Οι καραμπόλες της δεύτερης κάλπης, εφιάλτης για τους βουλευτές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με κομμένη την ανάσα θα παρακολουθήσουν τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση δεκάδες βουλευτές όλων ανεξαρτήτως των κομμάτων, οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής, παρότι στην κάλπη της απλής αναλογικής πήραν το πολυπόθητο εισιτήριο, ενώ το ίδιο αγωνιούν και αρκετοί που αν και δεν ορκίστηκαν βουλευτές στη Βουλή της μιας ημέρας, τρέφουν εντούτοις ελπίδες πως θα καταφέρουν να εκλεγούν στις 25 Ιουνίου.

Η σύνθεση του Κοινοβουλίου που θα συγκροτηθεί σε σώμα την επαύριο της κάλπης της ενισχυμένης αναλογικής θα αλλάξει ριζικά, λόγω του διαφορετικού εκλογικού συστήματος. Η ενισχυμένη αναλογική δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς, αν και δεν προβλέπονται ανατροπές ως προς το ποιος θα είναι πρώτο κόμμα, ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις στα ποσοστά που θα λάβουν συνολικά τα κόμματα αλλά και η είσοδος στο Κοινοβούλιο επιπλέον μικρότερων κομμάτων θα επιφέρουν καραμπόλες μεταξύ των εδρών.

Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με ένα από τα βασικά σενάρια, δηλαδή σε περίπτωση που τα ποσοστά των κομμάτων μείνουν μέσες άκρες ίδια με εκείνα του Μαΐου, τότε δύναται να αλλάξουν έως και πενήντα πρόσωπα. Σε αυτό το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία θα πάρει επιπλέον 20 έδρες, τις οποίες θα αποσπάσει από την αντιπολίτευση.

Μεταξύ των «γαλάζιων» βουλευτών σε… αναμονή είναι ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ήρθε δεύτερος μετά τον Χρήστο Σταϊκούρα στη Φθιώτιδα, αλλά και ο Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος τερμάτισε τέταρτος στη Β’ Πειραιά στις περασμένες εκλογές.

Εάν όμως η Ν.Δ. πάρει επιπλέον έδρες στη Β’ Πειραιώς, κινδυνεύουν οι έδρες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή του Γιάννη Ραγκούση και του Δημήτρη Διαμαντίδη αντίστοιχα. Επιπλέον έδρα εκτιμάται ότι μπορεί να εξασφαλίσει η «γαλάζια παράταξη» και στον νομό Σερρών, κάτι που συνεπάγεται την εκ νέου είσοδο στη Βουλή της Φωτεινής Αραμπατζή.

Παρόμοιες «καραμπόλες» εκτιμάται πως θα συμβούν σε πολλές περιφέρειες της χώρας, όπως στην Καβάλα, όπου κινδυνεύει η έδρα της Σουλτάνας Ελευθεριάδου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην Πιερία, όπου «παίζεται» η έδρα του νεοεισερχόμενου Σάκη Γκούνα. Εδρες μπορεί να χάσει η Κουμουνδούρου και από την Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, και να πάνε στη «γαλάζια» παράταξη, δηλαδή στους Παναγιώτη Κόκκορη και Παναγιώτη Ζιούτα.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πάντως και στο ΠΑΣΟΚ, ιδίως σε ό,τι αφορά τη μάχη του Λεκανοπεδίου, όπου η «πράσινη» παράταξη κατέγραψε χαμηλές πτήσεις. Αν καταφέρει να αυξήσεις τις δυνάμεις του, τότε μπορεί να αποσπάσει έδρες ακόμη και από το ΚΚΕ που τερμάτισε τρίτο στις περισσότερες περιφέρειες της Αττικής.

Υπό αυτό το πρίσμα οι εν αναμονή βουλευτές, αλλά και όσοι κινδυνεύουν να μείνουν τελικώς εκτός ρίχνονται με πάθος στην προεκλογική μάχη, παρότι οι προσεχείς εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα, χωρίς σταυροδοσία δηλαδή.

Την ίδια ώρα, οι προβολείς όλων στρέφονται στα μικρά κόμματα δεξιά της Ν.Δ. και αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αριθμός των κομμάτων που θα συγκροτήσουν την επόμενη Βουλή είναι κρίσιμος, καθώς θα καθορίσει το όριο αυτοδυναμίας βάσει του οποίου θα υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και επομένως θα συντελέσει στις ανακατατάξεις των εδρών.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, διαμορφώνεται σκηνικό επτακομματικής Βουλής με ταυτόχρονη είσοδο της ΝΙΚΗΣ και της Πλεύσης Ελευθερίας. Συγκεκριμένα, η ΝΙΚΗ λαμβάνει από 3,1 έως 3,5%, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας και στις τρεις έρευνες που είδαν το φως μετά τις πρώτες εκλογές ξεπερνά το 4%.

Αυτό σημαίνει πως, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου θα καταλάβει 13 έδρες και η ΝΙΚΗ από 10 έως 12 έδρες. Αυτό ανησυχεί τα κόμματα και κυρίως τη Ν.Δ., καθώς όσο υψηλότερο θα είναι το άθροισμα των κομμάτων που δεν θα καταφέρουν να πιάσουν το 3% τόσο χαμηλότερο θα είναι το όριο που απαιτείται για να συγκροτηθεί κυβερνητική πλειοψηφία. Και τα υπόλοιπα κόμματα όμως έχουν το βλέμμα στα δύο αυτά κόμματα, καθώς θα μπορούσαν να τους αποσπάσουν έδρες.

Στοχευμένες εξορμήσεις σε αδύναμες περιφέρειες – Πού κατεβαίνουν Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης

Με βάση τα παραπάνω, οι πολιτικοί αρχηγοί προσαρμόζουν τις τελευταίες τους κινήσεις, τις περιοδείες και τις εξορμήσεις τους έχοντας στον νου τις περιοχές από τις οποίες κινδυνεύουν να χάσουν έδρα. Σε αυτό το φόντο εξάλλου έγιναν και οι επιλογές των περιφερειών στις οποίες θα κατέβουν οι αρχηγοί, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατέρχεται εκ νέου στην Α’ Θεσσαλονίκης, στον Εβρο και στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας.

Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αλλαγές αποφασίζοντας να αφήσει τον νομό Σερρών. Εκτός της Α’ Πειραιά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τη Δυτική Αθήνα, επιχειρώντας να επαναπροσεγγίσει τους ψηφοφόρους που αποχώρησαν, αλλά και το Ρέθυμνο, ώστε να στηρίξει την εκλογή του Ανδρέα Ξανθού, αλλά και για να ριχτεί με όλες τις δυνάμεις στη μάχη της Κρήτης για τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι από τις πλέον κρίσιμες.

Εξάλλου, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ερίζουν για την πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά, με τα εκλογικά αποτελέσματα της μεγαλονήσου να κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την έκβαση αυτού του αγώνα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισε να κατέβει εκ νέου υποψήφιος στο Ηράκλειο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να μην αλλάξει τις έδρες στις οποίες θα κατέβει, επιλέγοντας εκ νέου την Α’ Θεσσαλονίκης και τον Νότιο Τομέα της Αθήνας, στον οποίο η «πράσινη» παράταξη προσδοκά πολλά, όπως και συνολικώς στην Αττική, όπου δεν πέτυχε υψηλά ποσοστά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ