Ρεπορτάζ – σοκ του BBC για τους χιλιάδες Ουκρανούς λιποτάκτες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανοί στρατιώτες με κίνδυνο της ζωής τους βρίσκουν άσυλο στη Ρουμανία.

Περισσότεροι από 6000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εγκαταλείψει παράνομα τον πόλεμο στη Ρουμανία, πολλοί από αυτούς με κίνδυνο της ζωής τους. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία της Ουκρανίας, 90 άνδρες έχασαν τη ζωή τους στο ταξίδι προς τη Ρουμανία – είτε πνίγηκαν στην Tisa είτε πάγωσαν στα βουνά, τους τελευταίους 15 μήνες.

Ο ανταποκριτής του BBC συναντήθηκε με μερικούς από αυτούς στη Ρουμανία και δημοσίευσε ένα συγκλονιστικό και άκρως αποκαλυπτικό άρθρο με τίτλο «Ο πόλεμος στην Ουκρανία: Οι λιποτάκτες κινδυνεύουν να πεθάνουν δραπετεύοντας στη Ρουμανία».

Ένας από τους συνομιλητές του αυτομόλησε από τον στρατό αφού η μονάδα του υπέστη μεγάλες απώλειες.

«Είχαμε 27 νεκρούς και 57 τραυματίες», λέει περιγράφοντας φωτογραφίες στο κινητό του».

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι νεκροί, εκτός από εμένα και εκείνη» λέει και δείχνει μια γυναίκα με καμουφλάζ.

Του πήρε αρκετές εβδομάδες και πλήρωσε χιλιάδες ευρώ σε ένα δίκτυο «ξεναγών», για να περάσει ολόκληρη την Ουκρανία από την ανατολική εμπόλεμη ζώνη σε αυτό το ειρηνικό δυτικό σύνορο.

IMG 2900
Το ρεπορτάζ του BBC

Η επιβολή του νομοσχεδίου για την επιστράτευση στην Ουκρανία μπορεί να είναι δύσκολη και η διαφθορά να αναγνωρίζεται ως σημαντικό πρόβλημα από τις αρχές. Αξιόπιστες πηγές στη δυτική Ουκρανία κάνουν λόγο για ύπαρξη «μηνιαίας ταρίφας» –  πληρωμή που γίνεται για να μείνει κάποιος εκτός στρατού.

Υπάρχουν επίσης αναφορές από την ουκρανική πρώτη γραμμή, για διοικητές που ζητούν από το γραφείο στρατολόγησης να σταματήσει να τους στέλνει άνδρες που δεν θέλουν ή φοβούνται πολύ να πολεμήσουν. Είναι απλώς ένα βάρος στη μάχη.

Ο ουκρανικός στρατός σταματάει αυτοκίνητα και λεωφορεία κάθε δέκα χιλιόμετρα στο δρόμο δίπλα στον ποταμό Τίσα, αναζητώντας λιποτάκτες.

Η Ουκρανική Συνοριακή Αστυνομία ανέφερε πρόσφατα ότι συλλαμβάνει έως και 20 άνδρες την ημέρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη ρουμανική αρχή μετανάστευσης, 6.200 Ουκρανοί άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας έχουν περάσει παράνομα τα 600 χιλιόμετρα σύνορα στη Ρουμανία από την εισβολή της Ρωσίας πέρυσι και τους έχει χορηγηθεί προσωρινή προστασία.

Περίπου 20.000 άλλοι έφτασαν εκεί νόμιμα, διαθέτοντας νόμιμες απαλλαγές στράτευσης – πολλές από αυτές αποκτήθηκαν με «λάδωμα» – και επέλεξαν να μην επιστρέψουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ