Ο πληθωρισμός πεφτει αλλα οι τιμές στα σουπερ μαρκετ τραβούν την ανηφόρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ερώτημα που τίθεται συχνά από τους καταναλωτές είναι γιατί συνεχίζουν να παραμένουν ψηλά οι τιμές των τροφίμων ενώ μειώνεται ο πληθωρισμός;

Και όλες αυτές οι συζητήσεις αφορούν στα νέα δεδομένα που φέρνει στο φως η ΕΛΣΤΑΤ. Στο 2,8% φαίνεται πως υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ελλάδα, την ώρα που η κατηγορία των ειδών διατροφής συνεχίζει να καίει τις τσέπες των καταναλωτών, με τον σχετικό δείκτη να σημειώνει άνοδο σε σχέση με τον Απρίλιο.

Ανησυχητικό είναι πάντως το γεγονός ότι ο δείκτης των τροφίμων παρέμεινε σε διψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα στο 11,6%, ενώ τον περασμένο Απρίλιο ήταν στο 11,4%. Σε μηνιαία βάση, σε σύγκριση δηλαδή με τον Απρίλιο ο γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρουσίασε αύξηση 0,4%, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2022 – Μαΐου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021 – Μαΐου 2022, παρουσίασε αύξηση 7,8% έναντι αύξησης 5,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021 – Μαΐου 2022 με το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2020 – Μαΐου 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ