Δηλώσεις του ΥΠΑΜ Ισπανίας για τα Patriot στα Άδανα της Τουρκίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Τουρκική πηγή προσκείμενη του υπουργείου Άμυνας της Ισπανίας ανέφερε ότι  δεν σχεδιάζεται η επιστροφή του ισπανικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Patriot που έχει παραχωρήσει στην Τουρκία.

 Τη δήλωση αυτή  έκανε η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας.

Συγκεκριμένα, η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες δήλωσε ότι δεν σκοπεύει η χώρα της να επιστρέψουν το σύστημα Patriot, το οποίο έχει τοποθετηθεί  στα Άδανα από το 2015  κατόπιν παρότρυνσης του ΝΑΤΟ για τον φόβο επίθεσης της …Συρίας.

Η Ρόμπλες, σε συνέντευξή του στο ισπανικό κρατικό ραδιόφωνο RNE, απάντησε στην ερώτηση για τους πυραύλους Patriot που ζήτησε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την Ισπανία να μεταφερθούν στην Ουκρανία.

 «Αυτό δεν είναι μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή», είπε η Ισπανίδα.

2 64

Φωτό από την άφιξη του ισπανικού συστήματος Patriot στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας

Η συστοιχία Patriot του Ισπανικού Στρατού βρίσκεται στην αεροπορική βάση Ιντζιρλίκ στα Άδανα από τις 26 Ιανουαρίου 2015.

Η ισπανική συστοιχία Patriot ανέλαβε το έργο της ολλανδικής συστοιχία Patriot, η οποία παρείχε υποστήριξη «Αντιβαλλιστικών Πυραύλων» στην Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ από το 2013.

Οι συστοιχίες Patriot εγκαταστάθηκαν για να αποτρέψουν έναν πιθανό βαλλιστικό πύραυλο από τη Συρία εναντίον της Τουρκίας.

Όπως σημειώνεται, προς το παρόν, είναι γνωστό ότι το μόνο επίγειο σύστημα στην Τουρκία με αντιβαλλιστικούς πυραύλους και δυνατότητες αεράμυνας μεγάλου ύψους είναι το ισπανικό Patriot.

Υπάρχει επίσης μια αμερικανική συστοιχία Patriot PAC-2 στο Ιντζιρλίκ. Ωστόσο, η τοποθέτησή της αναφέρεται μόνο για την προστασία των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιντζιρλίκ.

Όπως σημειώνεται, η Ισπανία είχε παρατείνει την περίοδο υπηρεσίας του συστήματος αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας Patriot στην Τουρκία,  έως τα τέλη Ιουνίου του 2023.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ