Η Ιταλία αίρει την απαγόρευση των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την απόφαση να άρει την απαγόρευση πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Υπήρχαν προηγούμενοι περιορισμοί στην εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία το 2019 και το 2020, με στόχο να αποτραπεί η χρήση του στη σύγκρουση στην Υεμένη.

Στην ανακοίνωσή της, η ιταλική κυβέρνηση δήλωσε ότι η απαγόρευση είχε καταστεί περιττή «με βάση τη μεταβαλλόμενη κατάσταση» στο έδαφος και επαίνεσε τις πρόσφατες προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να μεσολαβήσει για την ειρήνη.

Η Υεμένη έχει υποφέρει από μια αιματηρή σύγκρουση από τότε που η ομάδα Χούτι κατάφερε να πάρει τον έλεγχο της πρωτεύουσας Σαναά το 2014.

Η Σαουδική Αραβία, υπό την ηγεσία ενός στρατιωτικού συνασπισμού, παρενέβη το 2015 με στόχο την αποκατάσταση της κυβέρνησης.

Πιο πρόσφατα, οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες έχουν αποκτήσει δυναμική, με μια συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ριάντ και της Τεχεράνης τον Μάρτιο για την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων μετά από μια παύση από το 2016.

Αυτό το σημαντικό βήμα από την Ιταλία έρχεται μετά από προηγούμενες εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και αντανακλά μια στροφή προς την ειρήνη και την επέκταση των διπλωματικών προσπαθειών.

Η Ιταλία άρει επίσης μια άλλη απαγόρευση πωλήσεων όπλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον περασμένο μήνα, η οποία επίσης συνδέθηκε με τον πόλεμο στην Υεμένη.

Αυτές οι θετικές εξελίξεις αντικατοπτρίζουν την ελπίδα για ειρήνη στην Υεμένη, γράφει η «Αραβική Άμυνα».

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ