Κοσσυφοπέδιο: «Non Grata» ο Αλμπίν Κούρτι από τις ΗΠΑ;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοσίευμα στα Τίρανα αναφέρεται σε αυστηρό μήνυμα των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον Αλμπίν Κούρτι, πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, με  το ενδεχόμενο να κηρυχθεί ως «persona non grata», εάν δεν αποδεχθεί την πρόταση της ΕΕ για τη δημιουργία Ένωσης Σερβικών Δήμων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

«Εάν ο Πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι – γράφει η Shqiperja- απορρίψει την πρόταση της ΕΕ για αποκλιμάκωση της κατάστασης στον Βορρά, το Κοσσυφοπέδιο, όπως και ο ίδιος, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τη διατλαντική κοινότητα, όπως η κήρυξη του ως ‘non grata’».

Μάλιστα,  ένα από τα πιο σκληρά μέτρα, προβλέπει ότι η KFOR θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του βορρά του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με την απόφαση 1244, επαναφέροντας την κατάσταση στο 2004.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι ενδέχεται να αντιμετωπίσει αμερικανικές κυρώσεις εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και κλιμακώσει την κατάσταση στο βόρειο τμήμα της χώρας.

2 22

Τα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν έγγραφο που αναφέρει ότι τα μέτρα των ΗΠΑ και της διατλαντικής κοινότητας μπορούν να εφαρμοστούν στο Κοσσυφοπέδιο σε περίπτωση που η κυβέρνηση απορρίψει το σχέδιο που προτείνει η ΕΕ για εξομάλυνση της κατάστασης σε δήμους με σερβική πλειοψηφία, που σχετίζεται με αναχώρηση της ειδικής αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και δημιουργία του συνδέσμου των σερβικών δήμων και διεξαγωγή εκλογών.

Τα μέτρα θα εφαρμοστούν σε δύο φάσεις, όπου σε πρώτη φάση, το πάγωμα κεφαλαίων από την ΕΕ, το πάγωμα της διαδικασίας απελευθέρωσης των θεωρήσεων, το πάγωμα της διαδικασίας ένταξης στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το πάγωμα των αμερικανικών κεφαλαίων και η προβλέπονται πάγωμα προγραμμάτων για τις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσόβου.

Αλλά σε μια δεύτερη φάση προβλέπονται άλλα μέτρα όπως η παθητική στάση απέναντι στη σερβική εκστρατεία για την αποαναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, η αναδιοργάνωση της διεθνούς στρατιωτικής παρουσίας, η σοβαρή μείωση του αμερικανικού στρατεύματος καθώς και ο αποκλεισμός του Κοσσυφοπεδίου από αρκετούς διεθνείς οργανισμούς.

3 10

Επίσης, την αναδιοργάνωση της KFOR στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου θα ενεργοποιηθεί στο πλαίσιο του ρόλου του ψηφίσματος 1244 και θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, επιστρέφοντας την κατάσταση σε μια εποχή πριν από το 2004, όπου Το Κοσσυφοπέδιο ουσιαστικά δεν θα ελέγξει τίποτα σε αυτό το κομμάτι.

Εκτός από τις κυρώσεις που θα τιμωρήσουν το Κοσσυφοπέδιο, δεν εξετάζονται μεμονωμένες κυρώσεις κατά του Πρωθυπουργού Αλμπίν Κούρτι εάν η κατάσταση επιτόπου υποβαθμιστεί περαιτέρω.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την κήρυξη του ίδιου και του υπουργού Εσωτερικών Τσελάλ Σβέσλα «non grata» με το σκεπτικό ότι «αποτελούν απειλή για την ασφάλεια και την ειρήνη».

«Η διατλαντική κοινότητα έχει ζωτική ανάγκη να μην επιτρέψει μια κρίση πίσω από τις γραμμές επαφής με τη Ρωσία… με την πεποίθηση ότι θα προκύψουν προβλήματα από την πλευρά της Σερβίας, μετά το γαλλογερμανικό σχέδιο.

 Το έγγραφο αναφέρει ότι η διεθνής κοινότητα έχει ξεμείνει από υπομονή και απαιτεί «μια ξεκάθαρη απάντηση από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου: είναι εταίρος της διατλαντικής κοινότητας ή όχι;»

 Το να είσαι συνεργάτης σημαίνει άνευ όρων εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων και «η παράλειψη σημαίνει συνέπειες» σύμφωνα με το κείμενο.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ