EUFOR: Θα επέμβουμε άμεσα στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη σε περίπτωση απόσυρσης στη Συμφωνία Ντέιτον

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Σε περίπτωση παράνομης απόσυρσης από ένα από τα μέρη που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Ντέιτον, η EUFOR, σύμφωνα με την εντολή των Ηνωμένων Εθνών, εάν οι ενέργειες του OHR δεν επαρκούν, θα παρέμβει και θα εφαρμόσει τη συμφωνία, ανέφερε

σε μία από τις απαντήσεις της κυβέρνησης της Ολλανδίας σε ομάδα ερωτήσεων της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο κοινοβούλιο της χώρας αυτής με αφορμή την εμπλοκή 164 Ολλανδών στρατιωτών στην αποστολή EUFOR «Althea», γράφει Nezavisne Novine από τη Μπάνια Λούκα.

Η εφημερίδα επισημαίνει, επίσης,  ότι η διεθνής κοινότητα εξετάζει διάφορα σενάρια σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να μην παρατείνει την εντολή αυτής της αποστολής στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) τον Νοέμβριο, ωστόσο η κυβέρνηση αυτής της χώρας έκρινε ότι δεν θα υπάρξει αποκλεισμός.

 «Η μη ανανέωση της εντολής της EUFOR στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2023 θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο, δεδομένης της στάσης της Ρωσίας απέναντι σε αυτή την αποστολή και της αποσταθεροποιητικής επιρροής που προσπαθεί να ασκήσει αυτή η χώρα στην περιοχή».

Ωστόσο, προς το παρόν, εκτιμούμε ότι ο κίνδυνος είναι περιορισμένος, επειδή μια επιχείρηση υπό την εντολή του ΟΗΕ είναι πιθανό να είναι πιο αποδεκτή από τη Ρωσία παρά πιθανές εναλλακτικές λύσεις.

Εάν συμβεί ρωσικό βέτο, τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ αναπτύσσουν διαφορετικά σενάρια», τονίζουν οι απαντήσεις.

Παρεμπιπτόντως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι η Ρωσία δεν θα μπλοκάρει την εντολή της EUFOR τον Νοέμβριο, όπως δήλωσε δημόσια ο Derek Scholle, πρόξενος στο State Department και στενός συνεργάτης του Άντονι Μπλίνκεν, υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, στις 18 Μαΐου σε ακρόαση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Σε μία από τις απαντήσεις της, η κυβέρνηση της Ολλανδίας εκτίμησε ότι η ένταξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ δεν είναι τώρα στην ατζέντα λόγω της περίπλοκης κατάστασης στη Β-Ε και της κακής κατάστασης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ