Ουκρανία – Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για την ανατίναξη του φράγματος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την έκρηξη που έπληξε το  φράγμα στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Νόβα Καχόβκα, την ώρα που η Δύση έσπευσε να καταδικάσει την «επίθεση της Ρωσίας σε μη στρατιωτικούς στόχους».

Σύμφωνα με το Κίεβο, ο ρωσικός στρατός ανατίναξε το φράγμα, για να προσπαθήσει να «ανακόψει» την επικείμενη αντεπίθεση την οποία ο ουκρανικός στρατός ετοιμάζει εδώ και μήνες, με στόχο να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

  • Δείτε βίντεο από τη στιγμή της ανατίναξης του φράγματος:

Η πληγείσα μονάδα χρησιμοποιείται για την υδροδότηση της περιοχής, της -προσαρτηθείσας στη Ρωσία- Κριμαίας που βρίσκεται νοτιότερα, αλλά και για τη ψύξη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή από το ξεκίνημα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Ως εκ τούτου, έντονη είναι η ανησυχία τόσο για την ομαλή λειτουργεία του σταθμού, όσο και για τις κοινότητες που θα επηρεαστούν από την καταστροφή του φράγματος, καθώς απειλούνται άμεσα από πλημμύρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από το περιστατικό θα μπορούσαν να επηρεαστούν έως και 80 κοινότητες της περιοχής, με σχεδόν 22.000 κατοίκους, σε απόσταση ακόμη και 85 χλμ. από το σημείο της καταστροφής. Το ρήγμα στο φράγμα της Νόβα Καχόβκα, εξάλλου, προκαλεί φόβους και για σημαντικές συνέπειες στην πανίδα και τη χλωρίδατης νότιας Ουκρανίας.

Η Ουκρανία ερευνά την έκρηξη στο υδροηλεκτρικό φράγμα ως έγκλημα πολέμου και πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή ή «οικοκτονία», όπως ανέφερε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα. Οι εισαγγελείς ανέφεραν σε σχόλια που απέστειλαν προς το πρακτορείο Reuters πως άρχισαν «επείγουσες έρευνες» για το ρήγμα.

Στο φως της δημοσιότητας, εξάλλου, έρχονται και οι δορυφορικές εικόνες στις οποίες αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής από την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα, που συγκρατούσε 18,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Σε αυτές φαίνονται ξεκάθαρα οι εκτεταμένες ζημιές στο κεντρικό τμήμα του φράγματος και σε ένα τμήμα του κτιρίου του υδροηλεκτρικού σταθμού στην ανατολική όχθη του ποταμού Ντνίπρο.

Σε χάρτη που δημοσιεύει το BBC, εικονίζονται οι περιοχές της Χερσώνας που έχουν ήδη επηρεαστεί από τις πλημμύρες.

bbc ukrania fragma

πηγή: BBC

ΔΗΜΟΦΙΛΗ