Το τέλος της ουτοπίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Βασίλη Βιλιάρδου

«Το ΑΕΠ της Ελλάδας υποχώρησε μη αναμενόμενα κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022 – ενώ οι τρεις οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg, είχαν προβλέψει ανάπτυξη».

Η μείωση του ΑΕΠ υποδηλώνει τάση προς τεχνική ύφεση – ενώ σημειώθηκε επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης, στο 2,3% από 7,8% το 2022. Η αύξηση στη συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη κατά 1,4% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2022, αντισταθμίστηκε από τη μείωση στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου κατά 1,0% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2022. Εν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση διέρρεε ανάπτυξη 3,5% – προφανώς για προεκλογικούς λόγους.

IMG 3410

Η επιβράδυνση βέβαια της ιδιωτικής κατανάλωσης ήταν αυτονόητη – αφού η αγοραστική αξία των μισθών περιορίσθηκε κατά 7,4% σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, λόγω πληθωρισμού. Εκτός αυτού, μειώθηκε η στήριξη των νοικοκυριών με τα 50 δις € δανεικά που ήδη ξοδεύτηκαν – ενώ οι Έλληνες υπερφορολογούνται ξανά, με τους ίδιους συντελεστές στις αυξημένες τιμές και ληστεύονται από τις τράπεζες με τα αρνητικά επιτόκια (=ονομαστικά μείον τον πληθωρισμό).

Επομένως, σωστά έχουμε αναφέρει ότι, ανάπτυξη που στηρίζεται στην κατανάλωση με δανεικά έχει ημερομηνία λήξης – ενώ υπερχρεώνει το κράτος. Επίσης τους ιδιώτες, αφού δεν παράγουν αρκετά – με κριτήριο την κατακόρυφη άνοδο του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, στα μείον 20,1 δις € (επίπεδο 2010).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ