Πολωνία: Μεταστροφή της κοινής γνώμης κατά των Ουκρανών προσφύγων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Πολωνοί αλλάζουν τη στάση τους απέναντι στους Ουκρανούς πρόσφυγες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που δημοσιεύθηκε από την πολωνική Rzeczpospolita.

Η πρόσφατη έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Οικονομικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Βαρσοβία.

«Η έρευνα δείχνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύουν ακράδαντα ότι η Πολωνία πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία έχει μειωθεί από 62% σε 42%», σημειώνει η Rzeczpospolita.

Λιγότεροι Πολωνοί έχουν επίσης θετική στάση απέναντι στη βοήθεια της Πολωνίας προς την Ουκρανία – 35% σε σύγκριση με 47% το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός εκείνων που αξιολογούν αρνητικά τη βοήθεια έχει διπλασιαστεί από 5% σε 10%.

Σήμερα, μόνο το 10% είναι υπέρ της πρόσθετης υποστήριξης στην Ουκρανία, ενώ τον Ιανουάριο του 2023 ήταν το 21% υπέρ. Το ποσοστό των Πολωνών που «υποστηρίζουν σθεναρά» τη βοήθεια στους πρόσφυγες από την Ουκρανία μειώθηκε από 49% σε 28%.

Οι μισοί Πολωνοί αντιτίθενται στην εισδοχή προσφύγων από την Ουκρανία. Ταυτόχρονα, οι ερωτηθέντες αξιολογούν κατηγορηματικά αρνητικά τα κοινωνικά προνόμια για τους Ουκρανούς. Το 60% των ερωτηθέντων είπε όχι στην εξίσωση της πρόσβασης στα κοινωνικά προνόμια που έχουν οι Πολωνοί.

Μια πολυμεταβλητή ανάλυση των αποτελεσμάτων της μελέτης δείχνει σαφώς ότι ο λόγος για την αλλαγή της στάσης των Πολωνών απέναντι στους πρόσφυγες από την Ουκρανία είναι μια απαιτητική στάση που δεν αποδεχόμαστε – σχολίασε ο επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος Robert Staniszewski από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.

➡️Polacy wciąż chcą pomagać Ukraińcom, ale na dużo mniejszą skalę niż zaraz po wybuchu wojny. rp.pl/spoleczenstwo/…

Πηγη: @antiwarrawitna

ΔΗΜΟΦΙΛΗ