Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Μυστικό εργοστάσιο Drones δημιουργεί το Ιράν στη Ρωσία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την εγκυρότητα των βασικών ειδήσεων της αραβικής εφημερίδας  «αλ Τζαρίντα» που δημοσιεύθηκαν στις 28 Μαΐου, επιβεβαίωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο χθες, αναφέροντας ότι η Ουάσιγκτον έχει πληροφορίες που υποδεικνύουν την κατασκευή αυτού του εργοστασίου.

Ο Κίρμπι είπε ότι η Ρωσία «λαμβάνει υλικά από το Ιράν για να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο drones στο έδαφός της», επισημαίνοντας ότι η εγκατάσταση «μπορεί να είναι σε θέση να λειτουργήσει με πλήρη δυναμικότητα στις αρχές του επόμενου έτους».

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ένα ενημερωτικό μνημόνιο που προοριζόταν για ξένες κυβερνήσεις και εταιρείες για να τους επιτρέψει να «κατανοήσουν καλύτερα» τους κινδύνους που εγκυμονεί το πρόγραμμα drone του Ιράν και έτσι να τους γλιτώσει από το να συνεισφέρουν σε αυτό «άθελά τους».

2 38

Φωτό της εφημερίδας «Al-Jarida» που εκδόθηκε στις 28 Μαΐου

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδειξε μια δορυφορική εικόνα της τοποθεσίας που επιλέχθηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες της για την κατασκευή του εργοστασίου στην Ειδική Οικονομική Ζώνη Αλαμπούγκα, περίπου 900 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

Ομοίως, δημοσίευσε έναν χάρτη της διαδρομής που ακολουθούν, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, τα ιρανικά drones που χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, ξεκινώντας από το ιρανικό λιμάνι Amirabad στην Κασπία Θάλασσα προς το λιμάνι Makhachkala στη Ρωσία, περνώντας μέσω των ρωσικών αεροπορικών βάσεων στο Primorsko-Akhtarsk στην Αζοφική Θάλασσα και στο Sisha κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Ανώτερη πηγή στο ιρανικό υπουργείο Άμυνας αποκάλυψε στην αλ Τζαρίντα ότι είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή εργοστασίου για την παραγωγή ιρανικών drones «Shahed 136» στη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι το εργοστάσιο είχε ήδη αρχίσει να παράγει μεταξύ 5 και 6 χιλιάδων drones το μήνα.

Η πηγή εξήγησε ότι η Ρωσία παραχώρησε στο ιρανικό Υπουργείο Άμυνας, στο οποίο ανατέθηκε η επίβλεψη της κατασκευής της εγκατάστασης, μια γη άνω των 200 εκταρίων σε μια απομακρυσμένη περιοχή βόρεια της Κασπίας Θάλασσας κοντά στα βορειοανατολικά σύνορα μεταξύ Καζακστάν και Ρωσίας, μακριά από τα μέτωπα μάχης και τα μάτια του ΝΑΤΟ.

Επιβεβαίωσε ότι είχαν κατασκευαστεί τεράστιες αποθήκες, υπόστεγα και κατοικίες για τους εργάτες, εξηγώντας ότι έως και 5.000 Ιρανοί εργάτες, εκτός από εργάτες από χώρες της Κεντρικής Ασίας και την Κίνα, εργάζονταν μαζί με τους Ρώσους στις εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με την πηγή, ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα αυτού του εργοστασίου είναι η δυνατότητα εφοδιασμού του με τις απαραίτητες ηλεκτρονικές συσκευές μέσω του σιδηροδρόμου που συνδέει την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα με τη Ρωσία, υποδεικνύοντας ότι η έναρξη της παραγωγής πυραύλων εξαρτάται από την ικανότητα της Μόσχας και της Τεχεράνης να εξασφαλίσει ορισμένα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και τσιπ, τα οποία μπορεί να παρέχει η Κίνα, δεδομένης της περιορισμένης δυνατότητας των δύο χωρών να τα παρέχουν.

 Η πηγή διευκρίνισε ότι το εργοστάσιο δεν μπορεί να θεωρηθεί ιρανικό, επειδή βρίσκεται σε ρωσικό έδαφος και παράγει ρωσικά drones που αντιγράφονται από τους ιρανούς ομολόγους τους, αποκαλύπτοντας ότι το έργο της εγκατάστασης δεν θα περιοριστεί σε drones, αλλά θα περιλαμβάνει επίσης την παραγωγή πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.

Επιπλέον, ο  Κίρμπι είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι από τον περασμένο Μάιο, η Ρωσία είχε λάβει «εκατοντάδες» ιρανικής κατασκευής επιθετικά drones στην Κασπία Θάλασσα και τα χρησιμοποίησε «για να χτυπήσει το Κίεβο και να τρομοκρατήσει τον ουκρανικό πληθυσμό».

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι «έτοιμη να κάνει περισσότερα» για να «καταγγείλει και να εμποδίσει» αυτή τη συνεργασία στα drones.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ