Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σι Τζινπίνγκ – Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περίπου μισή ώρα κράτησε η σημερινή συνάντηση ανάμεσα στις αντιπροσωπίες της Κίνας και των ΗΠΑ στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της ιστορικής επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν στην κινεζική πρωτεύουσα, με την ελπίδα να διασφαλίσει ότι οι -πολλές- διαφωνίες μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων δεν θα καταλήξουν σε σύγκρουση.

Ο Μπλίνκεν, ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που συναντά τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ από το 2018, είχε περπατήσει νωρίτερα προς τον Σι απλώνοντάς του το χέρι στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, την οποία χρησιμοποιεί συχνά η Κίνα για να υποδέχεται αρχηγούς κρατών — θετικές ενδείξεις στην όλη «χορογραφία» της διπλωματίας. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο αντιπροσωπείες κάθισαν στη συνέχεια η μία απέναντι στην άλλη κατά μήκος ενός μεγάλου τραπεζιού διακοσμημένου με ροζ λουλούδια λωτού, με τον Σι στην κορυφή και τον Μπλίνκεν στα δεξιά του.

Ο Σι Τζινπίνγκ έκανε λόγο για «πρόοδο» στις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στη χώρα. Η συνάντησή τους θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή συνάντησης κορυφής ανάμεσα στον Σι και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αργότερα φέτος.

Μπάιντεν και Σι συναντήθηκαν για τελευταία φορά στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στο Μπαλί της Ινδονησίας τον περασμένο Νοέμβριο, δεσμευόμενοι για πιο συχνή επικοινωνία, παρότι οι σχέσεις έχουν από τότε επιδεινωθεί εξαιτίας θεμάτων που ξεκινούν από την Ταϊβάν και φθάνουν μέχρι ανησυχίες για κατασκοπεία. «Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ακολουθήσουν στα βήματα της κοινής κατανόησης στην οποία καταλήξαμε με τον πρόεδρο Μπάιντεν στο Μπαλί. Οι δύο πλευρές κατέγραψαν επίσης πρόοδο και κατέληξαν σε συμφωνία για ορισμένα ειδικά θέματα. Αυτό είναι πολύ καλό», δήλωσε ο Σι κατά την έναρξη της συνάντησης, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από την κινεζική κρατική τηλεόραση.

Στη διάρκεια των συνομιλιών, οι οποίες κατά τα άλλα πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, ο Σι είπε πως η Κίνα «ελπίζει σε γερή και σταθερή σχέση Κίνας – ΗΠΑ» και πως πιστεύει ότι οι δύο χώρες «μπορούν να υπερβούν διάφορες δυσκολίες», σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να «μην πλήττουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας».

Προς το παρόν δεν είναι σαφές από τα σχόλια του Σι ή από προηγούμενες ανακοινώσεις του Μπλίνκεν για τις συνομιλίες που είχε νωρίτερα σήμερα με τον ανώτατο διπλωμάτη της Κίνας Ουάνγκ Γι και τον υπουργό Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ χθες Κυριακή, τι είδους πρόοδος ακριβώς έχει επιτευχθεί.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάθος αντίληψη για την Κίνα»

Νωρίτερα, ο Μπλίνκεν υπογράμμισε τη σημασία των ανοικτών επικοινωνιακών διαύλων, προκειμένου να υπάρξει μια διαχείριση του ανταγωνισμού κατά τις συνομιλίες διάρκειας τριών και πλέον ωρών με τον Ουάνγκ, τις οποίες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «παραγωγικές». Λέγοντας πως οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας βρίσκονται σε χαμηλό σημείο, ο Ουάνγκ είπε πως αιτία είναι η λάθος αντίληψη που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την Κίνα.

«Πρέπει να αναλάβουμε μια υπεύθυνη στάση απέναντι στον λαό, στην ιστορία και στον κόσμο, και να αντιστρέψουμε το καθοδικό σπιράλ των σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας», είπε ο Ουάνγκ κατά τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. Κατά τις συνομιλίες που είχε χθες με τον Τσιν, διάρκειας επτάμισι μωρών, ο Μπλίνκεν τόνισε «την ανάγκη να μειωθεί ο κίνδυνος παρανόησης και λανθασμένης κρίσης», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Και οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία να καταστούν πιο εύκολες οι επισκέψεις των πολιτών τους, και συμφώνησαν να εργαστούν για την αύξηση των επιβατικών πτήσεων. Εξέφρασαν επίσης την επιθυμία να σταθεροποιηθούν οι διμερείς σχέσεις και συμφώνησαν πως ο Τσιν θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για να συνεχίσουν τον διάλογο, αν και δεν ανακοινώθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για την επίσκεψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ