Ρωσία και NATO σε ταυτόχρονες ασκήσεις στη Βαλτική

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε ναυτικά γυμνάσια στη Βαλτική θάλασσα, μία ημέρα αφού οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ άρχισαν τις ετήσιες στρατιωτικές τους ασκήσεις στην ίδια περιοχή.

Στα γυμνάσια του ΝΑΤΟ, BALTOPS 23, συμμετέχουν 6.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων, 50 πλοία και περισσότερα από 45 αεροσκάφη, όπως ανακοίνωσε το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ. Επίσης αυτή είναι η πρώτη φορά που η Φινλανδίασυμμετέχει ως μέλος της Συμμαχίας.

«Αυτή η κορυφαία ετήσια άσκηση με επίκεντρο τη ναυτιλία στην περιοχή της Βαλτικής λαμβάνει χώρα από τις 4 έως τις 16 Ιουνίου και παρέχει μια μοναδική ευκαιρία εκπαίδευσης για την ενίσχυση της ικανότητας συνδυασμένης αντίδρασης που είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της ασφάλειας στη Βαλτική Θάλασσα», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το τμήμα των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη-Αφρική.

«Το BALTOPS 23 ξεκινά ως απτή ένδειξη δέσμευσης για συλλογική αμυντική ικανότητα σε όλη τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Συνεχίζουμε να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις ασφαλείας του σήμερα και να προετοιμαζόμαστε για το αύριο, μέσω της διαλειτουργικότητας και της απρόσκοπτης ενσωμάτωσης στις επιχειρήσεις του πραγματικού κόσμου», σχολίασε ο Αντιναύαρχος Thomas Ishee, διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων STRIKFORNATO και του Έκτου Στόλου των ΗΠΑ.

Τα κράτη που συμμετέχουν είναι: το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την πλευρά του ο ρωσικός στρατός επεσήμανε ότι έως 40 πλοία, 25 αεροσκάφη και περίπου 3.000 στρατιωτικοί θα λάβουν μέρος στα γυμνάσια που διεξάγονται στη Βαλτική και τα οποία θα διαρκέσουν ως τις 15 Ιουνίου.

«Στην άσκηση συμμετέχουν έως και 40 πολεμικά πλοία επιφανείας, σκάφη και πλοία υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων περιπολικών και κορβετών, μικρών πλοίων πυραύλων και σκαφών πυραύλων, μικρών ανθυποβρυχιακών πλοίων, ναρκαλιευτών βάσης και επιδρομής, καθώς και μικρών hovercraft προσγείωσης και υψηλής ταχύτητας σκάφη, logistics. Επιπλέον, στους ελιγμούς συμμετέχουν περίπου 3,5 χιλιάδες στρατιωτικό προσωπικό, έως 25 αεροσκάφη και ελικόπτερα, έως και 500 μονάδες στρατιωτικού και ειδικού εξοπλισμού», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Και προστίθεται: «Οι στόχοι της άσκησης είναι η αύξηση του επιπέδου ετοιμότητας των στρατιωτικών οργάνων διοίκησης και ελέγχου του στόλου της Βαλτικής, η βελτίωση της αλληλεπίδρασης, η ναυτική εκπαίδευση των πληρωμάτων πλοίων και η επιτόπια εκπαίδευση του προσωπικού των παράκτιων στρατευμάτων του στόλου, καθώς και η πρακτική από τη διοίκηση και το προσωπικό στη διοίκηση και τον έλεγχο των δυνάμεων. Στο πλαίσιο της άσκησης, επεξεργάζονται τα καθήκοντα προστασίας και υπεράσπισης θαλάσσιων οδών και βάσεων στόλου. Πριν από την έναρξη της άσκησης, ο Στόλος της Βαλτικής διεξήγαγε ένα σύνολο ειδικών ασκήσεων για όλους τους τύπους υποστήριξης, καθώς και επεξεργάστηκε τα ζητήματα για να φέρει τις δυνάμεις και τα στρατεύματα του Στόλου της Βαλτικής στα υψηλότερα επίπεδα πολεμικής ετοιμότητας».

Παράλληλα ο ρωσικός στόλος του Ειρηνικού ξεκίνησε σήμερα στρατιωτικά γυμνάσια στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και τη Θάλασσα του Οχότσκ, τα οποία θα ολοκληρωθούν στις 20 Ιουνίου.

«Περισσότερα από 60 πολεμικά πλοία και σκάφη υποστήριξης, περίπου 35 αεροσκάφη του πολεμικού ναυτικού, πεζοναύτες και συνολικά πάνω από 11.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων συμμετέχουν στα γυμνάσια των δυνάμεων του Στόλου του Ειρηνικού», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ