Στον απόηχο της Ετήσιας Επιμνημόσυνης Δέησης υπέρ Πατρίδος Πεσόντων Καταδρομέων και Ιερολοχιτών (πατήστε εδώ) δημοσιεύουμε σήμερα μέρος της επιστολής που λάβαμε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Βετεράνων Καταδρομέων Πολεμιστών της Κύπρου “Κομάντος 74” με αφορμή την ανωτέρω εκδήλωση στο μνημείο των ΛΟΚ στο Καβούρι Βουλιαγμένης.
Οι Έλληνες Καταδρομείς που πολέμησαν ηρωϊκά το καλοκαίρι του 1974 κατά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο εκφράζουν την απογοήτευσή τους προς τους αρμοδίους φορείς για την μη πρέπουσα ξεχωριστή τιμητική πολεμική θέση που θα έπρεπε να υπάρχει για τους Βετεράνους Πολεμιστές Καταδρομείς στις τιμητικές εκδηλώσεις μνήμης υπέρ Πεσόντων αλλά και οποιασδήποτε άλλης εθιμοτυπικού χαρακτήρα εκδήλωσης.
φωτ.ΓΕΕΘΑ
Συγκεκριμένα, αναφέρουν μεταξύ άλλων, οτι για τον Σύλλογό τους, ήτοι των Βετεράνων της Α΄ (35) Μοίρας Καταδρομών Κύπρου 1974 «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74», η μέχρι τώρα παρουσία των εκπροσώπων του στα οικεία μνημόσυνα δεν έχει την πρέπουσα ξεχωριστή τιμητική πολεμική θέση αφού συνωστίζονται οι Συγγενείς των Πεσόντων Ηρώων Συμπολεμιστών τους, Αξιωματικοί και Καταδρομείς της Α’ (35) Μοίρας Καταδρομών Κύπρου 1974, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, με άλλα μη εφεδροπολεμικά καταδρομικά σωματεία.
Με τον τρόπο αυτό, αφενός δεν αποδίδεται ο πρέπων σεβασμός στα πρόσωπα των Συγγενών των πεσόντων Ηρώων Συμπολεμιστών τους και των Αξιωματικών και Καταδρομέων Συμπολεμιστών τους, αφού δε γίνεται γνωστή η μοναδικότητά της ιδιότητάς τους, δηλαδή η επιτυχής πολεμική προσφορά τους στον Ελληνισμό, στην Κύπρο το έτος 1974, με δύο νικηφόρες μάχες της Α΄ (35) Μοίρας Καταδρομών Κύπρου 1974, εναντίον των τουρκικών δυνάμεων εισβολής, αφετέρου, το χειρότερο, να τους θεωρούν και μερικοί απόλεμοι, εκπρόσωποι απόλεμων καταδρομικών σωματείων, κατωτέρους τους, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν.
Επιπροσθέτως, τονίζουν πως για τον ίδιο λόγο δεν περιλαμβάνονται και στο πρόγραμμα κατάθεσης στεφάνου ενώ είναι το μόνο και τελευταίο αμιγές καταδρομικό πολεμικό σωματείο που εκπροσωπεί Πεσόντες Ήρωες Συμπολεμιστές του.
Για τους ανωτέρω λόγους, απευθύνουν παράκληση ώστε να γίνουν οι σχετικές ενέργειες διόρθωσης για την τιμητική παρουσία τους, όχι μόνο στα συγκεκριμένα μνημόσυνα, όπως στο Καβούρι και στην Ρεντίνα αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μελλοντικό καταδρομικό μνημόσυνο σε Ελλάδα και Κύπρο.
Οι Βετεράνοι Καταδρομείς έχουν την μοναδική ιδιότητα ότι βίωσαν τον πόλεμο κυριολεκτικά «στο πετσί τους» και αυτό που έχουν αιτηθεί προς τους αρμοδίους φορείς της Πολιτείας είναι το σωστό. Η Πολιτεία οφείλει να ενεργήσει πρεπόντως και δεόντως.
Σημειώνεται ότι κατά την τέλεση της πρόσφατης Επιμνημόσυνης Δέησης στο Μνημείο των ΛΟΚ στο Καβούρι είμασταν και εμείς εκεί για τις ανάγκες του ρεπορτάζ και κάναμε αξιοσημείωτες παρατηρήσεις καθώς στο Diplomatic Point ασχολούμαστε τακτικά με το κεφάλαιο Εφεδρεία και πλέον έχουμε διαμορφώσει άποψη για πολλές συλλογικότητες εφέδρων και για τους παράγοντες των διοικητικών συμβουλίων τους, για τους οποίους έχουμε σεβασμό και εκτίμηση, μηδενός εξαιρουμένου.
φωτ. Μνημείο ΛΟΚ – Καβούρι
Είδαμε παράγοντες συλλογικοτήτων εφέδρων να στέκονται στο χώρο που ήταν για τους απόστρατους αξιωματικούς ενώ έπρεπε να είναι στο μέρος που είχε σημανθεί για τα σωματεία των εφέδρων όπου ήδη ευρίσκονταν μέλη των σωματείων τους. Θα ήταν χρήσιμο για ορισμένους που τους αρέσουν οι δημόσιες σχέσεις και η προσωπική προβολή τους, να καταλάβουν την διαφορά, άλλο έφεδρος αξιωματικός, άλλο απόστρατος αξιωματικός. Όσα διακριτικά και να καρφιτσώσουν στα σακάκια και τις γραβάτες τους, πολίτες θα είναι και όχι στρατιωτικοί.
Επίσης, είδαμε παράγοντες συλλογικοτήτων εφέδρων καταδρομέων να λειτουργούν ως τελετάρχες και να δίνουν οδηγίες σε εφέδρους άλλων συλλογικοτήτων πως να παραταχθούν ώστε να μην καλύπτουν μέλη έτερων σωματείων, μεταξύ άλλων, και των δικών τους, που στέκονταν πλησίον τους. Οι εν λόγω παράγοντες, ναι μεν είχαν δίκιο στις υποδείξεις που έκαναν αλλά τέτοιες ενέργειες ήταν αρμοδιότητα όσων είχαν την ευθύνη για την διοργάνωση και διεξαγωγή της εκδήλωσης.
Είδαμε ακόμα, καταδρομείς να έχουν φέρει λάβαρα των σωματείων τους ωσάν να ήταν σε περιβάλλον για παρέλαση και άλλοι έφεδροι καταδρομείς να είναι ντυμένοι με στολές παραλλαγής λες και επρόκειτο να παρελάσουν σε κεντρική λεωφόρο για την 28η Οκτωβρίου ή την 25η Μαρτίου. Αντί να συνωστίζονται στο μικρής έκτασης χώρο του μνημείου, θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν μια αντιπροσωπεία τους από 2-3 άτομα εκεί και οι υπόλοιποι ας έμεναν πιο χαμηλά στο δεύτερο επίπεδο όπου βρίσκονταν και οι περισσότεροι λοιποί καλεσμένοι. Όσο για τα λάβαρα, αυτά είναι δείγμα διαφοροποίησης. Σε αυτόν τον τόπο έχουμε ανα΄γκη από ενότητα, τώρα περισσότερο από ποτέ και μια είναι η σημαία, η ελληνική.
Οι διοργανωτές ήταν σαφείς ως προς το ένδυμα που έπρεπε να φέρουν οι προσκεκλημένοι, η “8αρα” στολή ήταν για τους αξιωματικούς. Οι υπόλοιποι να έρχονταν με τα καλά τους σκουρόχρωμα ρούχα και καλό θα ήταν να ακολουθείται εφεξής, στις εκδηλώσεις ο κώδικας ντυσίματος από όλους και με όριο παριστάμενων μελών από κάθε συλλογικότητα, την ώρα της τελετής, ώστε να μην στριμώχνονται ο ένας πάνω στον άλλο, στον περιορισμένης χωρητικότητας περίβολο του κυκλικού μνημείου.
Τέλος υπογραμμίζουμε οτι οι επετειακές εκδηλώσεις αυτού του είδους πρέπει να διακρίνονται από την έκφραση σεβασμού στην μνήμη των Πεσόντων, τιμής στους Βετεράνους Πολεμιστές Καταδρομείς της Κύπρου και όχι να γίνονται αφορμή για πασαρέλα δημοσίων σχέσεων για τους παράγοντες των διαφόρων συλλογικοτήτων.