Τύμπανα πολέμου από το Ισραήλ: Σοβαρότατα προβλήματα με το Ιραν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέφερε χθες στο προσκήνιο τις απειλές για «προληπτικά πλήγματα» σε πυρηνικέςεγκαταστάσεις του Ιράν, κατά τη σύγκληση «πολεμικού συμβουλίου» στο υπόγειο κέντρο επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ, με αντικείμενο την ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση που έχει την κωδική ονομασία «Firm Hand».

Καθώς η Τεχεράνη αυξάνει σημαντικά τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου, παρότι αρνείται κατηγορηματικά ότι φιλοδοξεί να αποκτήσει πυρηνική βόμβα, η ισραηλινή κυβέρνηση απειλεί με προληπτικά στρατιωτικά πλήγματα στο Ιράν εφόσον αποτύχει η διεθνής διπλωματία.

«Έχουμε δεσμευτεί ότι θα αναλάβουμε δράση ενάντια στα πυρηνικά του Ιράν, ενάντια στις πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, και στο ενδεχόμενο να ενωθούν αυτά τα μέτωπα», τόνισε ο Νετανιάχου από το υπόγειο κέντρο επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ.

Η πιθανότητα απειλής από πολλαπλά μέτωπα απαιτεί τον προληπτικό σχεδιασμό δράσεων, είπε ο Νετανιάχου στους υπουργούς και τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

Νωρίτερα, ο Iσραηλινός πρωθυπουργός είχε επικρίνει έντονα τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας με αφορμή την προ ημερών έκθεσή του, στην οποία ο ΔΟΑΕ εξέφρασε ικανοποίηση για τις εξηγήσεις της Τεχεράνης σχετικά με το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου και για την απόφαση των ιρανικών αρχών να επιτρέψουν την επανεγκατάσταση εξοπλισμού παρακολούθησης σε ορισμένες τοποθεσίες.

«Το Ιράν εξακολουθεί να ψεύδεται στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας. Η συνθηκολόγηση του ΔΟΑΕ απέναντι στις ιρανικές πιέσεις αποτελεί μαύρη κηλίδα στην ιστορία του», υποστήριξε ο Νετανιάχου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ