Στην Ελλάδα το 33% των δαπανών υγείας πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους … Στην ΕΕ το ποσοστό αυτό είναι μόλις 15% !

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) εκπόνησε την μελέτη “Health at a Glance: Europe 2022 STATE OF HEALTH IN THE EU CYCLE” 

OECD HEALTH

 

Η μελέτη  αυτή εξετάζει την κατάσταση υγείας στις χώρες της Ευρώπης.

Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα (σελ. 132) που αναφέρεται στην χρηματοδότηση των δαπανών υγείας…

OECD HEALTH 2


Το 2020, το 81% των συνολικών δαπανών για την υγεία στην ΕΕ χρηματοδοτήθηκε μέσω των κυβερνήσεων και της υποχρεωτικής ασφάλισης (Εικόνα 5.6). 

Στη Σουηδία και τη Δανία, τα κυβερνητικά προγράμματα κάλυψαν περίπου το 85% του συνόλου των δαπανών για την υγεία. Σε Λουξεμβούργο, Κροατία, Γερμανία, Γαλλία, Σλοβακική Δημοκρατία και Ολλανδία, υποχρεωτική ασφάλιση υγείας χρηματοδότησε περισσότερα από τα τρία τέταρτα όλων των δαπανών για την υγεία. 

Το μερίδιο των δαπανών για την υγεία που χρηματοδοτήθηκαν μέσω πληρωμών από την τσέπη των νοικοκυριών ήταν 15% στις χώρες της ΕΕ. 

Σε τρεις χώρες της ΕΕ – Βουλγαρία, Ελλάδα και Μάλτα, οι πληρωμές από την τσέπη των νοικοκυριών αντιπροσώπευαν τουλάχιστον το ένα τρίτο όλων των δαπανών για την υγεία το 2020.

Δείτε και το σχετικό γράφημα…

OECD HEALTH 3

ΔΗΜΟΦΙΛΗ