Η πόλη φάντασμα που ίδρυσαν οι αρχαίοι Έλληνες – Έγινε διάσημη ως κινηματογραφικό σκηνικό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκαρφαλωμένο πάνω σε μια απότομη βουνοκορφή στην Κάτω Ιταλία, το Κράκο (Craco) αποτελεί δημοφιλή τοποθεσία για κινηματογραφικά γυρίσματα, σε ταινίες όπως, «Ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι», το «Quantum of Solace» του Τζέιμς Μποντ, τα «Πάθη του Χριστού» του Μελ Γκίμπσον και πολλές άλλες.

Αυτή η ιστορική πόλη ιδρύθηκε το 540 π.Χ., όταν οι αρχαίοι Έλληνες μετακόμισαν εσωτερικά από την παραθαλάσσια πόλη του Μεταπόντο και ονόμασαν την περιοχή Mοντετόρο.

Η πόλη χτίστηκε σε μια πολύ απότομη κορυφή ενός υψώματος 400 μέτρων για αμυντικούς λόγους, δίνοντάς της μια επιβλητική και εντυπωσιακή εμφάνιση.

craco1
Photo Credit Giuseppe Milo

Μέσα στους αιώνες, το Craco έγινε ένας επιτυχημένος οικισμός με ένα πανεπιστήμιο, τέσσερα μεγάλα αρχοντικά και έναν, συνεχώς, αυξανόμενος πληθυσμό.

Όμως, το 1656, μια επιδημία πανούκλας έπληξε τον τόπο και μείωσε τον αριθμό των πολιτών κατά εκατοντάδες. Οι συνέπειες της αρρώστιας δεν έκαμψαν το ηθικό των κατοίκων.

Ωστόσο, αυτό που οδήγησε στην εγκατάλειψη της πόλης είχε σχέση με περιβαλλοντικούς και γεωλογικούς λόγους. Από το 1892 έως το 1922, ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού μετανάστευσε στη Βόρεια Αμερική κυρίως λόγω των κακών γεωργικών συνθηκών.

craco2
Photo Credit Giuseppe Milo

Στη συνέχεια, το 1963, το Craco άρχισε να εκκενώνεται λόγω κατολισθήσεων, οι οποίες φαίνεται να έχουν προκληθεί από έργα υποδομής, αποχέτευσης και συστημάτων ύδρευσης.

Το 1972 μια πλημμύρα επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να κατοικηθεί και πάλι το ιστορικό κέντρο. Μετά από έναν σεισμό που έγινε το 1980, ο αρχαιολογικός χώρος του Craco εγκαταλείφθηκε τελείως.

Το 2010, το Craco συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο παρακολούθησης του Ταμείου Παγκόσμιων Μνημείων.

craco6

craco3
Photo Credit Idéfix~commonswiki
craco4
Photo Credit Idéfix~commonswik
craco5
Photo Credit Wallora

Πηγή: wikipedia
Επιμέλεια: Snoopit24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ