Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Καταδικάστηκαν με πολύ βαριές ποινές οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταδικάστηκαν τελικά με ποινές φυλάκισης από 4,5 έτη έως 5 έτη και 7 μήνες τα 11 μέλη της αυτοαποκαλούμενης ομάδας «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», που τον Δεκέμβριο του 2021 είχαν απαγάγει γυμνασιάρχη στο Αιγίνιο Πιερίας και τον μετέφεραν με χειροπέδες σε αστυνομικό τμήμα, επειδή εφάρμοζε πιστά τα μέτρα κατά του κορωνοϊού μετα οποία εκείνοι διαφωνούσαν!

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους έκρινε ένοχους για παράνομη κατακράτηση από κοινού (πλημμέλημα), κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου από αρπαγή (κακούργημα), όπως επίσης για τα πλημμελήματα της διατάραξης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και της παραβίασης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.

Επίσης, δύο εξ αυτών κρίθηκαν, επιπλέον, ένοχοι για όλως ελαφρά σωματική βλάβη και μία κατηγορούμενη για παραβίαση προσωπικών δεδομένων (λόγω βιντεοσκόπησης, με κινητό τηλέφωνο, της πράξης).

Ωστόσο, στη συντριπτική τους πλειονότητα έλαβαν το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, ενώ αποφασίστηκε η έφεσή τους να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Η απόφαση οδηγεί εκτός φυλακής τους δύο από τους τρεις προσωρινά κρατούμενους. Σε καθεστώς κράτησης παραμένει ο κατηγορούμενος που καταδικάστηκε με την ποινή των 5 ετών και 7 μηνών επειδή εκτίει ποινή για άλλη υπόθεση (ο μοναδικός που δεν πήρε ελαφρυντικό).

Την ενοχή τους είχε ζητήσει και ο εισαγγελέας της έδρας που -μεταξύ άλλων- στην πρότασή του ανέφερε ότι «εκτός από γραφικοί είναι και επικίνδυνοι».

Ο γυμνασιάρχης υπέστη «εξευτελισμό», ήταν «όμηρος» στο αυτοκίνητο, καθώς βρέθηκε «υπό την αυθαίρετη εξουσία των κατηγορουμένων», ανέφερε ο εισαγγελέας κάνοντας λόγο για «παράνοια» και «γραφικότητα».

Οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους είχαν αποδεχθεί πως ήταν παρόντες στο περιστατικό αλλά αρνήθηκαν τις πράξεις που τους αποδίδονται, δίνοντας τη δική τους εκδοχή για τον λόγο της παρουσίας τους στο σχολείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ