Ισραήλ: Σχεδιάζεται επίσκεψη του Νετανιάχου στην Άγκυρα – Ο Ερντογάν βάζει έναν όρο!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σχεδιάζει επίσκεψη στην Τουρκία και συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το καλοκαίρι, σύμφωνα με πολιτικές πηγές στο Τελ Αβίβ και την Άγκυρα.

Σύμφωνα με αυτές χθες, Σάββατο, δήλωσαν ότι η επίσκεψη αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Έλι Κοέν την Πέμπτη με τον νεοδιορισθέντα  Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Η ισραηλινή «Walla!» αναφέρει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ του Γραφείου του Πρωθυπουργού του Ισραήλ και του Γραφείου του Τούρκου Προέδρου σχετικά με την προσεχώς αναμενόμενη επίσκεψη του Νετανιάχου.

«Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας είναι σημαντικές για την περιφερειακή σταθερότητα και την ειρήνη», είπε ο Κοέν.

«Η ανανέωση των πτήσεων των ισραηλινών αεροπορικών εταιρειών προς την Τουρκία θα αυξήσει περαιτέρω τους τουριστικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών και θα ενισχύσει τη φιλία μεταξύ των εθνών», πρόσθεσε.

Ο Φιντάν ευχαρίστησε τον Υπουργό Κοέν για την ισραηλινή αντιπροσωπεία βοήθειας στην Τουρκία μετά τον πρόσφατο σεισμό.

Ο Ερντογάν είχε συγχαρεί τον Νετανιάχου μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας για την εκλογή του στην πρωθυπουργία στις αρχές του έτους. Μετά την κλήση, το Ισραήλ και η Τουρκία επανέλαβαν πλήρεις διπλωματικούς δεσμούς τον Ιανουάριο μετά την πολύχρονη κρίση.

Το  ισραηλινό, επίσης, Channel 12, ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι στο γραφείο του Νετανιάχου πιστεύουν ότι ο Ερντογάν ενέκρινε μια συνάντηση με τον Νετανιάχου εν μέσω προσπαθειών για την ανοικοδόμηση ισχυρών δεσμών μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Όρος Ερντογάν για το φυσικό αέριο

Ωστόσο, άλλες διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η διαδικασία συνάντησε κάποιες δυσκολίες, δηλαδή ότι ο Ερντογάν θα συναντήσει τον Νετανιάχου μόνο εάν μεταφέρει νέα για τη συνεργασία μεταξύ των χωρών για το φυσικό αέριο.

Η Τουρκία ανυπομονεί να κατασκευάσει έναν αγωγό για την παράδοση φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη.

Άλλες πηγές ανέφεραν ότι ο Νετανιάχου εξακολουθεί να περιμένει πρόσκληση από τον Λευκό Οίκο για να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον.

Ο Νετανιάχου βασίζεται σε άλλα θέματα που ενδιαφέρουν την κοινή γνώμη στο Ισραήλ και ως εκ τούτου ποντάρει στην επίσκεψη στην Τουρκία και στην επανέναρξη των προσπαθειών για επίσκεψη στο Άμπου Ντάμπι, όπως γράφει η αραβική «Μέση Ανατολή».

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ