Τουρκια: Ποια ειναι η 41χρονη Χαφιζέ Γκάιε Ερκάν που εχει ”μαγέψει” τον Ερντογαν και εγινε η πρώτη γυναίκα διοικητής της κεντρικής τράπεζας και η πέμπτη επικεφαλής της σε τέσσερα χρόνια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ταγίπ Ερντογάν διόρισε σήμερα τη Χαφιζέ Γκάιε Ερκάν επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, η οποία αναμένεται ευρέως να αντιστρέψειτην πορεία της και να «σφίξει» την πολιτική της, μετά από χρόνια μειώσεων επιτοκίων και μια κρίση κόστους ζωής που έχει διαλύσει την τουρκική κοινωνία.

Η Ερκάν, για χρόνια πρώην συν-διευθύνων σύμβουλος της χρεοκοπημένης αμερικανικής First Republic Bank (σ.σ. αποχώρησε πριν αρχίσουν τα μεγάλα προβλήματα) και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, αναλαμβάνει τα ηνία μετά την επανεκλογή του Ερντογάν και μόλις μια εβδομάδα αφότου ο Τούρκος Πρόεδρος σηματοδότησε την απομάκρυνση από τις ανορθόδοξες πολιτικές του (Erdonomics) με ένα νέο υπουργικό συμβούλιο.

Η πρώτη γυναίκα διοικητής της κεντρικής τράπεζας, είναι επίσης η πέμπτηεπικεφαλής της σε τέσσερα χρόνια, υπογραμμίζοντας την πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπίσει για να επιτύχει μια μόνιμη αλλαγή πολιτικής αφού ο Ερντογάν έχει καταργήσει την ανεξαρτησία της τράπεζας τα τελευταία χρόνια.

Η 41χρονη αντικαθιστά τον Σαχάπ Καβτσίογλου, ο οποίος πρωτοστάτησε στην προσπάθεια μείωσης των επιτοκίων του Ερντογάν που πυροδότησε μια ιστορική νομισματική κατάρρευση το 2021 και οδήγησε τον πληθωρισμό σε κορύφωση 24 ετών πάνω από το 85% πέρυσι.

Ο διορισμός της Ερκάν στην Επίσημη Εφημερίδα, συνοδεύτηκε από απόφαση διορισμού του Καβτσίογλου ως επικεφαλής της τραπεζικής ρυθμιστικής αρχής BDDK, κίνηση η οποία προκάλεσε ανησυχίες σε ορισμένους επενδυτές ότι με αυτόν τον τρόπο, θα παραμείνουν οι «παγίδες» της ανορθόδοξης πολιτικής του Ερντογάν.

nb eggrafo erkan
Η ανακοίνωση του διορισμού της Ερκάν στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης

Η κύρια πρόκληση για την Ερκάν είναι «το αν θα της παραχωρηθεί ανεξαρτησία για να κατευθύνει τη νομισματική πολιτική προς ορθολογικές πολιτικές», δήλωσε η Σέλβα Ντεμιράλπ, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Koç και πρώην οικονομολόγος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

«Για να κερδίσει αξιοπιστία και να εδραιώσει τις προσδοκίες της αγοράς με την ελάχιστη δόση των αυξήσεων των επιτοκίων, πρέπει να διασφαλίσει ότι η προτίμηση προς τις πολιτικές χαμηλών επιτοκίων…θα θαφτεί στο παρελθόν και δεν θα την στοιχειώσει».

Ήταν στην αμερικανική First Republic από το 2014-2021, σύμφωνα με το προφίλ της στο LinkedIn. Θυμίζουμε ότι φέτος, η τράπεζα έγινε η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ που πτωχεύει από το 2008, αφού κατασχέθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές και πουλήθηκε στην JPMorgan.

Οι αναλυτές αναμένουν τώρα ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα αυξήσει τα επιτόκια μεταξύ 20% και 25% από 8,5% μόλις αυτόν τον μήνα.

Μια τέτοια στροφή στην οικονομία θα ερχόταν καθώς πολλοί αναλυτές αναμένουν αναταραχή λόγω των εξαντλημένων συναλλαγματικών αποθεμάτων, του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού και των μεγάλων ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Ο Ταγίπ Ερντογάν όρισε τον Μεχμέτ Σιμσέκ, έναν αξιοσέβαστο και ορθόδοξων οικονομικών πολιτικών αξιωματούχο, ως Υπουργό αρμόδιο για την οικονομία. Ο Σίμσεκ συνάντησε μάλιστα την Ερκάν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πριν από τον διορισμό της.

Εν μέσω ρεκόρ χαμηλών συναλλαγματικών αποθεμάτων των -5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η τουρκική λίρα έφτασε σε ιστορικά χαμηλά αυτή την εβδομάδα, «βουτώντας» κατά  7,2% στις 7 Ιουνίου και διαπραγματεύθηκε στα 23,5 έναντι του δολαρίου σήμερα, μετά την ανακοίνωση του διορισμού της Ερκάν.

Οι αναλυτές είπαν ότι η επιστροφή του Σιμσέκ και ο διορισμός τη Ερκάν, προετοίμασαν το έδαφος για αυξήσεις επιτοκίων, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν ξένους επενδυτές μετά από μια μαζική φυγή τα τελευταία χρόνια.

nb turkey central bank
Τουρκική κεντρική τράπεζα

Αλλά επειδή στην Τουρκία κουμάντο κάνει ο Ερντογάν και όχι οι αγορές, ο τελευταίος διοικητής της κεντρικής τράπεζας που αύξησε τα επιτόκια, ο Νατσί Αγκμπάλ, απολύθηκε το 2021 μετά από λιγότερο από πέντε μήνες στη θέση του.

«Δεν είναι σαφές για πόσο καιρό ο Ερντογάν μπορεί να ανεχθεί μια πιο ρεαλιστική στάση στο οικονομικό μέτωπο», δήλωσε ο Wolfango Piccoli της Teneo(εταιρεία δημοσίων σχέσεων και παροχής συμβουλών).

«Η μετακίνηση του Καβτσίογλου… σηματοδοτεί ότι τα Erdonomics είναι ακόμα ζωντανά και μπορεί να επανέλθουν  ανά πάσα στιγμή», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η Ερκάν είναι στο διοικητικό συμβούλιο της Marsh McLennan (εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών με έδρα στη Νέα Υόρκη με επιχειρήσεις στον τομέα της ασφαλιστικής μεσιτείας, της διαχείρισης κινδύνων, των αντασφαλιστικών υπηρεσιών, της διαχείρισης ταλέντων, της επενδυτικής συμβουλευτικής και της συμβουλευτικής διαχείρισης) και διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος στην Greystone, μια εταιρεία χρηματοδότησης και επενδύσεων σε ακίνητα, πέρυσι.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της στη Νέα Υόρκη, απέκτησε τη φήμη της «σκληρής, έξυπνης και αποτελεσματικής», είπε η Κάθριν Γουάιλντ, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΜΚΟ Partnership for New York City, όπου η Ερκάν κάποτε υπηρετούσε ως διευθύντρια.

«Σίγουρα δεν είναι κάποια που μπορεί να πιεστεί, αλλά μπορεί επίσης να διαφωνήσει χωρίς να είναι δυσάρεστη», είπε η Γουάιλντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ