Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Η επική ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου στην Βουλή της Σερβίας και οι μειοδότες που φλερτάρουν με το ψευδοκράτος του Κοσσυφοπεδίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι διαδοχικές κυβερνήσεις της Ελλάδας «ορκίζονται» στο διεθνές δίκαιο και την τήρηση του. Ειδικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποφάσισε την άνευ όρων στήριξη της Ουκρανίας, ακόμα και με την αποστολή οπλισμού εις βάρος της εθνικής μας άμυνας, ακριβώς για να μην επιτρέψουμε την δημιουργία τετελεσμένων που μπορεί να τα πληρώσουμε ακριβά στο μέλλον, ειδικά από τη στιγμή που έχουμε ανοιχτά εθνικά θέματα και την τουρκική απειλή.

Δυστυχώς, η προθυμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να έρθει σε ευθεία ρήξη με την παραδοσιακή φίλη της Ελλάδος, την Ρωσία, δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη στήριξη της διεθνούς κοινότητας στην ανοιχτή πληγή της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και την πρωτοφανή εισβολή της Τουρκίας η οποία συντελείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε περιοχές εθνικής κυριαρχίας.

Υπάρχει όμως ένα εξίσου σημαντικό ανοιχτό μέτωπο που επηρεάζει άμεσα τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτό του ψευδοκράτους του Κοσσυφοπεδίου.

Εδώ δυστυχώς παρατηρούμε μία πρωτοφανή αγνόηση του διεθνούς δικαίου, η οποία ξεκίνησε με τις περίεργες ενέργειες του Νίκου Κοτζιά και επιδεινώθηκε από την διγλωσσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και προσωπικά του Νίκου Δένδια.

Κάποιοι φαίνεται ότι φλερτάρουν με την εθνική μειοδοσία. Οποιαδήποτε αναγνώριση του ψευδοκράτους του Κοσόβου από την διεθνή κοινότητα, συνιστά κερκόπορτα τόσο για την Κύπρο όσο και για τις τουρκικές επιδιώξεις στην Θράκη!

Μπορεί επί κυβέρνησης ΣυΡιζΑ ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος να είχε αναλάβει προσωπικά δράση ερχόμενος σε ευθεία σύγκρουση με τον τότε υπουργό εξωτερικών, δυστυχώς όμως σήμερα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο αντίβαρο εθνικής λογικής ώστε να προασπίσει το εθνικό συμφέρον

Θα πρέπει άπαντες να θυμούνται ότι η Ελλάδα είναι πολύ μικρή χώρα για να διαπράξει μία τόσο μεγάλη ατιμία, απέναντι στην Σερβία.

Δεν πρέπει μάλιστα να ξεχνάμε ότι ο Πρωθυπουργός και η πρόεδρος του ψευδοκράτους, ύψωσαν τον χάρτη της λεγόμενης «μεγάλης Αλβανίας», ο οποίος περιλαμβάνει την Κέρκυρα και την Ήπειρο!

Το θέμα ανέδειξε ο πρέσβης της Σερβίας στην Ελλάδα με μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, όπου γράφει τα ακόλουθα:

«Οι καιροσκόποι και εθνικολαϊκιστές, ο  «πρωθυπουργός» και η «πρόεδρος» του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι και Βιόσα Οσμάνι, προωθούν το μεγαλοεθνικιστκό σχέδιο της Μεγάλης Αλβανίας προσαρτίζοντας τμήματα της Σερβίας και της Ελλάδας.
Ο λύκος κι αν εγέρασε δεν άλλαξ´ η προβιά του».

Το ταξίδι στη Σερβία που είχε πραγματοποιήσει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επισκεπτόμενος τον Πύργο Νεμπόισα στο Βελιγράδι όπου εκτελέστηκε από τους Οθωμανούς το 1797 ο εθνικός μας ήρωας Ρήγας Φεραίος και η ομιλία του στην Βουλή της Σερβίας – ήταν ο πρώτος Έλληνας ηγέτης μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο που έπραξε κάτι τέτοιο, ήταν η εθνικά υπεύθυνη απάντηση στις στοχεύσεις Κοτζιά, που δυστυχώς υιοθέτησε ο κ. Δένδιας.

Η επίσκεψη έγινε κύριο θέμα στα σερβικά ΜΜΕ, σε αντίθεση για παράδειγμα με την επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου στην Ουκρανία, όπου ο Ζελένσκι όχι μόνο δεν σήκωσε ούτε ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό, αλλά αντίθετα την ώρα που η ελληνίδα πρόεδρος βρισκόταν στο Κίεβο και προσέφερε οπλικά συστήματα από το υστέρημά του ελληνικού λαού, ο πρόεδρος της Ουκρανίας αποθέωνε τον Ερντογάν και την Τουρκία!

IMG 2974
Η Ιστορική ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλο στη Βουλή της Σερβίας

Το χρονικό της επίσκεψης Παυλόπουλου

«Με ιερή συγκίνηση στέκομαι μπροστά στον Πύργο Νεμπόισα, όπου ο Εθνικός μας Ήρωας Ρήγας Φεραίος φυλακίσθηκε και εκτελέσθηκε επειδή υπερασπίσθηκε, συνεπής και ανυποχώρητος, το μεγάλο όραμά του» τόνιζε ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσέθετε:

«Ένα όραμα που ξεκίνησε από το λίκνο της Ελλάδας αλλά αγκάλιαζε όλους τους Λαούς της Βαλκανικής Χερσονήσου. Και ήταν ο φόβος απέναντι σε μια τέτοια ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη των Βαλκανικών Λαών, ο οποίος καθοδήγησε το χέρι των στυγερών και αδίστακτων δολοφόνων του. Το όραμα αυτό του Ρήγα Φεραίου διατηρεί και σήμερα την επικαιρότητά του. Με την έννοια ότι το μέλλον και η προοπτική των Βαλκανικών Λαών τους προσανατολίζει με κατεύθυνση την Μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια. Βεβαίως υπό μια αυτονόητη προϋπόθεση: Τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Μόνο οι λαοί εκείνοι που σέβονται το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο έχουν θέση σε αυτή την Ευρώπη που και ο Ρήγας είχε οραματιστεί με το δικό του τρόπο» ανέφερε ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ.Παυλόπουλος ξεναγήθηκε στον Πύργο Νεμπόισα από τον Σέρβο υπουργό Πολιτισμού Βλάντιμιρ Βουκοσάβλιεβιτς. Ο Πύργος ανακαινίστηκε το 2011, χάρη στην ελληνική δωρεά, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη δωρεά στον τομέα του πολιτισμού που έχει λάβει ο Δήμος Βελιγραδίου. Η ανακαίνιση του Πύργου δρομολογήθηκε το 2007, και χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ), τη Βουλή των Ελλήνων και το δήμο του Βελιγραδίου. Ο Πύργος διαμορφώθηκε σε ένα μουσείο τεσσάρων ορόφων .Στον πρώτο όροφο παρουσιάζονται πολυμεσικά η ζωή, οι ιδέες και το έργο του Ρήγα Βελεστινλή, ενώ οι υπόλοιποι όροφοι είναι αφιερωμένοι στον απελευθερωτικό αγώνα των Σέρβων και στην  ιστορία του Βελιγραδίου.

Στην έκθεση για τον Ρήγα παρουσιάζεται η ζωή του μεγάλου επαναστάτη, γίνεται βιντεοπροβολή της «Χάρτας»του Ρήγα . Ακούγεται επίσης ο «Θούριος» σε διάφορες βαλκανικές γλώσσες. Ο Πύργος χτίστηκε  περίπου το 1460 και είναι ένα από τα πιο σημαντικά οχυρά της μεσαιωνικής πόλης του Βελιγραδίου. Η ονομασία του (Νεμπόισα, σημαίνει ατρόμητος) οφείλεται στην καίρια θέση του στη συμβολή του Δούναβη με τον Σάβο. Μετά την κατάκτηση του Βελιγραδίου από τους Οθωμανούς ο Πύργος μετατράπηκε σε φυλακή.

Στεφάνι στην προτομή του Ελευθέριου Βενιζέλου

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βελιγράδι ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε επίσης στεφάνι στην προτομή του Ελευθέριου Βενιζέλου που κοσμεί τον ομώνυμο δρόμο στο Βελιγράδι. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας καταθέτει στεφάνι στην προτομή του Ελευθέριου Βενιζέλου στη σερβική πρωτεύουσα. Άλλωστε το γεγονός ότι στο κέντρο του Βελιγραδίου βρίσκεται οδός που φέρει το όνομα του Ελευθέριου Βενιζέλου και προτομή του Εθνάρχη αποτελεί απόδειξη των στενών σχέσεων και της εκτίμησης που είχε η Σερβία προς τον Βενιζέλο. Και αυτό γιατί στις δραματικές στιγμές που έζησε η Σερβία στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Βενιζέλος αντιτάχθηκε στην πολιτική του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου και υπερασπίστηκε την τήρηση της συμφωνίας με την Σερβία. Είναι γνωστή η φράση του: «Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή χώρα για να κάνει μια τόσο μεγάλη ατιμία όπως είναι η προδοσία προς την Σερβία για λόγους εδαφικού συμφέροντος».

Η διήμερη επίσκεψη του τ. ΠτΔ στο Βελιγράδι ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση που είχε ο κ.Παυλόπουλος με τον Πατριάρχη Σερβίας, Ειρηναίο.

Μεγάλη προβολή της επίσκεψης από τον σερβικό Τύπο

Το σύνολο του σερβικού τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ προέβαλε τις συναντήσεις που είχε ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και τις δηλώσεις του, από κοινού με τους Σέρβους αξιωματούχους.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στις δηλώσεις του κ.Παυλόπουλου κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ιδιαίτερα, στα σημεία των δηλώσεων των δύο Προέδρων που αφορούν στις εξελίξεις στην Καταλονία και στον παραλληλισμό με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Επισημαίνεται, επίσης, η στήριξη της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας, αλλά και των χωρών της περιοχής, η ευγνωμοσύνη της Σερβίας για τη στήριξη αυτή, η 150η επέτειος της συμμαχίας Ελλάδας-Σερβίας και οι εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, καθώς επίσης η έκκληση του Σέρβου Προέδρου για την πραγματοποίηση του επόμενου, 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας-Σερβίας, την άνοιξη στο Βελιγράδι.

Σημαντική έκταση στα ΜΜΕ λαμβάνουν σημεία ομιλίας του τ. Προέδρου της Δημοκρατίας στην ειδική συνεδρίαση της σερβικής Βουλής, με τίτλους σχετικών δημοσιευμάτων να επισημαίνουν ως μήνυμα του κ.Παυλόπουλου ότι «για την Ελλάδα, η Σερβία είναι ήδη στην Ευρώπη» και ότι «η Ελλάδα στηρίζει την Σερβία διότι σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση με την πρόεδρο της σερβικής Εθνοσυνέλευσης, Μάγια Γκόικοβιτς, σε σχετική ανακοίνωση της Εθνοσυνέλευσης, αναφέρεται ότι «στη συνάντηση επισημάνθηκε από κοινού η σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ειδικότερα υπό το φως των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία». Στη συνάντηση διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι διμερείς σχέσεις είναι παραδοσιακά καλές, επισημάνθηκε η επέτειος 150 χρόνων της ελληνο-σερβικής συμμαχίας και εκφράστηκε ετοιμότητα για την περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο του τακτικού πολιτικού διαλόγου και της ανταλλαγής υψηλού επιπέδου επισκέψεων. Η πρόεδρος της σερβικής Εθνοσυνέλευσης εκτίμησε ότι η μέχρι τώρα διακοινοβουλευτική συνεργασία ήταν πολύ καλή, με τακτική ανταλλαγή επισκέψεων σε ανώτατο επίπεδο, στο επίπεδο των σωμάτων εργασίας και των κοινοβουλευτικών ομάδων φιλίας, ενώ τόνισε ότι στην αναβάθμιση της συνεργασίας συνέβαλε σημαντικά η υπογραφή του μνημονίου για τη σύσταση της Επιτροπής Συνεργασίας της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας και του Κοινοβουλίου της Ελλάδας, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Ο κ.Παυλόπουλος, από πλευράς του, τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και την διαδικασία ολοκλήρωσής της, όχι μόνο με βάση τις φιλικές σχέσεις, αλλά και επειδή η Σερβία πληροί τα πρότυπα και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς άλλες χώρες σε αυτή την πορεία. Ο ΠτΔ συμφώνησε ως προς τη σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ιδίως υπό το φως των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μετά το χθεσινό δημοψήφισμα στην Καταλονία.

Συνάντηση με την πρωθυπουργό της Σερβίας

Σε ανακοίνωση της σερβικής κυβέρνησης για τη συνάντηση του τ. ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου με την πρωθυπουργό της Σερβίας Άννα Μπρνάμπιτς, που προβάλλεται σε πολλά ηλεκτρονικά ΜΜΕ, σημειώνεται ότι συμφωνήθηκε πώς οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας είναι παραδοσιακά καλές, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ειδικά όταν πρόκειται για την οικονομική συνεργασία. Η κα Μπρνάμπιτς υπενθύμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη Σερβία, με περίπου 2,2 δισ. ευρώ επενδύσεις και ευχαρίστησε τον τ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τον ενεργό ρόλο σε περιφερειακές πρωτοβουλίες, καθώς επίσης για την ισχυρή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας και άλλων χωρών της ΝΑ Ευρώπης.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος μάλιστα είχε τιμηθεί από το σερβικό κράτος, Αρκετούς μήνες μετά την έξοδο του από το προεδρικό μέγαρο, με την ανώτατη τιμή.

Κάποιους άλλους, οι Σέρβοι μάλλον θα τους τιμήσουν με το παράσημο της ανοιχτής παλάμης…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ