Σάλος με τις αιχμές της Ευας Καιλη κατά των μυστικών υπηρεσιών της ΕΕ: Όποιος χρησιμοποιούσε το λογισμικό για να παρακολουθεί τα κινητά των ευρωβουλευτών, τον ενόχλησε η πρωτοβουλία μου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιζήτητη είναι, όπως αναμενόταν, η Εύα Καϊλή, ούσα η μοναδική γυναίκα που «πρωταγωνιστεί» στο περιβόητο σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate, το οποίο έχει συνταράξει τις Βρυξέλλες και όχι μόνο.

Κι ενώ οι εξελίξεις γύρω από το εν λόγω σκάνδαλο παραμένουν λίγο πολύ καταιγιστικές, η -ανεξάρτητη πλέον- ευρωβουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τη στιγμή που αποφυλακίστηκε δεν σταματά να δίνει συνεντεύξεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης, με την πιο πρόσφατη, μάλιστα, να γίνεται για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα, για λογαριασμό της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo».

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε αυτήν την… εκ βαθέων τηλεοπτική εξομολόγησή της, δεν είχε ιδέα για τις δοσοληψίες του Αντόνιο Παντσέρι και την εμπλοκή του συζύγου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, στο σκάνδαλο χρηματισμού. «Ήμουν σε κατάσταση σοκ. Δεν μπορούσα να καταλάβω. Δεν μπορούσα να διαβάσω το φάκελο. Δεν μπορούσα να δω το μωρό μου. Δεν ήξερα τι συνέβαινε με τον σύζυγό μου. Ήμουν έτοιμη να τρελαθώ…», είπε αρχικά.

«Τις πρώτες μέρες κλείδωσαν το διαμέρισμα, δεν ενδιαφέρθηκαν για το που ήταν το μωρό και δεν με άφηναν να επικοινωνήσω με την οικογένεια μου. Δεν είναι παρανοϊκό; Δεν μου εξηγούσαν τίποτα την πρώτη μέρα, δεν μπορούσα να επικοινωνήσω με δικηγόρο, δεν μπορούσα να επικοινωνήσω με την οικογένειά μου», πρόσθεσε η Εύα Καϊλή. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής περιέγραψε, κατόπιν, για πρώτη φορά αναλυτικά τις ώρες αγωνίας που βίωσε, λίγο πριν συλληφθεί. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνη την ημέρα. Θυμάμαι ότι ξύπνησα, είχα κάποιες δουλειές να κάνω και τότε είδα αστυνομία στο γκαράζ. Μου είπαν ότι συνελήφθη ο άνδρας μου, πήραν το αυτοκίνητο του και υπέθεσα ότι πρόκειται για τροχαίο ατύχημα»,

Όπως είπε, τότε ήταν που άρχισε να καταλαβαίνει ότι η αστυνομία ερευνά υπόθεση που αφορά τον Παντσέρι, στενό συνεργάτη του συζύγου της. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι εκείνη δεν γνώριζε για το περιεχόμενο της τσάντας. «Υπήρχε μία τσάντα για τον Παντσέρι εδώ, αλλά δεν ψαχουλεύω τα πράγματα του άνδρα μου», είπε αναφορικά με την περιβόητη βαλίτσα στο διαμέρισμά της.

Τα συστήματα παρακολούθησης στο Ευρωκοινοβούλιο

Σε κάποιο σημείο της συνέντευξής της, η Εύα Καϊλή άφησε -για πρώτη φορά- σοβαρές αιχμές εναντίον των μυστικών υπηρεσιών των ευρωπαϊκών χωρών. «Δύο μέρες αργότερα μίλησα με τον δικαστή και ήταν πολύ ενδιαφέρον, γιατί οι ερωτήσεις είχαν σχέση με τη δουλειά μου στην πολιτική», επεσήμανε σχετικά με τα όσα την ρώτησε ο δικαστής για την υπόθεση διαφθοράς.

Οπως είπε, η σύλληψη της ενδεχομένως και να οφείλεται στις πρωτοβουλίες της σχετικά με τα συστήματα παρακολούθησης που είχαν εγκατασταθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, για να ελέγχουν τους ευρωβουλευτές. «Όποιος χρησιμοποιούσε το λογισμικό για να παρακολουθεί τα κινητά των ευρωβουλευτών, τον ενόχλησε (η πρωτοβουλία μου) και αυτό προκάλεσε ανησυχία στους κύκλους των μυστικών υπηρεσιών διαφορετικών κρατών της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά η Εύα Καϊλή, αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές προς τις μυστικές υπηρεσίες της Ε.Ε.

«Πρόκειται για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Είναι πολύ ανησυχητικό για το ναό της δημοκρατίας. Πρέπει να υπερασπιστούμε το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο», πρόσθεσε και κατέληξε μονολογώντας «λένε πως ό,τι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ