Ανησυχία για τα 4,8 ρίχτερ στην Αταλάντη – Τι λένε οι σεισμολόγοι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το γεγονός ότι η ισχυρή σεισμική δόνηση των 4,8 ρίχτερ κοντά στην Αταλάντη έγινε αισθητή και στην Αττική, ήταν αρκετό για να προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, καθώς το επίκεντρό της εντοπίζεται 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αταλάντης, στη Φθιώτιδα.

Αναμενόμενα, οι σεισμολόγοι κλήθηκαν να εκφράσουν την άποψή τους για το συμβάν, με τον Ευθύμιο Λέκκα να τονίζει πως «δεν είναι το τελικό μέγεθος του σεισμού και δεν συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης. Το ρήγμα της Αταλάντης το αντιμετωπίζουμε με δέος και “γεμίζει” σε διάστημα 600 ετών και άνω. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ρήγμα προς τη μέσα πλευρά, προς τον Ορχομενό και την Αμφίκλεια. Είναι εκεί που έγινε ο σεισμός το 2013 με παρόμοιο μέγεθος. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Αθήνα».

IMG 3490

«Πρέπει να δούμε και την εξέλιξη του φαινομένου με άλλα σεισμικά φαινόμενα που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν και ποιο ακριβώς ρήγμα συνδέεται με τον σεισμό. Είναι μάλλον ένα κοντινό ρήγμα που απέχει 20 χλμ. από το ρήγμα της Αταλάντης, αλλά δεν τονίζω ότι δεν είναι ακόμα ώριμο να δώσει τέτοιο σεισμό. Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο να δούμε τι συμβαίνει. Οι κάτοικοι να μην προσεγγίζουν περιοχές που μπορεί να γίνουν κατολισθήσεις, αλλά και παλιά κτίσματα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ μιλώντας στην εκπομπή LiveNews.

Από την πλευρά του, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε στο newsit.gr ότι «δεν είμαστε ακόμα βέβαιοι αν ο σεισμός 4,8 ρίχτερ που έγινε το μεσημέρι προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης ή από κάποιο άλλο. Ναι μεν ο σεισμός έγινε στην περιοχή της Αταλάντης, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι πάνω στο ίδιο συγκεκριμένο ρήγμα». Όπως αναφέρει ο γνωστός σεισμολόγος, το ρήγμα της Αταλάντης είναι ευρέως γνωστό για το γεγονός ότι έχει δώσει δύο μεγάλους σεισμούς πριν από ενάμιση αιώνα. «Τον Απρίλιο 1894 έγιναν δύο ισχυροί σεισμοί με διαφοράς μιας εβδομάδας, ο ένας 6,4 και ο άλλος 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», είπε συγκεκριμένα, ο κος Παπαδοπουλος και τόνισε πως ακόμα είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν ήταν ο κύριος σεισμός, καθώς «το 4,8 ρίχτερ δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλος για να πούμε “ναι, θα έχουμε μετασεισμούς”, πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί».

Καθησυχαστικός, πάντως, εμφανίζεται ο Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος σε δηλώσεις του στο ethnos.gr συνέστησε ψυχραιμία. «Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Το μόνο που μπορώ να σας πω, είναι ότι δεν φαίνεται να σχετίζεται με το μεγάλο ρήγμα της Αταλάντης, επειδή είναι δυτικότερα (από το ρήγμα), αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ο μηχανισμός που προκύπτει από τις μετρήσεις δεν έχει τα χαρακτηριστικά του μηχανισμού και της κατεύθυνσης που έχουμε ως γνώση για το μεγάλο ρήγμα», σημειώνει ο σεισμολόγος και προσθέτει πως «ως εκ τούτου και επειδή δίνει μετασεισμούς αυτή την ώρα, το παρακολουθούμε, μένουμε ψύχραιμοι στις εκτιμήσεις και σε λίγες ώρες θα έχουμε καλύτερη εικόνα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ