Στην κυπριακή ΑΟΖ επιστρέφει η ExxonMobil

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πριν το τέλος του 2023 ο αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil θα επιστρέψει για νέες σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και στη συνέχεια με γεωτρήσεις, σε τεμάχια όπου έχει εντοπιστεί φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, τα κοιτάσματα της Κύπρου είναι μεν μικρότερααπό τα ισραηλινά και τα αιγυπτιακά, αλλά πολύ σημαντικά.

Οι νέες σεισμικές έρευνες θα γίνουν κοντά στα τεμάχια 5 και 10, στα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 5-8 τρισεκ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

«Αυτό το σκάφος (σεισμικών ερευνών) θα επιστρέψει πίσω στην Κύπρο πριν το τέλος του έτους για συγκέντρωση δεδομένων εκεί. Τον επόμενο χρόνο θα έχουμε πολλά γεωφυσικά δεδομένα να αναλύσουμε και τότε, εντός του ‘25 θα υπάρξει σχέδιο για γεωτρήσεις. Εκεί θα ελέγξουμε το σύστημα υδρογονανθράκων, ελπίζοντας να έχουμε πολύ περισσότερες ανακαλύψεις», είπε ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil Τζον Άρντιλ.

Με τη σειρά του, ο Υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Παπαναστασίου, σημείωσε για την εξέλιξη αυτή:

«Θα μελετήσουμε το να προχωρήσουμε επενδύοντας σε υποδομές ή να παρέχουμε στήριξη σε επενδύσεις που θα συνδέουν κάποιες από αυτές τις ανακαλύψεις, ή σύνδεση των δικτύων της Αιγύπτου, ή και του Ισραήλ με την Κύπρο και ενδεχομένως να φτάσουν στις αγορές μέσω Κύπρου».

Όπως πρόσθεσε, θα ξεκινήσουν σύντομα επαφές με τις κυβερνήσεις Ισραήλ και Αιγύπτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ