Ευθεία επίθεση ΣΚΑΪ στο BBC: “Τώρα θεοποιήσαμε το BBC” – Πουθενάδες μπροστά στο σταθμό του Φαλήρου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Τώρα θεοποιήσαμε το BBC”

.

,

Στο τραγικό ναυάγιο με τους εκατοντάδες νεκρούς στην Πύλο αναφέρεται με σημερινό του δημοσίευμα το BBC, στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά σε στοιχεία που θέτουν εν αμφιβόλω τους υπολογισμούς και τους χειρισμούς της ελληνικής ακτοφυλακής. 

Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, τα στοιχεία από «την ανάλυση της κίνησης των άλλων πλοίων στην περιοχή, δείχνει ότι το ασφυκτικά γεμάτο αλιευτικό δεν κινούνταν για τουλάχιστον επτά ώρες πριν ανατραπεί. Η ελληνική ακτοφυλακή εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι αυτές τις ώρες το σκάφος βρισκόταν σε πορεία προς την Ιταλία και δεν χρειαζόταν διάσωση» αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως οι ελληνικές αρχές δεν έχουν απαντήσει ακόμη στις αποκαλύψεις του BBC.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται «ο ΟΗΕ ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τους χειρισμούς της Ελλάδας, εν μέσω ισχυρισμών που λένε ότι θα έπρεπε να είχαν ληφθεί περισσότερα μέτρα ώστε να ξεκινήσει η προσπάθεια διάσωσης. Οι Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι όσοι επέβαιναν στο πλοίο είπαν ότι δεν ήθελαν βοήθεια και δεν κινδύνευαν μέχρι λίγο πριν βυθιστεί το σκάφος τους».

Το BBC, εξηγεί ότι, έλαβε μια κινούμενη εικόνα υπολογιστή με δεδομένα παρακολούθησης που παρέχεται από τη MarineTraffic, μια πλατφόρμα ναυτιλιακών αναλύσεων. Τα δεδομένα τους δείχνουν τις ώρες δραστηριότητας εστιασμένα σε μια συγκεκριμένη περιοχή όπου το σκάφος μεταναστών βυθίστηκε αργότερα αμφισβητώντας τον επίσημο ισχυρισμό ότι δεν είχε προβλήματα με την πλοήγησή του.

Σημειώνεται ότι το αλιευτικό σκάφος δεν είχε ανιχνευτή, επομένως δεν φαίνεται στον χάρτη. Ούτε η ακτοφυλακή και τα στρατιωτικά σκάφη έχουν εφόσον δεν μοιράζονται την τοποθεσία τους.

Το χρονολόγιο του Λιμενικού που αμφισβητείται, σύμφωνα με το BBC

Το ρεπορτάζ παρουσιάζει «το χρονολόγιο του Λιμενικού, το οποίο έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση»:

«Η Frontex, η συνοριακή δύναμη της ΕΕ, λέει ότι εντόπισε για πρώτη φορά το σκάφος μεταναστών γύρω στις 08:00 ώρα Ελλάδας την Τρίτη και ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές.

Το Alarm Phone, μια τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για μετανάστες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη θάλασσα, λέει ότι έλαβαν κλήση στις 12:17 GMT λέγοντας ότι το σκάφος βρισκόταν σε κίνδυνο.

Το BBC χρησιμοποίησε βίντεο και φωτογραφίες που έχουν επικυρωθεί από το BBC Verify, καθώς και δικαστικά αρχεία και ημερολόγια αποστολής, για να αναλύσουν την κίνηση των πλοίων στην περιοχή τις επόμενες ώρες: 

Το κινούμενο σχέδιο Marine Traffic δείχνει ένα πλοίο που ονομάζεται Lucky Sailor να στρίβει απότομα βόρεια στις 15:00 GMT.

Ο ιδιοκτήτης του Lucky Sailor μας έδωσε το ημερολόγιο του και επιβεβαίωσε ότι είχε ζητηθεί από την ακτοφυλακή να πλησιάσει το σκάφος των μεταναστών και να δώσει τροφή και νερό.

Περίπου μισή ώρα αργότερα στις 15:35 GMT, το ελικόπτερο της ακτοφυλακής βρήκε το σκάφος μεταναστών. Οι αρχές συνέχισαν να ισχυρίζονται ότι ήταν σε σταθερή πορεία εκείνη την εποχή.

Αλλά δυόμισι ώρες αργότερα, γύρω στις 18:00 GMT, ένα άλλο σκάφος, το Faithful Warrior, ταξίδεψε στην ίδια περιοχή και έδωσε επίσης προμήθειες στο σκάφος. Οι ιδιοκτήτες του Faithful Warrior μας παρέπεμψαν στις ανακριτικές αρχές.

Προέκυψε βίντεο – φέρεται να τραβήχτηκε από το Faithful Warrior – που ισχυρίζεται ότι δείχνει τις προμήθειες να παραδίδονται στο πλοίο μεταναστών μέσω ενός σχοινιού στο νερό. Δεν φαίνονται άλλα πλοία.

Το BBC Verify το έλεγξε και διαπίστωσε ότι το σκάφος – το οποίο δεν κινείται στο βίντεο – ταίριαζε με το σχήμα του πλοίου μεταναστών που φαίνεται στις φωτογραφίες και οι καιρικές συνθήκες ήταν αντίστοιχες με αυτές που αναφέρθηκαν εκείνη την εποχή. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς γυρίστηκε αυτό το βίντεο.

Από τις 19:40 έως τις 22:40, οι Έλληνες αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν αρχικά ότι το σκάφος κρατούσε »σταθερή πορεία και ταχύτητα».

Η αρχική τους δήλωση ισχυριζόταν ότι παρατήρησαν από διακριτική απόσταση, αλλά με βάση μια κοντινή εικόνα που δημοσίευσαν αργότερα οι ίδιοι – από αυτήν τη χρονική περίοδο – υποδηλώνει ότι το σκάφος μεταναστών δεν πηγαίνει πουθενά.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε αργότερα ότι η ακτοφυλακή προσπάθησε να επιβιβαστεί στο σκάφος για να εκτιμήσει τον κίνδυνο, αλλά οι επιβαίνοντες αφαίρεσαν ένα σχοινί που ήταν συνδεδεμένο και δεν ήθελαν βοήθεια.

Όλη η ναυτιλιακή δραστηριότητα των τελευταίων επτά ωρών επικεντρώθηκε γύρω από ένα συγκεκριμένο σημείο, υποδηλώνοντας ότι το σκάφος μεταναστών δεν είχε σχεδόν μετακινηθεί.

Η κλίμακα του κινούμενου χάρτη υποδηλώνει ότι ταξίδεψε λιγότερο από μερικά ναυτικά μίλια, κάτι που μπορεί να αναμένεται από ένα πληγωμένο σκάφος που χτυπήθηκε από τον άνεμο και τα κύματα στο βαθύτερο μέρος της Μεσογείου.

Οι ενέργειες των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο, που κουνούσαν το σκάφος, θα συνέβαλαν επίσης σε οποιαδήποτε κίνηση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, οι Έλληνες αξιωματούχοι επέμειναν ότι δεν αντιμετώπιζε προβλήματα και αντ’ αυτού βρισκόταν με ασφάλεια καθ’ οδόν προς την Ιταλία και έτσι η ακτοφυλακή δεν προσπάθησε να σώσει.

Στις 23:00, το σκάφος βυθίστηκε με εκατοντάδες επιβαίνοντες και το κινούμενο σχέδιο παρακολούθησης δείχνει μια φρενίτιδα πλοίων που έρχονται να βοηθήσουν.

Αυτό περιελάμβανε το Celebrity Beyond από το οποίο γυρίστηκε πλάνα από τις συνέπειες της καταστροφής και αργότερα στάλθηκε στο BBC.

Ένα πολυτελές γιοτ, «η Βασίλισσα των Μάγια», λαμβάνει στη συνέχεια εντολή να βοηθήσει να πάρουν μερικούς από τους 104 επιζώντες στην ξηρά.

Όσοι διασώθηκαν έφτασαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Καλαμάτας, αλλά άφησαν πίσω τους μια σειρά από ανησυχητικά ερωτήματα για τις απαντήσεις που έδωσε η ελληνική πλευρά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ