Μεταρρυθμίζεται το Σύστημα Ασύλου στην ΕΕ – Συμφώνησαν οι χώρες μέλη μετά από διαπραγματεύσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να μεταρρυθμίσουν το κοινό σύστημα ασύλου. Η απόφαση συμφωνήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο από τους υπουργούς Εσωτερικών των κρατών μελών, μετέδωσε το France Presse.

Την είδηση ​​ανακοίνωσε η Σουηδή υπουργός Μετανάστευσης Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ, η χώρα της οποίας ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. Είπε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από μια ημέρα δύσκολων διαπραγματεύσεων.

Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σκοπό την έγκριση της μεταρρύθμισης πριν από τις εκλογές για την ανανέωση της σύνθεσής του τον Ιούνιο του επόμενου έτους, σημειώνει το AFP.

Υπήρξε αντίδραση Ελλάδας και Γαλλίας

2 27

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε αφορά τα δύο σκέλη της μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής πολιτικής, σύμφωνα με το France Press.

 Αυτό συνέβη στο τέλος των δύσκολων διαπραγματεύσεων, οι οποίες τελικά επέτρεψαν να ξεπεραστεί η αντίσταση της Ιταλίας και της Ελλάδας σε ορισμένα ζητήματα.

Η μεταρρύθμιση προβλέπει ένα σύστημα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών στη φροντίδα των προσφύγων και μια ταχεία διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου ορισμένων μεταναστών στα σύνορα.

«Αυτές δεν είναι εύκολες αποφάσεις για όλους γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά είναι ιστορικές αποφάσεις», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέσερ.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον χαιρέτισε επίσης την υπέρβαση ενός πολύ σημαντικού ορόσημου για το Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση που παρουσιάστηκε από τις Βρυξέλλες τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα χαιρέτισε την σημαντική συμφωνία, τονίζοντας ότι το όργανό της είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία καταψήφισαν τις προτάσεις , σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μεταξύ των χωρών που απείχαν ήταν η Βουλγαρία, καθώς και η Μάλτα, η Λιθουανία και η Σλοβακία. Το πρακτορείο αναφέρεται στην εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ της Σουηδίας, η οποία ηγείται των μακρών και περίπλοκων διαπραγματεύσεων.

Λίγο νωρίτερα την Πέμπτη, δώδεκα κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Ελλάδα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους ή τις επιφυλάξεις τους για τις συζητηθείσες προτάσεις.

 Στη συνέχεια συντάχθηκε ένα νέο συμβιβαστικό κείμενο για να ικανοποιήσει μεγάλο αριθμό μελών της ΕΕ, και ειδικότερα τις μεσογειακές χώρες, που είναι τα πρώτα μέρη όπου οι μετανάστες εισέρχονται στην ΕΕ.

Η Ιταλία ήθελε οι μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου δεν είχαν εγκριθεί να μπορούν να σταλούν σε ασφαλείς χώρες από τις οποίες διήλθαν, ακόμη και αν δεν υπήρχε ειδική σύνδεση μεταξύ του μετανάστη και της χώρας αυτής. Αυτή η ιδέα συνάντησε την εχθρότητα της Γερμανίας.

Κατά τη σημερινή επίσκεψή του στη Ρώμη, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τόνισε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού τη μεταναστευτική πρόκληση και να μην αφήσουν μόνες τις μεσογειακές χώρες.

Το θέμα της μεταρρύθμισης του συστήματος ασύλου έχει επανέλθει στην κορυφή της ατζέντας της ΕΕ καθώς οι μετανάστες αυξάνονται από το τέλος της πανδημίας και σε μια εποχή που εκατομμύρια Ουκρανοί είναι πρόσφυγες στην ΕΕ .

Η τάση είναι για μια όλο και πιο περιοριστική μεταναστευτική πολιτική σε ένα πλαίσιο στο οποίο η ακροδεξιά έχει επιτύχει πρόσφατα εκλογική επιτυχία σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, σημειώνει το France Presse.

Τα κράτη μέλη θα δέχονται ορισμένο αριθμό μεταναστών

1 106

Ένα από τα κείμενα που εγκρίθηκαν από τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο προβλέπει υποχρεωτική αλλά ευέλικτη αλληλεγγύη της ΕΕ στη φροντίδα των αιτούντων άσυλο. Τα κράτη μέλη θα υποχρεωθούν να δεχτούν έναν ορισμένο αριθμό από αυτούς τους αιτούντες άσυλο που έχουν φτάσει σε ένα από τα κράτη μέλη υπό μεταναστευτική πίεση . Τα κράτη μέλη που αρνούνται να δεχτούν έναν ορισμένο αριθμό μεταναστών θα πρέπει να στηρίξουν οικονομικά τη χώρα που βρίσκεται υπό μεταναστευτική πίεση. Η οικονομική αποζημίωση θα είναι της τάξης των 20.000 ευρώ για κάθε αιτούντα άσυλο που δεν έχει επανεγκατασταθεί από τη χώρα υπό μεταναστευτική πίεση σε άλλο κράτος μέλος.

Αυτός ο συμβιβασμός είναι μια προσπάθεια εξεύρεσης ισορροπίας μεταξύ των μεσογειακών χωρών όπου φθάνουν για πρώτη φορά οι μετανάστες, οι οποίοι θα ήθελαν να επανεγκατασταθούν αυτόματα σε άλλα κράτη μέλη, και χωρών όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, που αρνούνται να υποχρεωθούν να δεχθούν αιτούντες άσυλο.

«Ταχεία διαδικασία εξέτασης Ασύλου»

3 14

Το άλλο κείμενο, το οποίο συμφωνήθηκε και υποστηρίχθηκε από τους υπουργούς, υποχρεώνει τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μια ταχεία διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου σε κέντρα που βρίσκονται στα σύνορα , και αυτό θα ισχύει για όσους αιτούντες άσυλο έχουν στατιστικά τις λιγότερες πιθανότητες να γίνουν πρόσφυγες κατάσταση. Στόχος είναι να διευκολυνθεί η επιστροφή αυτών των μεταναστών στις χώρες καταγωγής και διέλευσης.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών ζήτησε οι οικογένειες με μικρά παιδιά να μην υπόκεινται σε αυτή τη διαδικασία στα σύνορα.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanen, ο οποίος αποχώρησε νωρίς από τη συνάντηση λόγω της επίθεσης στο Annecy, είπε πριν φύγει ότι όλα όσα διακυβεύτηκαν σήμερα δεν ήταν τέλεια, αλλά πρόσθεσε ότι συμβιβάζοντας τα κράτη μέλη θα επιτρέψει στην ΕΕ να είναι πιο αποτελεσματική στον τομέα του ασύλου.

Δεν είναι απαραίτητη ομοφωνία στη λήψη αποφάσεων

Στην ΕΕ, η ομοφωνία δεν είναι απαραίτητη κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική , σημειώνει το DPA. Αντίθετα, μπορούν να ληφθούν με ειδική πλειοψηφία τουλάχιστον 15 από τα 27 κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65 τοις εκατό του πληθυσμού της ΕΕ.

Το 2022, υποβλήθηκαν 881.200 αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ, και αυτό αφορά τους αιτούντες για πρώτη φορά και όχι αυτούς που επαναλαμβάνουν την απόπειρα μετά την απόρριψη της πρώτης αίτησης. Πρόκειται για αύξηση 64% από το 2021, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Η Ιταλία είναι μια από τις συνοριακές χώρες του μπλοκ που δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών. Περισσότεροι από 50.000 παράνομοι μετανάστες έχουν φτάσει στη χώρα μέσω της Μεσογείου Θάλασσας από την αρχή του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ