Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Οι δύο όψεις του Έβερεστ – Η υψηλότερη κορυφή του κόσμου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα Ιμαλάια είναι η υψηλότερη οροσειρά της Γης – το Έβερεστ με 8.848 μ. ύψος, η υψηλότερη κορυφή της. Αν και ο ήλιος τής χαρίζει ένα χρυσοκόκκινο χρώμα που θυμίζει λάβα, όπως στην παραπάνω φωτογραφία και κατά συνέπεια για κάποιους… τον «Άρχοντα των δαχτυλιδιών», το Έβερεστ δεν είναι ούτε ηφαίστειο, ούτε μπορεί κανείς βέβαια στη λάβα του να καταστρέψει το δαχτυλίδι.

Κίνδυνος-Θάνατος!

everest1

Καταγάλανος ουρανός, πάλευκο χιόνι, θέα που κόβει την ανάσα… η κορυφή του κόσμου! Αυτή θα ήταν μία ρομαντική εκδοχή για να περιγράψει κανείς το Έβερεστ. Η απαισιόδοξη; Αριστερά απότομη κάθοδος, δεξιά απότομη άνοδος, συνωστισμός που κάνει τα πάντα ακόμη πιο δύσκολα, ο αέρας αραιός και το οξυγόνο λίγο… και επιπλέον η θερμοκρασία στους -35 βαθμούς.

Προγραμματισμένο το «μποτιλιάρισμα»

everest2

Η χρονική περίοδος κατά την οποία μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Έβερεστ είναι πολύ περιορισμένη. Ο καιρός το επιτρέπει συνήθως μόνο ανάμεσα στον Απρίλιο και το Μάιο. Και μόλις ο καιρός δώσει το πράσινο φως, ξεκινούν και οι ορειβάτες. Στη Γερμανία το κόστος για μία τέτοια αποστολή διάρκειας από 40 μέχρι 60 ημέρες υπολογίζεται σε 50 έως 60 χιλιάδες ευρώ.

Ο ορειβάτης Ξία Μπογιού

everest bogiou

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2018 και δείχνει τον Κινέζο ορειβάτη, ο οποίος μετά την πρώτη του απόπειρα να κατακτήσει το Έβερεστ, έχασε και τα δυο του πόδια. Η αιτία του ακρωτηριασμού ήταν, όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις ατυχημάτων, λόγω κρύου. Λίγο καιρό μετά τη λήψη της φωτογραφίας παρεμπιπτόντως ο Ξία κατάφερε να σκαρφαλώσει στην κορυφή του Έβερεστ – με δύο τεχνητά πόδια.

Όπου υπάρχουν άνθρωποι…

everest skoupidia

…υπάρχουν και σκουπίδια. 8000 άνθρωποι έχουν ανέβει μέχρι στιγμής στο Έβερεστ – αρκετές χιλιάδες το προσπάθησαν. Φυσικά όλοι χρειάστηκε κάποια στιγμή να φάνε, να πιούνε κάτι. Και να χωνέψουν. Αυτό που μένει είναι ένας γιγάντιος σωρός από σκουπίδια. Αυτό είναι και ο λόγος που το Έβερεστ χαρακτηρίζεται και ως ο υψηλότερος σκουπιδότοπος του κόσμου.

Αναρρίχηση vs μαραθώνιος

everest marathonios

Παρά το γεγονός ότι το Έβερεστ έχει τεράστια επισκεψιμότητα ετησίως, δεν θέλουν όλοι να σκαρφαλώσουν στην κορυφή του. Μερικοί προτιμούν να πάρουν μέρος στον Μαραθώνιο του Έβερεστ. Πρόκειται για τον υψηλότερο, φυσικά, μαραθώνιο του κόσμου, ο οποίος φέτος έγινε στις 29/5. Σημείο εκκίνησης τα… 5.365 μέτρα.»

dw

ΔΗΜΟΦΙΛΗ