«Η Δύση έχει χάσει την εμπιστοσύνη της προς τον Αλμπίν Κούρτι»- Γερμανός Απεσταλμένος στα Βαλκάνια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ειδικός Απεσταλμένος της Γερμανίας στα Δυτικά Βαλκάνια, Μανουέλ Σαραζίν, τόνισε ότι η Δύση έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στο Κόσοβο μετά τα επεισόδια στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, η διεθνής κοινότητα είναι «πολύ θυμωμένη και απογοητευμένη».

Αναφερόμενος στους Σέρβους Κοσσυφοπεδίου και τους Κοσοβάρους δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Τα μέρη στη σύγκρουση έχουν ήδη χάσει μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης τους. Παρόλα αυτά, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η KFOR θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο της με σύνεση και αποφασιστικότητα. Έχει σαφή εντολή και δεν έχει αλλάξει. Ζητήσαμε σύνεση. Το πρόβλημα είναι ότι όσο η εθνοτική σερβική πλειοψηφία σε αυτούς τους τέσσερις βόρειους δήμους δεν συμμετέχει στις εκλογές, το πρόβλημα δεν θα λυθεί», είπε στο γερμανικό μέσο «Table Berlin».

«Πρώτον, πρέπει να πω αυτό που είπα απευθείας στον πρωθυπουργό Κούρτι: Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Φυσικά, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έσπειρε πρόσθετη δυσπιστία με τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά του τις τελευταίες εβδομάδες».

Τόνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να εγκαταστήσει τους δημάρχους των δήμων με αστυνομική συνοδεία «είναι λάθος για το οποίο φέρει πολιτική ευθύνη».

Σε ερώτηση για την ευθύνη της σερβικής πλευράς, ο Γερμανός διπλωμάτης τονίζει ότι «ευθύνονται για τις επιθέσεις στην KFOR και την αστυνομία».

«Δεν πρέπει να λέμε ψέματα ότι αυτοί ήταν μόνο πολίτες της Βόρειας Μιτρόβιτσα. Δεν ήταν», τόνισε.

«Υπήρχαν χούλιγκαν εκεί, που ήρθαν επίσης από τη Σερβία στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, που ξέρουν ακριβώς πώς να ενεργούν βάναυσα εναντίον του άλλου κόμματος. Αλλά πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις που βλέπουμε εδώ και αρκετές ημέρες έχουν υποστηριχθεί ευρέως από τον σερβικό πληθυσμό του Κοσσυφοπεδίου στο βορρά. Ειδικά από την κοινωνία των πολιτών στη Βόρεια Μιτρόβιτσα, που σε καμία περίπτωση δεν ανήκει σε χούλιγκαν».

Ο Σαραζίν τόνισε ότι οι νέες εκλογές στο Βορρά «θα ήταν ένα θετικό βήμα», ενώ πρόσθεσε ότι ο διάλογος υπό την ηγεσία της ΕΕ πρέπει να συνεχιστεί.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ