Ειρηνευτικό σχέδιο από την Ινδονησία για την Ουκρανία με δημοψήφισμα για το Ντονμπάς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Άμυνας της Ινδονησίας Πραμπόβο Σουμπιάντο στην διήμερη σύνοδο κορυφής για την άμυνα στη Σιγκαπούρη παρουσίασε ένα σχέδιο για τη διευθέτηση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο Σουμπιάντο κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες, τονίζοντας ότι η σύγκρουση που διαρκεί 15 μήνες έχει σοβαρές συνέπειες για τις οικονομίες των ασιατικών χωρών και τις προμήθειες τροφίμων. Πρότεινε μια κατάπαυση του πυρός στην τρέχουσα μετωπική γραμμή με αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες βάθους 15 χλμ σε κάθε πλευρά που θα διασφαλίζονται από παρατηρητές και ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ. Η Ινδονησία είναι έτοιμη να παράσχει στρατεύματα για πιθανές ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ. Ανέφερε επίσης ένα πιθανό δημοψήφισμα στις αμφισβητούμενες περιοχές που θα μπορούσε να οργανωθεί από τον ΟΗΕ.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξέι Ρεζνίκοφ, ο οποίος επίσης παρευρέθηκε στη σύνοδο κορυφής, εναντιώθηκε σθεναρά στο σχέδιο του Σουμπιάντο. “Ακούγεται περισσότερο σαν ρωσικό παρά σαν ινδονησιακό σχέδιο.. δεν χρειαζόμαστε έναν τέτοιο μεσολαβητή”.

Η Τζακάρτα ευνοεί ιστορικά την ουδέτερη διπλωματία και προσπάθησε να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής. Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Γιόκο Βιντόντο επισκέφθηκε πέρυσι τόσο το Κίεβο όσο και τη Μόσχα, ενώ η χώρα του ασκούσε την προεδρία της G20.

ANTIWAR

ΔΗΜΟΦΙΛΗ