Οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου συμφωνούν για νέες εκλογές στους δήμους με σερβική πλειοψηφία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπό την πίεση των δυτικών ηγετών, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου δήλωσαν ότι είναι ανοιχτοί σε νέες τοπικές εκλογές στους τέσσερις βόρειους δήμους με σερβική πλειοψηφία.

Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Βιόσα Οσμάνι, και ο Πρωθυπουργός του, Αλμπίν Κούρτι, επιβεβαίωσαν ότι είναι ανοιχτοί σε νέες εκλογές για την ανάδειξη δημάρχων στους τέσσερις δήμους με σερβική πλειοψηφία στο βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το αίτημα δυτικών αξιωματούχων.

Ο Κούρτι είπε την Πέμπτη, μετά τη συνομιλία με τρεις Αμερικανούς γερουσιαστές, ότι «η απομάκρυνση των βίαιων πλήθους μπροστά από τα δημοτικά κτίρια και η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Βρυξελλών είναι ο δρόμος για την αποκλιμάκωση μέχρι τις νέες εκλογές».

Αλμπίν Κούρτι: «Όχλος» και «φασιστική πολιτοφυλακή» οι Σέρβοι Κοσσυφοπεδίου

Επιβεβαίωσε ότι μίλησε επίσης με τον Αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Φάινερ για μέτρα αποκλιμάκωσης.

Ο Κούρτι συνέχισε να αποκαλεί τους Σέρβους διαδηλωτές στο βορρά «όχλο» και «φασιστική πολιτοφυλακή» από τότε που ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις τη Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Παρασκευής, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ξανά μπροστά από το δημοτικό κτίριο στο Ζβετσάν.

Κάποιοι έφεραν συνθήματα που έλεγαν: «Δεν είμαστε εγκληματίες, θέλουμε απλώς ελευθερία», και: «Δεν θα μας διώξετε από τα σπίτια μας».

Τέσσερις ημέρες μετά την έκρηξη βίας σε τρεις από τους βόρειους δήμους κατά των νεοεκλεγμένων δημάρχων, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η ΕΕ ζήτησαν νέες εκλογές.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου, η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Οσμάνι συναντήθηκε με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς υπό την αιγίδα του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ και με τους Μακρόν και Σολτς παρόντες.

Μετά τη συνάντηση, ο Μπορέλ δήλωσε:

«Έχουμε τρία σαφή αιτήματα: νέες τοπικές εκλογές τώρα, διασφάλιση της συμμετοχής των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και έναρξη εργασιών για την ίδρυση της Ένωσης Δήμων με Σερβική Πλειοψηφία στο πλαίσιο του Διαλόγου με τη μεσολάβηση της ΕΕ».

«Αν δεν το κάνουμε αυτό θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για τη σχέση μας», πρόσθεσε ο Μπορέλ στο Twitter.

Η Οσμάνι είπε νωρίτερα στα μέσα ενημέρωσης στο Κισινάου ότι οι νομικές διαδικασίες επιτρέπουν τη διεξαγωγή των εκλογών.

«Ενημέρωσα τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η νομοθεσία μας επιτρέπει αυτή τη δυνατότητα και είμαστε έτοιμοι να το εξετάσουμε βάσει του εκλογικού κώδικα του Κοσσυφοπεδίου», είπε η Οσμάνι.

Ο Μακρόν είχε προαναγγείλει ότι η Γερμανία και η Γαλλία είχαν ζητήσει από το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να υποστηρίξουν νέες εκλογές στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο «το συντομότερο δυνατό».

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι ο Μακρόν είπε ότι ο ίδιος και ο Σολτς είχαν δώσει στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία μια εβδομάδα για να απαντήσουν στις προτάσεις τους.

Οι ντόπιοι Σέρβοι αρνούνται τη νομιμότητα των πρόσφατων εκλογών, τις οποίες μποϊκόταραν μαζικά και στις οποίες ψήφισε μόνο το 3,47 % του λαού.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, που ήταν η πρώτη μέρα εργασίας για τους Αλβανούς νεοεκλεγέντες δημάρχους Ζούπιν Πότοκ, Λεποσάβιτς και Ζβετσάν, όπου τραυματίστηκαν δεκάδες πολίτες και αστυνομικοί, σύμφωνα με την αλβανική Ρεπόρτερ.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ