Η Ρωσία ενισχύει την άμυνα της ναυτικής βάσης στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας με το σύστημα «Damba»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας από μη επανδρωμένα θαλάσσια σκάφη του ουκρανικού ναυτικού στο πλοίο πληροφοριών, «Ivan Khurs», το ρωσικό ναυτικό ενίσχυσε την άμυνα κοντά στη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης στην Κριμαία.

  Οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει μια σπάνια χρησιμοποιούμενη έκδοση του BM-21 MLRS (Multiple Launch Rocket System), γνωστό ως BM-21PD ή DP-62 ‘Damba’, το οποίο είναι ικανό να εκτοξεύει υποβρύχια πυρομαχικά PRS-60.

Το DP-62 «Dam» είναι ένα σοβιετικό παράκτιο αυτοκινούμενο σύστημα εκτοξευτών πυραύλων. Δημιουργήθηκε με βάση το Multiple Launch Rocket System 9K51 ‘Grad’.

Ο κύριος στόχος αυτού του συγκροτήματος είναι να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις εκτροπής του εχθρού στην ακτογραμμή, ιδιαίτερα κοντά στις εισόδους των βάσεων και των αγκυροβολιών των πλοίων.

Αυτό το σύστημα περιλαμβάνει πολλά εξαρτήματα, ένα από τα οποία είναι το όχημα μάχης, το BM-21PD.

1 29

Αυτό το μηχάνημα είναι μια εκλεπτυσμένη έκδοση του οχήματος μάχης BM-21. Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του BM-21PD είναι ότι είναι εξοπλισμένο με ανορθωτή ισχύος, που του επιτρέπει να λειτουργεί όχι μόνο από τον ηλεκτρικό του σταθμό αλλά και από ένα βιομηχανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με τάση 380V.

Μπορεί να πυροδοτήσει είτε από το ίδιο το μηχάνημα είτε από τηλεχειριστήριο. Το όχημα μπορεί να λειτουργήσει σε δύο τρόπους λειτουργίας – αυτόνομα και με χρήση υδροακουστικού σταθμού.

Η επαναφόρτωση του πακέτου πυραύλων μπορεί να γίνει χειροκίνητα είτε από το έδαφος είτε από το όχημα μεταφοράς 95TM, εξοπλισμένο με ενοποιημένες βάσεις 9F37M.

Το όχημα μεταφοράς 95TM, το οποίο αποτελεί μέρος του συστήματος DP-62, έχει σχεδιαστεί με βάση το φορτηγό ZIL-131 και είναι ικανό να μεταφέρει 40 βολές.

Το ανεξέλεγκτο βλήμα πυραύλων PRS-60 είναι ζωτικό μέρος του συστήματος DP-62. Μπορεί να στοχεύσει εξαιρετικά μικρά υποβρύχια σε βάθη που κυμαίνονται από 3 έως 200 μέτρα και εντός εμβέλειας βολής από 0,3 έως 5 χιλιόμετρα.

Επιπλέον, μπορεί δυνητικά να καταστρέψει υποβρύχιους σαμποτέρ χρησιμοποιώντας ένα ειδικό άκρο συνδεδεμένο στο βλήμα. Η πιθανότητα να χτυπηθεί ένας μόνο σαμποτέρ με μισό βόλι (20 βολές) φτάνει το 99%.

 Όπως σημειώνει η ‘Αραβική Άμυνα’, η Κριμαία έχει μεγάλη στρατηγική σημασία ως πύλη της Ρωσίας στα ζεστά νερά. Επιπλέον, η Κριμαία φιλοξενεί στρατιωτικές βάσεις που διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας και συμβάλλουν στην ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας της Ρωσίας στην περιοχή.

Η ενίσχυση της ναυτικής άμυνας στη βάση της Σεβαστούπολης δείχνει τη δέσμευση της Ρωσίας να διατηρήσει τη θαλάσσια ασφάλεια και να προστατεύσει τα στρατηγικά της συμφέροντα, και αυτό το μέτρο αντανακλά την ισχυρή στρατηγική του ρωσικού ναυτικού απέναντι σε πιθανές θαλάσσιες απειλές.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ