Πάνω από 20 επικεφαλής Μυστικών Υπηρεσιών συναντήθηκαν στη Σιγκαπούρη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Περισσότεροι από είκοσι ανώτεροι αξιωματούχοι από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών του κόσμου πραγματοποίησαν μυστική συνάντηση στο περιθώριο της συνάντησης ασφαλείας Shangri-La Dialogue στη Σιγκαπούρη αυτό το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με το Reuters τέτοιες συναντήσεις οργανώνονται από την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης και διεξάγονται διακριτικά σε ξεχωριστό χώρο παράλληλα με τη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια εδώ και αρκετά χρόνια. Οι συναντήσεις δεν έχουν αναφερθεί σε προηγούμενες συνόδους.

Οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από τη Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Avril Haines, την επικεφαλής της κοινότητας πληροφοριών της χώρας της, ενώ η Κίνα ήταν μεταξύ των άλλων παρόντων χωρών, παρά τις εντάσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Παρευρέθηκε επίσης ο Samant Goel, επικεφαλής της υπηρεσίας συγκέντρωσης πληροφοριών στο εξωτερικό της Ινδίας, της πτέρυγας Έρευνας και Ανάλυσης, δήλωσε ινδική πηγή.

«Η συνάντηση είναι ένα σημαντικό στοιχείο στη διεθνή σκιώδη ατζέντα», δήλωσε ένα άτομο με γνώση των συζητήσεων.

3 7

«Δεδομένου του φάσματος των χωρών που εμπλέκονται, δεν είναι ένα φεστιβάλ εμπορικής τέχνης, αλλά μάλλον ένας τρόπος προώθησης μιας βαθύτερης κατανόησης των προθέσεων και των αποτελεσμάτων.

«Υπάρχει ένας ανείπωτος κώδικας μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών ότι μπορούν να μιλήσουν όταν η πιο επίσημη και ανοιχτή διπλωματία είναι πιο δύσκολη – είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας σε περιόδους έντασης και η εκδήλωση της Σιγκαπούρης συμβάλλει στην προώθηση αυτού».

Και οι πέντε πηγές που συζήτησαν τις συναντήσεις αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος, σημειώνει το δημοσίευμα.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Σιγκαπούρης είπε ότι ενώ παρευρέθηκαν στον Διάλογο Shangri-La, «οι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων αξιωματούχων από υπηρεσίες πληροφοριών, έχουν επίσης την ευκαιρία να συναντήσουν τους ομολόγους τους».

«Το Υπουργείο Άμυνας της Σιγκαπούρης μπορεί να διευκολύνει ορισμένες από αυτές τις διμερείς ή πολυμερείς συναντήσεις», είπε ο εκπρόσωπος.

 «Οι συμμετέχοντες βρήκαν τέτοιες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο του (διαλόγου) επωφελής».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σιγκαπούρη είπε ότι δεν είχε πληροφορίες για τη συνάντηση. Οι κυβερνήσεις της Κίνας και της Ινδίας δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

1 53

Η Διευθύντρια Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Avril Haines παρευρίσκεται στον 20ο διάλογο Shangri-La IISS στη Σιγκαπούρη, 2 Ιουνίου 2023. Reuters.

Το δίκτυο «Five Eyes»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία λειτουργούν το δίκτυο Five Eyes για να συγκεντρώσουν και να μοιραστούν ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών και οι αξιωματούχοι πληροφοριών τους συναντώνται συχνά.

Οι μεγαλύτερες συναντήσεις της κοινότητας πληροφοριών είναι πιο σπάνιες και σχεδόν ποτέ δεν δημοσιοποιούνται.

Αν και λίγες λεπτομέρειες ήταν διαθέσιμες για τις συγκεκριμένες συζητήσεις στη Σιγκαπούρη, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και το διεθνικό έγκλημα εμφανίστηκαν στις συνομιλίες της Παρασκευής, πρόσθεσε το άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις.

Το απόγευμα της Πέμπτης, οι αρχηγοί πληροφοριών πραγματοποίησαν μια άτυπη συγκέντρωση.

Δεν συμμετείχε η Ρωσία

Κανένας Ρώσος εκπρόσωπος δεν ήταν παρών, είπε μια από τις πηγές. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Β. Χαβρίλοφ, ήταν στο Διάλογο Shangri-La, αλλά είπε ότι δεν παρευρέθηκε στη συνάντηση πληροφοριών.

Μια άλλη από τις πηγές είπε ότι ο τόνος στη συνάντηση ήταν συνεννοήσιμος, συνεργατικός και όχι συγκρουσιακός.

49 χώρες συμμετείχαν στο Διάλογο για την Ασφάλεια

Στον κύριο διάλογο για την ασφάλεια, περισσότεροι από 600 εκπρόσωποι από 49 χώρες πραγματοποίησαν τριήμερες συνόδους ολομέλειας, καθώς και διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών στο εκτεταμένο ξενοδοχείο Shangri-La.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Anthony Albanese έδωσε την κεντρική ομιλία, ενώ ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin, ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Li Shangfu και ομολόγους του από τη Βρετανία, μίλησαν επίσης η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Ινδονησία και η Νότια Κορέα.

Ο Χέινς ήταν μεταξύ των επίσημων αντιπροσώπων των ΗΠΑ στο Διάλογο Shangri-La. Σε μια συζήτηση για την κυβερνοασφάλεια στην κύρια συνάντηση, είπε απαντώντας σε ερώτηση Κινέζου στρατιωτικού ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών είναι απαραίτητη.

«Είναι απολύτως κρίσιμο, ακόμη και όταν υπάρχει δυσπιστία, ακόμη και όταν αντιμετωπίζετε ουσιαστικά αντιπάλους, να προσπαθείτε να επιλύσετε και να συνεργαστείτε σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και επίσης να προσπαθήσετε να διαχειριστείτε την πιθανότητα κλιμάκωσης», είπε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς επισκέφθηκε την Κίνα τον περασμένο μήνα για συνομιλίες με Κινέζους ομολόγους τους, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να ενισχύσει τις επικοινωνίες με το Πεκίνο.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ