Ηχηρή απάντηση του εισαγγελέα του Βελγίου στις δηλώσεις της Ευας Καϊλη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλοί αναρωτιούνται τα τελευταία 24ωρα τι επιδιώκει ή καλύτερα τι προσδοκά η Εύα Καϊλή μέσω των αλλεπάλληλων συνεντεύξεων που παραχώρησε σε μεγάλα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, αναφέροντας ότι υπέστη κακομεταχείριση στη φυλακή, αλλά και ότι υπήρξε μεγάλη δυσκολία πρόσβασης σε δικηγόρο.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου δεν δίστασε να απαντήσει στις δηλώσεις της ευρωβουλευτή στις εφημερίδες La Libération και El Mundo σχετικά με τα ζητήματα κακομεταχείρισης που υπέστη στη φυλακή, αλλά και αναφορικά με τη δύσκολία που είχε για να βρει δικηγόρο. «Τα αποδεικτικά στοιχεία θα προσκομιστούν στο δικαστήριο εν ευθέτω χρόνω» διαμήνυσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου Φρεντερίκ Βαν Λε, απαντώντας στις καταγγελίες της Εύας Καϊλή σχετικά με κακομεταχείριση που υπέστη στη φυλακή, αλλά και τη δυσκολία πρόσβασης σε δικηγόρο. «Η απάντηση σε αυτές τις δηλώσεις στον Τύπο θα μας οδηγούσε σε παραβίαση του απορρήτου της έρευνας και του τεκμηρίου της αθωότητας. Τα αποδεικτικά στοιχεία θα προσκομιστούν στο δικαστήριο εν ευθέτω χρόνω» σημείωσε. Επίσης, σχετικά με το εάν απαγορεύτηκε στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή να βλέπει την κόρη της όσο ήταν στις φυλακές του Χάρεν, απάντησε ότι τηρήθηκε η συνήθης διαδικασία, επιτρέποντας έτσι έναν ορισμένο αριθμό επισκέψεων. «Η κυρία Καϊλή ζήτησε προνόμια που δεν απέκτησε. Ωστόσο, γνωρίζω ότι οι ανακριτές ήταν ευαίσθητοι στην κατάσταση. Ο εγκλεισμός μιας μητέρας είναι πάντα μια τραγωδία αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητος. Η θέση ενός παιδιού δεν είναι στη φυλακή. Πολλές φωνές έχουν υψωθεί κατά του εγκλεισμού της κυρίας Καϊλή, αλλά ποιον ακούμε όταν πρόκειται για μια γυναίκα ρομά, που έχει και παιδιά, που μπαίνει στη φυλακή;» επισήμανε. Παράλληλα, ο Φρεντερίκ Βαν Λε ερωτηθείς εάν η υπόθεση «ξεφουσκώνει», απάντησε αρνητικά. «Καθόλου» δεν «ξεφουσκώνει», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η προληπτική κράτηση περιορίζεται σε ορισμένες καταστάσεις: για τη διατήρηση της έρευνας – ιδίως αποτρέποντας ορισμένους υπόπτους να έρθουν σε επαφή με εικαζόμενους συνεργούς ή εμποδίζοντας τη διαφυγή ενός κατηγορούμενου αγνώστου – και να εξασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια. Δεν σημαίνει λοιπόν επειδή αποφυλακίζεται κάποιος ότι τελείωσε η έρευνα, υπάρχουν ακόμη μαρτυρίες για συλλογή, αντιπαραθέσεις για οργάνωση κ.λπ. Πόσο μάλλον εδώ, που βρισκόμαστε σε ένα σύνθετο φάκελο, με βουλευτικές ασυλίες, σχέσεις με χώρες που δεν θέλουν απαραίτητα να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας. Το τέλος μιας προληπτικής κράτησης δεν σημαίνει τίποτα για την ουσία του φακέλου». Αναφορικά με τη μεγάλη διάρκεια της κράτησης της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, ο εισαγγελέας αναγνώρισε ότι τέσσερις μήνες είναι πολύ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η έρευνα είναι δύσκολη και οι κατηγορίες –διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση– σοβαρές. «Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι εάν η προληπτική κράτηση αποφασιστεί από τον ανακριτή, η νομιμότητα της διατήρησης αυτής της κράτησης πρέπει να ελεγχθεί από αρκετούς δικαστές: την εισαγγελία, τον δικαστή του τμήματος του συμβουλίου εντός πέντε ημερών από την έκδοση εντάλματος σύλληψης και τέλος στηνέφεση, ενώπιον του εφετείου, από άλλους τρεις δικαστές. Επομένως, ο νόμος παρέχει πολλές διασφαλίσεις για την αποφυγή αυθαίρετων κρατήσεων» τόνισε.

Μετά από μήνες σιωπής, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής διατράνωσε την αθωώτητά της και επιμένει ότι δεν έλαβε ποτέ χρήματα από το Κατάρ για να επηρεάσει τον μηχανισμό των Βρυξελλών υπέρ της χώρας. Όπως υποστήριξε, βρέθηκε στο στόχαστρο των Αρχών επειδή γνώριζε πάρα πολλά για την κυβερνητική κατασκοπεία. Μια ιστορία που περιλαμβάνει υπαινιγμούς πως ίσως η φυλάκισή της είχε πολιτικά κίνητρα. Η εργασία της για τη διερεύνηση της παράνομης χρήσης του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus στην Ευρώπη, υποστήριξε, την έβαλε στο στόχαστρο των κυβερνήσεων της ίδιας της Ευρώπης. «Από τον φάκελο του δικαστηρίου, οι δικηγόροι μου ανακάλυψαν ότι οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες φέρεται να παρακολουθούσαν τις δραστηριότητες των μελών της ειδικής επιτροπής Pegasus», είπε στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera.«Το γεγονός ότι τα εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου κατασκοπεύονται από τις μυστικές υπηρεσίες θα πρέπει να εγείρει περισσότερες ανησυχίες για το πόσο υγιής είναι η ευρωπαϊκή μας δημοκρατία» πρόσθεσε. «Νομίζω ότι αυτό είναι το πραγματικό σκάνδαλο». Ο στόχος της, σύμφωνα με το Politico, είναι άλλος. Η μάχη για την έξωθεν καλή μαρτυρία. Εκτός από τη συνέντευξή της στον ιταλικό Τύπο, η Εύα Καϊλή εμφανίστηκε επίσης στον ισπανικό και γαλλικό τύπο, όπου επέκτεινε τη θεωρία της για την κατασκοπεία. Σε μια συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είπε ότι η νομική της ομάδα έχει αποδείξεις ότι ολόκληρη η επιτροπή PEGA παρακολουθούνταν παράνομα, υποστηρίζοντας επίσης ότι δεν γνωρίζει πώς η αστυνομία περιέκοψε ορισμένες συνομιλίες μεταξύ της ίδιας και άλλων πολιτικών. «Δεν με κατασκόπευαν με το Pegasus, αλλά για τo Pegasus», υποστηριξε. «Πιστεύουμε ότι το Μαρόκο, η Ισπανία, η Γαλλία και το Βέλγιο κατασκόπευαν την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», είπε στην El Mundo. Οι ισχυρισμοί της κ. Καϊλή δεν έχουν ακόμα τεκμηριωθεί, αναφέρει το Politico. «Το γεγονός ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας παρακολουθούσαν εκλεγμένα μέλη του κοινοβουλίου θα πρέπει να εγείρει τεράστιες ανησυχίες για την κατάσταση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», είπε. «Αυτό υπερβαίνει το προσωπικό θέμα μου: Πρέπει να υπερασπιστούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το έργο των μελών του». Η Ελληνίδα πολιτικός απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες σε όλες τις συνεντεύξεις της. «Καμία χώρα δεν μου έχει προσφέρει ποτέ χρήματα και δεν έχω δωροδοκηθεί ποτέ. Ούτε καν η Ρωσία, όπως έχει υποστηριχθεί», είπε στην El Mundo. «Οι δικηγόροι μου και εγώ πιστεύουμε ότι αυτή ήταν μια αστυνομική επιχείρηση βασισμένη σε ψευδή στοιχεία». Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψής της , η Καϊλή ήταν ύποπτη ως «ο κύριος οργανωτής ή συνδιοργανωτής» της υπόθεσης διαφθοράς και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ