Ειδικό Δικαστήριο Χάγης: Σέρβος μάρτυρας κατέθεσε ότι βασανίστηκε από τον UÇK επί 56 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ανακρίνεται ο μάρτυρας με αριθμό 03540, στην υπόθεση τεσσάρων πρώην ηγετών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου – UÇK, όπως γράφει αλβανικό δημοσίευμα.

Απαντώντας στον εισαγγελέα, ανέφερε ότι ως δασοφύλακας κρατήθηκε από στρατιώτες του UÇK και τον ξυλοκόπησαν και τον κακομεταχειρίστηκαν για 56 ημέρες, με εντολή του Λατίφ Γκάσι.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο εισαγγελέα, ο μάρτυρας έδωσε αυτή την κατάθεση το 2002, το 2003 και το 2009, χωρίς να διευκρινίσει για ποιο δικαστήριο πρόκειται.

Ισχυρίζεται ότι η εντολή για βία ήρθε από τον Λατίφ Γκάσι, αλλά δεν την άκουσε ο ίδιος.

«Όχι τίποτα, μπήκαν στο δωμάτιο, καθόμουν στα γόνατά μου και άρχισαν να με χτυπούν πίσω με λαστιχένια ρόπαλα και «πλάτες τουφεκιού», αλλά άκουσα τη φωνή του Λατίφ Γκάσι. Δεν κατάλαβα τι είπε γιατί δεν μιλάω αλβανικά, αλλά άκουσα έναν άνθρωπο να λέει, αφήστε σε εμένα να τον σκοτώσω, να σκοτώσω τη Σέρβα μητέρα του, την ξέρω. Φυσικά, έδωσε την εντολή γιατί ο Σαμπίτ Μπερίσα και εγώ ήμασταν εκεί», δήλωσε ο μάρτυρας χθες τη Δευτέρα.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε έγγραφο στον εισαγγελέα, στο οποίο λέγεται ότι η διαδικασία της αποφυλάκισής του γράφτηκε στις 26 Οκτωβρίου 1998.

«Ναι, είναι σωστό ότι αφέθηκα ελεύθερος, αλλά δεν το υπέγραψα και δεν ξέρω ποιος εξέδωσε αυτό το έγγραφο».

Στο εισαγωγικό μέρος αυτής της επιστολής, γράφεται ότι το έγγραφο αυτό εκδόθηκε από υποκατάστημα Εσωτερικών Υποθέσεων στο Podujevë/Ποντούγεβο, Κοσσυφοπεδίου.

Ο μάρτυρας αρνήθηκε να πει ότι είχε συναντηθεί με οποιονδήποτε Σέρβο αστυνομικό εκείνη την ώρα και ότι δεν μπορούσε να μιλήσει με κανέναν, λόγω της σοβαρής σωματικής και ψυχικής του κατάστασης.

«Την επόμενη μέρα εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης ότι δραπέτευσα από τον UÇK, αλλά δεν έχω καμία σχέση με αυτό».

«Σχεδόν δεν ήξερα τίποτα για τον εαυτό μου, ήμουν τόσο άρρωστος. Ήμουν τόσο χάλια σωματικά που δεν μπορούσα να δώσω αυτό το έγγραφο σε κανέναν. Δεν ξέρω ποιος έγραψε αυτό το έγγραφο», δήλωσε.

Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι έλαβε ιατρική περίθαλψη σε ίδρυμα υγείας στο Prekuple/ Προκούπλιε της Σερβίας.

Σε ένα μέρος αυτού του εγγράφου, η κατάσταση της υγείας του περιγράφεται επίσης ως «η πηγή εξακολουθεί να υποφέρει από νευρικά προβλήματα και έχει σοβαρά τραύματα στα πλευρά και το νεφρό του, ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει ότι τον άφησαν ελεύθερο», κάτι που ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ως αλήθεια.

Ερωτηθείς γιατί δεν είχε αποκαλύψει ότι τον κακομεταχειρίστηκαν οι Λατίφ Γκάσι και Νουρεντίν Ιμπίσι, δήλωσε ότι «εκείνη την εποχή είχα ξεχάσει πολλά πράγματα και δεν είχα ακόμη πλήρως τις αισθήσεις μου, είχα κάνει πολλές ιατρικές θεραπείες, λίγο αργότερα όταν ανάκτησα θυμήθηκα για τους διοικητές», λέει στη συνεδρία.

Ο εισαγγελέας ζήτησε τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν σε αυτή τη συνεδρίαση κατά τη συνέντευξη του όγδοου μάρτυρα, να θεωρηθούν «ως αποδεικτικά στοιχεία της υπόθεσης και να έχουν επιβεβαιωτικό χαρακτήρα όσον αφορά τα άλλα στοιχεία της υπόθεσης».

Ο μάρτυρας που ανακρίνεται αυτή τη στιγμή από τον Ειδικό Εισαγγελέα της Χάγης, ήταν κάτοικος Ποντούγεβο και εργαζόταν στην ίδια πόλη.

Ανέφερε επίσης ότι υπέγραψε το έγγραφο απελευθέρωσης αφού τον απείλησαν με θάνατο.

«Μου έδωσαν ένα γράμμα για την αποφυλάκισή μου, μου είπαν να το υπογράψω, ότι δεν θα ξαναπατήσω το πόδι μου στο Κοσσυφοπέδιο, ότι δεν με είχαν χτυπήσει και κακομεταχειριστεί, μου είπε ο Λατίφ Γκάσι τρεις φορές και μου είπε ότι αν δεν το υπέγραφα θα με σκότωνε. Ήμουν σε κακή θέση, ίσως έκανα λάθος που το υπέγραψα, αλλά ήθελα να ζήσω», λέει.

Στη δίκη εναντίον των Χασίμ Θάτσι, Καντρί Βέσελι, Ρετζέπ Σελίμι και Γιακούμπ Κρασνίκι, μέχρι στιγμής έχουν εκδικαστεί οκτώ μάρτυρες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα εγκλήματα που παρουσιάζονται σε αυτό διαπράχθηκαν τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 1998 έως τον Σεπτέμβριο του 1999 σε διάφορες τοποθεσίες στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και στο Kukës και το Cahan, στη Βόρεια Αλβανία.

Στις 10 Μαΐου 2022, κατά τις εμφανίσεις τους, και οι τέσσερις κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι για τις νέες κατηγορίες στο τροποποιημένο κατηγορητήριο. Στις 15 Δεκεμβρίου, ο δικαστής της προδικασίας παρέπεμψε τη δικογραφία στο βούλευμα II.

Η Προανακριτική Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2023 και ακολούθησε η Ειδική Εισαγγελική Προπαρασκευαστική Διάσκεψη στις 15 Φεβρουαρίου.

Η δίκη ξεκίνησε στις 3 Απριλίου 2023 με τις εισαγωγικές δηλώσεις του Ειδικού Εισαγγελέα και του εκπροσώπου των θυμάτων και ακολούθησαν οι ομάδες υπεράσπισης στις 4 και 5 Απριλίου 2023. Στην υπόθεση αυτή συμμετέχουν 140 θύματα του UÇK.

Albanian Post

The Hellenic Information Team

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ