μόνο γιόρτασε τα γενέθλιά του, πατώντας τα 100, αλλά έκανε και ένα παγκόσμιο ρεκόρ: τραγούδησε σε τόσο ψιλό τόνο, σπάζοντας μέχρι σήμερα το… Ρεκόρ Γκίνες.

  • Από τον Νίκο Νικόλιζα

Η βραδιά είχε και άλλη μία έκπληξη: ύστερα από 70 ολόκληρα χρόνια από την πρώτη φορά που είχε συνεργαστεί μαζί της συναντήθηκε ξανά με τη Ζωζώ Σαπουντζάκη! Για το «happy birthday» και τη σπουδαία βραδιά που διοργάνωσε ο υπογράφων, σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος των δεκαετιών 1950, 1960 και 1970 παρευρέθηκε στο ιστορικό στέκι του Μάνου Χατζιδάκι στο Παγκράτι Μαγεμένος Αυλός.

patetsos nasos

Τα ινδάλματα

Ηταν μια βραδιά κατά την οποία κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πως ένα «ξεχασμένο» όνομα της δεκαετίας του 1950, που έχει αποσυρθεί εδώ και πολλά χρόνια, θα μπορούσε να συγκεντρώσει όλα τα μεγάλα ονόματα του θεάτρου, του κινηματογράφου αλλά και του τραγουδιού: Ζωζώ Σαπουντζάκη, Αννα Φόνσου, Φώτης Μεταξόπουλος, Κώστας Πρέκας, Τάκης Σαγιώρ, Ελένη Ροδά, Κώστας Βενετσάνος, Τέλης Ζώτος, Μεγακλής Βιντιάδης, Ομηρος Ευστρατιάδης, Γιώργος Γεωργίου, Σπύρος Μπιμπίλας, Νάντια Καραγιάννη, Νανά Δόμβρου, Πάνος Κατέρης, Δέσποινα Τσολάκη, αλλά και ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας κ.ά. Πλήθος μουσικών έδωσε το «παρών» του στην ιστορική εκδήλωση, κάνοντας τον γηραιότερο, πλέον, καλλιτέχνη της Ελλάδας να λάμπει από συγκίνηση.

karagianni mpimpilas
Νάντια Καραγιάννη και Σπύρος Μπιμπίλας

«Στον κόσμο που με αγάπησε θέλω να ευχηθώ να ξεπεράσουν τα 120 χρόνια. Το μυστικό της μακροζωίας μου είναι το γέλιο και η καλοσύνη. Τίποτα άλλο. Να αγαπάτε αλλήλους» είπε συγκινημένος ο αιωνόβιος Νάσος Πατέτσος κατά τη βραδιά που έβγαλε και πολλές ειδήσεις. Μια βραδιά που καταγράφηκε και πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά από την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα».

Από τους πρώτους που έφτασαν στο ιστορικό στέκι ήταν ο επιστήθιος φίλος του Τάκης Σαγιώρ μαζί με τον φίλο του, ηθοποιό Τέλη Ζώτο. «Τον Νάσο τον ζω κάθε μέρα. Είναι το φιλαράκι μου, είναι η μεγάλη μου αγάπη. Είναι ένας άνθρωπος που ποτέ δεν έχει κατηγορήσει κανέναν. Και, φυσικά, είναι ο τελευταίος θρύλος του ελαφρού τραγουδιού. Θέλω να φύγω εγώ πρώτος από τη ζωή, γιατί, αν φύγει εκείνος, θα πρέπει να τον ακολουθήσω πολύ λυπημένος» είπε ο σπουδαίος χορογράφος, με τον Τέλη Ζώτο να συμπληρώνει. «Είναι ένα φαινόμενο που νομίζω πρέπει να μας βάλει όλους σε σκέψεις πώς μπορούμε να φτάσουμε στα χρόνια του».

sagior patetsos
Τάκης Σαγιώρ

Λίγη ώρα αργότερα η πρόεδρος του ιδρύματος «Το σπίτι του ηθοποιού», κρατώντας στα χέρια της ένα δώρο για τον αιωνόβιο καλλιτέχνη, ανέφερε στην κάμερα της εκπομπής του Star «Αλήθειες με τη Ζήνα», που θα προβάλει αποκλειστικά τα σημαντικότερα αποσπάσματα της βραδιάς: «Πήγα σε ένα κατάστημα δώρων και τους ρώτησα τι μπορώ να πάρω για έναν φίλο μου. Οταν με ρώτησαν την ηλικία, τους απάντησα “100”. Με κοίταξαν και μου είπαν “ουάου”».

Ο Μεταξόπουλος αγκαλιάζει τον Πατέτσο

Εκεί, στο ίδιο τραπέζι και ο Κώστας Πρέκας με την αγαπημένη του Μαίρη Βιντιάδου. «Η σημερινή βραδιά θα πρέπει να γίνει μάθημα για όλες τις νεότερες γενιές, πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους τεράστιους καλλιτέχνες του βεληνεκούς του Νάσου Πατέτσου. Υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες δόξες που πέρασε από την Ελλάδα. Ο σεβασμός μου στο πρόσωπό του θα είναι για πάντα μοναδικός» ανέφερε ο ηθοποιός, ενώ και ο σκηνοθέτης Μεγακλής Βιντιάδης θυμήθηκε στιγμές από τη συνεργασία τους στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

prekas mpimpilas
Κώστας Πρέκας και Σπύρος Μπιμπίλας

Η έκπληξη

Μία από τις εκπλήξεις της βραδιάς ήταν το είδωλο των χορογραφιών στις ελληνικές ταινίες Φώτης Μεταξόπουλος, που μόλις έφτασε στον Μαγεμένο Αυλό έπεσε στην αγκαλιά του αιωνόβιου εορταζόμενου. «Δεν θα μπορούσα να λείπω από αυτή την ιστορική στιγμή. Γιατί μόνο ως ιστορική μπορούμε να την εκλάβουμε. Ο Νάσος είναι η προσωποποίηση του μύθου.Τρεις ήταν οι μεγάλες δόξες του ελαφρού τραγουδιού: Γούναρης, Μαρούδας και Πατέτσος. Οι άλλοι δύο έχουν φύγει εδώ και πολλά χρόνια. Ο Νάσος ακόμα γράφει στο κοντέρ. Και, φυσικά, έχω δουλέψει πολύ μαζί του. Υπέροχος άνθρωπος και τεράστια φωνή» είπε συγκινημένος ο θρυλικός χορογράφος.

metaksopoulos mpimpilas
Φώτης Μεταξόπουλος και Σπύρος Μπιμπίλας

Λίγο πριν από το κόψιμο της γενέθλιας τούρτας, έκανε την είσοδό της η απαστράπτουσα Ζωζώ Σαπουντζάκη, συνοδευόμενη από τον σύντροφό της Πύρρο. Μόλις την αντικρίζει ο αιωνόβιος εορτάζων, σηκώνεται και την αγκαλιάζει. «Πω, πω, βρε Ζωζώ μου! Πόσα χρόνια πριν;» τη ρωτάει για να του απαντήσει: «Νάσο μου, δεν ήξερα τίποτα για σένα. Είχα χάσει τα ίχνη σου εδώ και πολλά χρόνια. Οταν με ενημέρωσαν ότι θα σου κάνουν τα γενέθλια, ήταν αδύνατον να αντισταθώ και να μην έρθω. Είναι τιμή μου» του απάντησε συγκινημένη.

sampoutsaki patetsos
Η Ζωζώ Σαπουντζάκη ρίχνει τις ζεϊμπεκιές της υπό το χειροκρότημα των παρευρισκομένων

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν όταν ο ιδιοκτήτης του Μαγεμένου Αυλού Δημήτρης Θεοφίλου έφερε μια τεράστια τούρτα, δημιουργία των ζαχαροπλαστείων Μπακάλογλου, με τον αριθμό 100 σε γαλάζιο χρώμα και με τη φράση “Να ζήσεις, Νάσο μας!”. Συγκινημένος ο Θεοφίλου, παίρνοντας το μικρόφωνο είπε στους παρευρισκομένους: «Θα σας πω και κάτι που δεν γνωρίζετε. Το 1953 δύο νεαρά παιδιά εκείνης της εποχής κλήθηκαν να παίξουν για πρώτη φορά σε μια ιστορική ταινία με πρωταγωνιστή τον τεράστιο ηθοποιό Πέτρο. Αυτά τα δύο παιδιά ήταν ο Νάσος Πατέτσος και η Ζωζώ Σαπουντζάκη».

fonsou mpimpilas
Αννα Φόνσου και Σπύρος Μπιμπίλας

Στο κέντρο επικρατεί παγωμάρα, καθώς οι δύο καλλιτέχνες είχαν να συναντηθούν από τότε, με τον Πατέτσο να αναφωνεί: «Πω, πω, Παναγία μου. Δεν το θυμόμουν καθόλου αυτό». Αμέσως η «βασίλισσα της νύχτας» βρέθηκε δίπλα από Πατέτσο και του τραγούδησε το «Happy birthday», εν μέσω μικρών πυροτεχνημάτων.

Ο θρυλικός καλλιτέχνης δεν αρνήθηκε να τραγουδήσει και μια παλιά επιτυχία που ερμήνευε με τη Σοφία Βέμπο, με τη φωνή του ακόμα και σήμερα να φτάνει σε πολύ ψηλές νότες και με τον Κώστα Βενετσάνο να αναφωνεί «αυτή τη στιγμή ο Νάσος Πατέτσος σπάει το παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες στο τραγούδι. Η προηγούμενη ερμηνεύτρια που έφτασε σε τόσο υψηλές νότες ήταν 96 ετών. Και αυτό θα φροντίσω να το προωθήσω δεόντως ώστε να καταγραφεί στο Γκίνες!».

tourta patetsos

Λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα και αφού οι κάμερες της εκπομπής του Star έκλεισαν, η απαστράπτουσα «βασίλισσα της νύχτας», έχοντας συνοδεία στο μπουζούκι τον Χρήστο Βυδινιώτη, στην κιθάρα τον Μάριο Μαυριανό και στο πιάνο τη Χρύσα Κωττάκη, άρχισε να τραγουδάει και να χορεύει μεγάλες επιτυχίες του παρελθόντος, ξεσηκώνοντας όλους τους παρευρισκoμένους.

kentriki patetsos
Ο Νάσος Πατέτσος είναι έτοιμος να σβήσει τα κεράκια της τούρτας

Από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της βραδιάς ήταν ο θερμός εναγκαλισμός και η συμφιλίωση του χορογράφου Τάκη Σαγιώρ τόσο με την πρόεδρο του Ιδρύματος «Το σπίτι του ηθοποιού» Αννα Φόνσου όσο και με τον πρόεδρο του ΣΕΗ Σπύρο Μπιμπίλα, εν μέσω τραγουδιών που ερμήνευσαν εκπληκτικά η Νάντια Καραγιάννη, η Νανά Δόμβρου αλλά και ο νεαρός καλλιτέχνης και μαθητής του Γιάννη Μαρκόπουλου, Φάνης Μπαρμπούνης.

Οπως ανέφερε η Αννα Φόνσου στους προσκεκλημένους της βραδιάς, το «Σπίτι του Ηθοποιού» έχει κάνει επισήμως πρόταση ώστε το καλοκαίρι στο θεατράκι του ιδρύματος να πραγματοποιηθεί τιμητική συναυλία για αυτόν τον τεράστιο και μοναδικό καλλιτέχνη που δόξασε την Ελλάδα στα πέρατα της Γης!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ