Πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν: Χώρες του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να στείλουν στρατό στην Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μια ομάδα χωρών του ΝΑΤΟ μπορεί να είναι πρόθυμη να έχει στρατεύματα στην Ουκρανία εάν τα κράτη μέλη δεν δώσουν συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφάλειας στο Κίεβο στη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας που θα διεξαχθεί στο Βίλνιους», δήλωσε ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Ράσμουσεν.

Ενεργώντας ως επίσημος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη θέση της Ουκρανίας στη μελλοντική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, ο Ράσμουσεν περιόδευσε την Ευρώπη και την Ουάσιγκτον για να κατανοήσει την κατάσταση ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής που θα ξεκινήσει στις 11 Ιουλίου.

Ο Ράσμουσεν προειδοποίησε επίσης ότι ακόμη και αν μια ομάδα κρατών παρέχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, άλλες δεν θα επιτρέψουν να κρατηθεί εκτός ατζέντας το θέμα της μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Ενώ ο σημερινός ηγέτης του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας θα έρθει στο προσκήνιο της Συμμαχίας στο Βίλνιους, σύμφωνα με το άρθρο 5 της συμφωνίας της Ουάσιγκτον, είπε ότι παρέχονται μόνο πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας στα μέλη που είναι πλήρως ενταγμένα.

Ο Ράσμουσεν υποστήριξε ότι σε περίπτωση διαφωνίας για την Ουκρανία, υπάρχει πιθανότητα ορισμένες χώρες της συμμαχίας να ενεργήσουν μόνες τους.

«Γνωρίζουμε ότι η Πολωνία είναι πολύ δεσμευμένη στην παροχή συγκεκριμένης βοήθειας στην Ουκρανία».

«Δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο η Πολωνία να παρέμβει ακόμη πιο δυναμικά σε εθνική βάση σε αυτό το πλαίσιο και να ακολουθηθεί από τα κράτη της Βαλτικής, ίσως συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να υπάρχουν στρατεύματα στο έδαφος», είπε.

Ο Ράσμουσεν συνέχισε: «Νομίζω ότι οι Πολωνοί θα εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να παρέμβουν και να σχηματίσουν έναν συνασπισμό υποψηφίων αν η Ουκρανία δεν πάρει τίποτα στο Βίλνιους. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τα συναισθήματα των Πολωνών, πιστεύουν ότι για πάρα πολύ καιρό η Δυτική Ευρώπη δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις της ενάντια στην πραγματική ρωσική νοοτροπία».

Ο πρώην αρχηγός του ΝΑΤΟ υποστήριξε επίσης ότι θα ήταν απολύτως νόμιμο για την Ουκρανία να ζητήσει τέτοια στρατιωτική βοήθεια.

Ο Ράσμουσεν είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Ουκρανία να λάβει γραπτές εγγυήσεις ασφαλείας, κατά προτίμηση πριν από τη σύνοδο κορυφής αλλά εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ. Κατά την άποψή του, αυτές οι εγγυήσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν ανταλλαγή πληροφοριών, κοινή εκπαίδευση, παραγωγή προηγμένων πυρομαχικών, διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ και προμήθεια όπλων επαρκών για να αποτρέψουν τη Ρωσία από μια νέα επίθεση.

Ο Ράσμουσεν υποστήριξε ότι «μετά από ένα αργό ξεκίνημα, υπάρχει δυναμική πίσω από αυτές τις ιδέες», συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.

Υποστηρίζοντας ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας από μόνες τους δεν θα αρκούσαν, ωστόσο, ο Ράσμουσεν είπε ότι οι Κεντροευρωπαίοι ήθελαν τουλάχιστον έναν ξεκάθαρο δρόμο για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Είπε ότι η ιστορία έδειξε ότι είναι επικίνδυνο να αφήνουμε την Ουκρανία στην αίθουσα αναμονής του ΝΑΤΟ επ’ αόριστον. Ακόμη και αν δεν μπορούσε να δοθεί πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους, θα μπορούσε να αναφερθεί η πιθανότητα να δοθεί πρόσκληση στην Ουάσιγκτον το επόμενο έτος. Αυτός ο δρόμος προς την ένταξη, είπε, θα πρέπει να αποκλείει τη θέσπιση προϋποθέσεων όπως ένα σχέδιο δράσης ένταξης στο ΝΑΤΟ, κάτι που ούτε η Σουηδία ούτε η Φινλανδία υποχρεώθηκαν να υιοθετήσουν ως μέρος της πορείας τους για ένταξη.

«Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό θα ήταν απογοήτευση για την Ουκρανία», είπε.

The Guardian

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ