Κρητικός Θρήνος: Το μαύρο μαντήλι με τα κρόσσια που συμβολίζουν μέχρι σήμερα τα δάκρυα για την Άλωση της Πόλης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για όσους δεν ξέρουν για το μαύρο μαντήλι που έχουν οι Κρητικοί και για όσους αρνούνται τη «Βυζαντινή» κληρονομιά μας, όπως μας έχουν επιβάλει ξένα συμφέροντα…

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΩΣΗ

Το κεφαλομάντηλο που φορούν οι Κρητικοί και τα κρόσσια δεν είναι για ομορφιά.

Έχουν Ιερό Συμβολισμό πού συνδέεται με τους τελευταίους υπερασπιστές της Βασιλεύουσας που ήταν Κρήτες! Αυτά δεν διδάσκονται στα σχολεία γιατί η παιδεία παράγει προσκυνημένους!

*****

Όταν κινδύνευε η Πόλη ο Παλαιολόγος έστειλε κήρυκες στις επαρχίες και ζήτησε εθελοντές να πολεμήσουν. Από όλη την επικράτεια μόνο οι Κρητικοί έστειλαν 5 καράβια με αρχηγό τον Μανούσο Καλλικράτη από τον Καλλικράτη Σφακίων!

Εθελοντές προσφέρθηκαν πολλοί, αλλά δεν είχαν χρόνο να βρεθούν πλοία για όλους… Αν είχαν χρόνο και αντί 5 έστελναν 20 πλοία στη ναυμαχία που ακολούθησε, θα έσπαγε ο ναυτικός αποκλεισμός με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Έτσι ξεκίνησαν, όσοι χώρεσαν στα 5 πλοία με Καπετάνιους τον νεώτερο 75 ετών! Η ηλικία δεν ήταν εμπόδιο στη θυσία!

Αυτοί οι ανίκητοι απ’ το χρόνο Ομηρικοί Ημίθεοι Ήρωες πολεμούσαν σώμα με σώμα και μόνο με την δύναμη πίστης και ψυχής ΝΙΚΟΎΣΑΝ! [Άλλη φορά θα πούμε για την έφιππη μονομαχία του 70χρονου Μ.Κόρακα μ’ένα 25χρονο πρωτοπαλίκαρο στη Μάχη του Λασιθίου. (πηγή τουρκικά αρχεία!)]

Διέσχισαν το Αιγαίο αλλά περικυκλώθηκαν από τον τουρκικό στόλο έξω από την Πόλη. Ο ναύαρχος ζήτησε παράδοση… Αντί απαντήσεως δύο Τοξότες Σφακιανοί [φημισμένοι ήδη από τα χρόνια τού Ομήρου και του Μ. Αλεξάνδρου] σκότωσε ο ένας τον διερμηνέα και ο άλλος κάρφωσε το βέλος στο μάτι του Πασά!

ΕΓΙΝΕ ΚΟΛΑΣΗ…

Ο ναύαρχος τρελαμένος από τους πόνους ούρλιαζε τούς θέλω ζωντανούς… Η μάχη κράτησε όλη μέρα! Οι Τούρκοι λύσσαξαν….Ολόκληρος στόλος πάνω από 80 πλοία να ρεζιλευτούν από 5 Καπετάνιους Άπιστους και Ασπρομάλληδες;

Τα μεσάνυχτα εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι βάζοντας μπροστά ένα τουρκικό πλοίο που κατέλαβαν με ρεσάλτο, έσπασαν το μπλόκο και μπήκαν στην Πόλη! Εκτός το μάτι έχασε και το κεφάλι του ο ΝΑΥΑΡΧΟΣ! Το ηθικό των πολιορκημένων κορυφώθηκε! Ο Άγιος Αυτοκράτορας Δακρυσμένος τους εμπιστεύθηκε τον σημαντικότερο Πύργο!

Όταν τελικά η Βασιλεύουσα έπεσε τους ζήτησαν να παραδοθούν. Αυτοί απάντησαν: Θα πολεμούν μέχρι να σκοτωθούν!

Ο Πορθητής προς παραδειγματισμό ΤΟΥΣ ΤΙΜΗΣΕ! ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ! Αποχώρησαν συντεταγμένοι με προστασία εν μέσω χαλασμού. Με τα όπλα, τους τραυματίες και το καράβι τους.

Αυτοί ήταν οι τελευταίοι υπερασπιστές της ΠΟΛΗΣ! Οι μόνοι που γλίτωσαν.

Άφησαν στην Μονή Βατοπεδίου τους τραυματίες να τούς φροντίσουν. Ο τραυματίας «Γραμματικός» έγινε μοναχός έγραψε και φυλάγεται στην Μονή το χρονικό «Οι Τελευταίοι Υπερασπιστές της Πόλης». Έτσι διασώθηκε αλλά αποσιωπήθηκε αντί ν’ αναδειχθεί αυτή η Ιστορική Μαρτυρία!

Όταν επέστρεψαν διαδόθηκε ο θρήνος και οι Κρητικοί σ’ ένδειξη πένθους φόρεσαν για πάντα μαύρο μαντήλι με τα κρόσσια να συμβολίζουν ως σήμερα τα δάκρυα για την ΑΛΩΣΗ!

Αυτός ο συμβολισμός νίκησε για 567 χρόνια το χρόνο, τη μόδα και συνεχίζεται. Και όπως δείχνει σε πείσμα των καιρών θα συνεχιστεί και από τα εγγόνια των εγγονιών μας.

Δεν έβγαλα ποτέ αυτό το κεφαλομάντηλο από τότε που το ‘βαλα για πρώτη φορά. Κάθε πρωί το ψηλαφίζω με σεβασμό ΠΟΛΥΤΙΜΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ, κάθε βράδυ πού τ’ αποχωρίζομαι γίνεται ο συνδετικός μου κρίκος με την ευθύνη…

Η άγνωστη ιστορία υπεράσπισης της Κωνσταντινούπολης από γενναίους Κρητικούς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ