Ο Βενιζέλος βάζει τον Χατζηδακη στη θέση του, που τόλμησε να συγκρίνει την εισβολή στην Κύπρο και τα Ίμια με τα γεγονότα στον Έβρο!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιος είδε και δεν φοβήθηκε τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο συνέδριο του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) με τίτλο «70 χρόνια της Ελλάδας ως μέλους του ΝΑΤΟ – Διατλαντικές σχέσεις και ο ρόλος της Ελλάδας ως συμμάχου των ΗΠΑ».

Πάντως ο Κωστής Χατζηδάκης τον είδε και πρέπει να τρομοκρατήθηκε, αλλά η ευθύνη είναι δική του. Ο Κ. Χατζηδάκης συνέκρινε την μεταναστευτική κρίση στον Έβρο του 2020 με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και την κρίση των Ιμίων το 1996! Και μάλιστα είπε ότι στον Έβρο υπήρξε «πολιτική και στρατιωτική» της Ελλάδας επί του πεδίου!

Οι αναφορές Χατζηδάκη προκάλεσαν στην αντίδραση Βενιζέλου αλλά και του πρ. αρχηγού ΓΕΕΘΑ και πρ. υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη. Ήταν τέτοια η διαφωνία που η συντονίστρια της συζήτησης δημοσιογράφος Ινώ Αφεντούλη δεν μπόρεσε να συμβιβάσει τίποτα.

«Πρέπει να συνεννοηθούμε για τις έννοιες» είπε ειρωνικά ο Ε. Βενιζέλος τονίζοντας ότι δεν μπορεί τα γεγονότα στον Έβρο με τους άοπλους μετανάστες να συγκρίνονται με στρατιωτικές εισβολές και εμπλοκές και μάλιστα να μιλούν για «στρατιωτική νίκη». «Ούτε ήταν στρατιωτική επιχείρηση, ούτε μπορούμε να το θεωρήσουμε νίκη επί του πεδίου στρατιωτική», συμφώνησε ο Ε. Αποστολάκης.

Ο διάλογος έχει ως εξής:

Κωστής Χατζηδάκης: «Και εννοώ φυσικά την καθοδηγούμενη εισβολή μεταναστών από την Τουρκία στον Έβρο το Μάρτιο του 2020 η οποία προφανώς ήταν εξαιρετικά ακραία και προκλητική. Και εδώ πρέπει να πω για να το συνδέσω με αυτά που έλεγα και στην αρχή, ότι αν το καλοσκεφτούμε ήταν και η πρώτη νίκη της Ελλάδας επί του πεδίου απέναντι στην Τουρκία εδώ και πολλές δεκαετίες. Και το συνδέω με το τι έγινε στην Κύπρο το ‘74, τι έγινε στα Ίμια το ‘96. Εδώ ήταν μία απάντηση των ενόπλων μας δυνάμεων των σωμάτων ασφαλείας αλλά ήταν και μια απάντηση και σε πολιτικό επίπεδο. Μητσοτάκης με την Πρόεδρο της Κομισιόν, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την επομένη μέρα στον Έβρο να δίνουν απάντηση στην Τουρκία. Άρα εδώ υπήρξε μία διπλή νίκη σε αυτό, τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική».

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Προσέξτε αν θεωρείτε ότι η απόπειρα μαζικής εισόδου μεταναστών στον Έβρο είναι επεισόδιο συγκρίσιμο με τα Ίμια ή…»

Κωστής Χατζηδάκης: «Δεν είπα αυτό…»

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Ε, μα αυτό είπατε…»

Κωστής Χατζηδάκης: «Αυτό που είπα είναι ότι υπάρχει από το ‘16 και μετά μία σκλήρυνση της στάσης της άλλης πλευράς…»

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Θα το δούμε, θα σας πω σε αυτό αν μου επιτρέπει και ο κ. Αποστολάκης, αλλά αν θεωρείτε ότι η απόκρουση της μαζικής εισόδου μεταναστών που είναι ζήτημα αστυνομικού χαρακτήρα είναι στρατιωτικό επεισόδιο εφάμιλλο αυτών που έχουν συμβεί στο παρελθόν, τότε πρέπει να συνεννοηθούμε για τις έννοιες. Διότι αν ήταν εφάμιλλο θα είχε ακολουθήσει ότι ακολούθησε στις εφάμιλλες περιπτώσεις. Δηλαδή θα είχαν καθίσει σχεδόν υπό στρατιωτική πίεση των συμμάχων οι δύο χώρες στο τραπέζι και θα είχε επιταχυνθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Δεν είναι συγκρίσιμα και εφάμιλλα συμβάντα. Δεν ξέρω πώς το έχετε εισπράξει ως κυβέρνηση, αλλά αλίμονο αν είναι συγκρίσιμα και εφάμιλλα αυτά, τότε δεν έχουμε αντίληψη του τι συνέβη».

Κωστής Χατζηδάκης: «Επειδή ήμουν από την πλευρά της κυβέρνησης δεν το εισπράξαμε ως αστυνομικού χαρακτήρος γεγονός».

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Τι ήταν στρατιωτικού;»

Κωστής Χατζηδάκης: «Ήταν κάτι πολύ ευρύτερο οι ένοπλες δυνάμεις μας ήταν εκεί, έτσι και είχε πάρει και διεθνείς διαστάσεις. Όπως επίσης και το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν είναι ήσσονος χαρακτήρος κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας.

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Λοιπόν τώρα…»

Ινώ Αφεντούλη: «Μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε υβριδικό…»

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Υβριδικό είναι τα πάντα, από κυβερνοεπίθεση μέχρι το πώς είναι το ελληνικό δημόσιο χρέος που είναι υβριδικό. Υβριδικό σημαίνει τα πάντα και δεν σημαίνει τίποτα. Εν πάση περιπτώση, λέω δυστυχώς ή ευτυχώς από το ‘16 που είναι μια τομή λόγω του πραξικοπήματος, εμείς διακόψαμε και το διάλογο. Διότι αν δούμε πότε έχουν διακοπεί οι διερευνητικές επαφές και οι επαφές για τα ΜΟΕ δυστυχώς συμπίπτουν με το 2016. Και δεν νομίζω ότι κερδίσαμε τίποτα από τη μη διεξαγωγή των οργανωμένων μορφών διαλόγου τα χρόνια αυτά, τα οποία είναι πολλά, πλέον είναι πάρα πολλά».

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Συμφωνώ με τον κ. Βενιζέλο δεν ήταν γεγονός που θα πρέπει να το συγκρίνουμε. Ούτε ήταν στρατιωτική επιχείρηση, ούτε μπορούμε να το θεωρήσουμε νίκη επί του πεδίου στρατιωτική αυτό νομίζω είναι ξεκάθαρο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ