Κεραυνοί της PEGA για το σκάνδαλο υποκλοπών: H Ελλάδα δεν έδωσε τις απαντήσεις που ζητήσαμε

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Καταπέλτης» ήταν για μια ακόμα φορά η επιτροπή PEGA για το σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι ήταν απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου PEGA,Γερούν Λέναρς σε κοινή συνέντευξη με την εισηγήτρια Σοφί Ιντ’βελτ, δεν πρόκειται μόνο για ζήτημα εθνικής ασφάλειας, αλλά κράτους δικαίου, ενώ υπογράμμισε ότι αντιμετώπισαν το ζήτημα λαμβάνοντας υπόψη την πλευρά των θυμάτων.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο κ. Λέναρς ανέφερε ότι είχαν πολύ μακρά ανταλλαγή απόψεων με τον Γεραπετρίτη και η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση ήταν πολύ καλή ωστόσο δεν έλαβαν όλες τις απαντήσεις που ζητήθηκαν ή που θα επιθυμούσαν. Προσέθεσε παράλληλα ότι σε όλα τα κράτη-μέλη, εκτός από την Ουγγαρία και την Πολωνία υπήρχε συνεργασία, αλλά όχι στο εύρος που θα επιθυμούσε η επιτροπή PEGA. Εκτός από πολίτες στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων φέρεται να μπήκαν και Ευρωπαίοι ηγέτες σημείωσε ο Γερούν Λέναρς, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για δημοκρατικό ζήτημα που προκαλεί ανησυχία.

H εισηγήτρια Σοφί Ιντ’βελτ σημείωσε ότι παρότι η δουλειά της PEGA ολοκληρώνεται, θα συνεχιστεί η παρακολούθηση του ζητήματος. Επίσης, τόνισε ότι θα ασκηθεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι χρειάζεται να αναλάβει δράση. Μίλησε ταυτόχρονα για κρίση δημοκρατίας και αξιών. Σε σχέση με την Ελλάδα, ανέφερε ότι ο Γεραπετρίτης ήταν… πολύ φιλικός αλλά δεν έδωσε καμία ουσιαστική πληροφορία. H Σοφί Ιντ’Βελτ ανέφερε τέλος ότι από καμία κυβέρνηση των κρατών-μελών δεν ελήφθη ουσιαστική πληροφορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ