Ισραηλινά προειδοποιητικά ραντάρ βοηθούν την Ουκρανία να αμυνθεί από τις ρωσικές επιθέσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με αναφορές, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας συνεργάζονται με τον ισραηλινό στρατό σε πολωνικό έδαφος για να μάθουν τη λειτουργία ενός ισραηλινού συστήματος ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης.

Σύμφωνα με το Ουκρανικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Ukrinform), ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν το ανακοίνωσε επίσημα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη.

Ο Κοέν αποκάλυψε ότι ο ισραηλινός και ο ουκρανικός στρατός συνεργάζονται στην Πολωνία για να αναπτύξουν ένα σύστημα προειδοποίησης που θα βοηθήσει στην προστασία της ζωής των αμάχων στην Ουκρανία.

Το σύστημα στοχεύει στην αναγνώριση πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών ενώ παρακολουθεί την τροχιά τους. Αναμένεται ότι η εφαρμογή του ισραηλινού συστήματος θα οδηγήσει σε ταχύτερη ενεργοποίηση των σειρήνων εναέριας προειδοποίησης σε συγκεκριμένες περιοχές όταν πλησιάζει πραγματικός κίνδυνος επιθέσεων πυραύλων ή επιθέσεων εχθρικών drones.

Προηγήθηκε η δήλωση του πρεσβευτή της Ουκρανίας στο Ισραήλ, Γεβχάν Κορνύτσουκ, αποκάλυψε ότι το Κίεβο είχε αρχίσει να δοκιμάζει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που αναπτύχθηκε στο Ισραήλ.

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να εκδίδει προειδοποιήσεις για πιθανές ρωσικές επιθέσεις που πλησιάζουν, είπε ο Κορνύτσουκ, και αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται ως πιλοτικό πρόγραμμα που θα καλύπτει αρχικά μια πόλη όπως το Κίεβο. Εάν το σύστημα είναι επιτυχές, θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Ο Κορνύτσουκ εξήγησε ότι αυτό το σύστημα, το οποίο δοκιμάζεται στην Ουκρανία, είναι το ίδιο σύστημα που χρησιμοποιείται με επιτυχία στο Ισραήλ εδώ και πολύ καιρό. Πρόσθεσε ότι το σύστημα συναγερμού, γνωστό ως «κόκκινο χρώμα», προσαρμόστηκε στις ανάγκες της Ουκρανίας.

Αυτό το σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει πυραύλους και drones, να παρακολουθεί την κίνησή τους και να προβλέψει τον εκτιμώμενο χρόνο και τοποθεσία της πρόσκρουσης.

Όταν ανιχνεύεται μια απειλή, ενεργοποιείται μια σειρήνα δίνοντας στους ανθρώπους ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για να καλυφθούν.

Το πλεονέκτημα του συστήματος είναι η ικανότητά του να εστιάζει την προειδοποιητική κάλυψη σε συγκεκριμένες πόλεις, ενώ παρέχει ειδοποίηση μόνο στο τοπικό σύστημα.

Το σύστημα παρέχει επίσης μια ένδειξη για να υποδείξει τον χρόνο που έχουν οι άνθρωποι για να βρουν καταφύγιο.

 Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του συστήματος είναι η ικανότητά του να προσδιορίζει κατά προσέγγιση τον χρόνο και τη θέση των χτυπημάτων πυραύλων, επιτρέποντάς του να στοχεύει τις ειδοποιήσεις του σε συγκεκριμένες πόλεις.

Μπορεί το ισραηλινό σύστημα προειδοποίησης πυραύλων να προστατεύσει την Ουκρανία;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Μόσχα αύξησε τις επιθέσεις της στην ουκρανική πρωτεύουσα, με σχεδόν καθημερινές επιθέσεις που περιλαμβάνουν εκτοξεύσεις πυραύλων και drones.

Αυτές οι επιθέσεις δεν γίνονται μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες, αλλά και το μεσημέρι, και αποτελούν μεγάλη απειλή για την ασφάλεια του ουκρανικού πληθυσμού.

Ο κύριος στόχος αυτών των χτυπημάτων είναι να αδειάσουν τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας από πυραύλους. Το κόστος των ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Shahad» είναι πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με τα έξοδα που πραγματοποιεί η ουκρανική αεράμυνα κατά την εκτόξευση πυραύλων.

Ο Μάικλ Σταρ, βετεράνος του Ισραηλινού Στρατού, εξήγησε ότι το σύστημα προειδοποίησης πυραύλων του Ισραήλ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οικονομικά αποδοτική και αποτελεσματική προσωρινή λύση για να αποφευχθεί η εξάντληση των όπλων μέχρι να φτάσει μια νέα προμήθεια.

Λόγω επανειλημμένων επιθέσεων σε ουκρανικές πόλεις, η Ουκρανία αναγκάζεται να αναχαιτίσει ρωσικά drones και πυραύλους. Το ισραηλινό σύστημα μπορεί να ειδοποιήσει τον ουκρανικό στρατό όταν είναι απαραίτητο να αναχαιτίσει μόνο έναν συγκεκριμένο πύραυλο ή drone, εξοικονομώντας έτσι τα ακριβά όπλα.

Σημείωσε ότι ο Ισραηλινός Σιδερένιος Θόλος λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο. Σε περιπτώσεις που οι ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα αναμένεται να προσγειωθούν σε ανοιχτές περιοχές, δεν εκτοξεύονται οι ακριβοί αναχαιτιστές του Tamir

Ο Σταρ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ουκρανικός στρατός θα μπορούσε να συντηρήσει τα πυρομαχικά του γνωρίζοντας ότι οι ρωσικοί πύραυλοι δεν έπρεπε να χτυπήσουν τους στόχους τους.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ