Τι περιλαμβάνουν οι συμφωνίες Τρίπολης – Ρώμης που υπογράφονται στην επίσκεψη Ντμπεϊμπά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιταλία και Λιβύη υπέγραψαν πέντε συμφωνίες συνεργασίας, με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού της κυβέρνησης ενότητας, Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά, στην ιταλική πρωτεύουσα, Ρώμη.

Αυτές, όπως αναφέρει το αραβικό δημοσίευμα αναφέρονται:

Στο μνημόνιο συμφωνίας για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης όχι μόνο δια θαλάσσης, αλλά και χερσαίας στην έρημο Σαχάρα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιταλική ιστοσελίδα «Decode 39».

Η ΕΕ εργάζεται για τον έλεγχο των νότιων συνόρων μέσω του Περιφερειακού Συντονισμού του Σαχέλ (RACC) και της Αποστολής Συνοριακής Βοήθειας της ΕΕ στη Λιβύη (EUBAM) με το «One Sahara Initiative», το περιφερειακό έργο για τον συντονισμό των προσπαθειών διασυνοριακής συνεργασίας στις ευαίσθητες περιοχή του Σαχέλ που περιλαμβάνει την Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ, τη Λιβύη και το Μάλι, τη Μαυριτανία και τον Νίγηρα.

Επιπλέον, υπάρχει μια άλλη συμφωνία που σχετίζεται με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έναν τομέα στον οποίο η Λιβύη εξακολουθεί να υστερεί κάπως και που θα μπορούσε να σημειώσει πρόοδο χάρη στη συνεργασία της Libyan National Oil Corporation και της ιταλικής εταιρείας Eni.

Η λιβυκή αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης ενότητας, θα συζητήσει βεβαίως διάφορους φακέλους κοινού ενδιαφέροντος, ξεκινώντας από την κατασκευή του «Αυτοκινητόδρομου Ειρήνης» που ενώνει την ανατολική και τη δυτική Λιβύη, ένα έργο υποδομής που είχε ήδη συμφωνηθεί στο Συνθήκη Φιλίας, Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας που υπεγράφη από την Ιταλία και τη Λιβύη στη Βεγγάζη τον Αύγουστο του 2008.

Αναμένεται ότι θα συζητηθεί το θέμα της πιθανής επαναλειτουργίας αεροπορικών εταιρειών μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιταλών που επιστρέφουν από τη Λιβύη, Francesca Brenna Ricotti, δήλωσε πρόσφατα ότι η επίτευξη λύσης για το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης αντιπροσωπεύει επίσης στρατηγική και συμβολική αξία της πολιτιστικής εγγύτητας και της ιστορικής φιλίας μεταξύ των δύο χώρες.

Όσον αφορά τον φάκελο της μετανάστευσης, σύμφωνα με σχέδιο μνημονίου συμφωνίας μεταξύ του ιταλικού Υπουργείου Εσωτερικών και του λιβυκού ομολόγου του, το άρθρο 1 προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων και τη συνέχιση της εκπαίδευσης της Λιβυκής Ακτοφυλακής σύμφωνα με έναν μηχανισμό που θα συμφωνηθεί.

Αυτό το υπό διαπραγμάτευση προσχέδιο μνημονίου περιλαμβάνει τη συνέχιση της παράδοσης πλοίων και θαλάσσιου εξοπλισμού στη Λιβύη, καθώς και τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων στη θάλασσα και την παροχή τεχνικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης στη Διοίκηση της Λιβυκής Ακτοφυλακής, συμπεριλαμβανομένων drones, συσκευών ασύρματης επικοινωνίας, καμερών και παρακολούθησης συσκευές.

Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει την αναθεώρηση των ειδικών μέτρων ασφαλείας για την προστασία των νότιων συνόρων της Λιβύης και την παρακολούθηση των οδών της ερήμου που φέρνουν παράνομους μετανάστες στις παράκτιες πόλεις.

Τα δύο μέρη αναλαμβάνουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει σχετικά με την ερμηνεία ή την εφαρμογή του παρόντος Μνημονίου μέσω των επίσημων διαύλων.

Το μνημόνιο θα εφαρμοστεί σύμφωνα με τη λιβυκή και ιταλική νομοθεσία, πέραν του ισχύοντος και εφαρμοστέου διεθνούς δικαίου, και λαμβάνοντας υπόψη ό,τι σχετίζεται με το ιταλικό μέρος σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μνημόνιο θα τεθεί σε ισχύ από την ημερομηνία της υπογραφής του για περίοδο 3 ετών και θα ανανεώνεται αυτόματα για παρόμοιο χρονικό διάστημα, εκτός εάν ένα από τα δύο μέρη ειδοποιήσει εγγράφως το άλλο μέρος μέσω της διπλωματικής οδού για την επιθυμία του να το τερματίσει για 6 μήνες. πριν από την ημερομηνία λήξης.

Και σε περίπτωση καταγγελίας του μνημονίου ή αναστολής των εργασιών του, οι διατάξεις του θα παραμείνουν σε ισχύ ως προς τα συμφωνηθέντα εκπαιδευτικά προγράμματα μέχρι τη λήξη της προβλεπόμενης περιόδου, γράφει το λιβυκό δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ