Αύξηση του κατώτατου μισθου κατά 34% στην Τουρκια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 11.402 λίρες (442,45 ευρώ) θα φτάσει ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία μέσα στο μήνα, καθώς ο υπουργός Εργασίας, Βεντάτ Ισιχάν, ανακοίνωσε πως θα αυξηθεί κατά 34%.

Αυτή είναι και η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στη χρονιά, η οποία αναμένεται να αυξήσει κι άλλο τις πληθωριστικές πιέσεις στην χώρα, την ώρα που το νέο οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευθεί για τη μείωση του πληθωρισμού σε μονοψήφιο νούμερο, από το 40% όπου τοποθετείται επισήμως σήμερα.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε ότι «επώδυνα» μέτρα όπως η αύξηση των επιτοκίων, είναι αναγκαία για την σταθεροποίηση της τουρκικής οικονομίας, με την απόφαση της κεντρικής τράπεζας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα να αναμένεται για τις 22 Ιουνίου. «Η άποψή μας σε σχέση με τα επιτόκια είναι γνωστή και δεν έχει αλλάξει. Η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί πολιτική επιλογή που ζημιώνει την παραγωγή. Αλλά υπάρχουν βραχυπρόθεσμα και ορισμένες φορές επώδυνα μέτρα που πρέπει να λάβει η Τουρκία για την οικονομική σταθερότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είναι πιθανόν να αυξήσει το βασικό επιτόκιο, για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, παρά την προσωπική του αντίθεση στα υψηλά επιτόκια. Σε αντίθεση με τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο Ερντογάν θεωρεί ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό, ο οποίος, σύμφωνα με ανεξάρτητους οικονομολόγους έχει ξεπεράσει το… 100%!

Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια, ο Ερντογάν ανάγκασε την κεντρική τράπεζα να μειώσει κατ’ επανάληψη το βασικό επιτόκιο, συμβάλλοντας έτσι στην κατακόρυφη πτώση της τουρκικής λίρας, που έχει χάσει άνω του 80% της αξίας σε σχέση με το δολάριο την τελευταία πενταετία. Οι οικονομικοί αναλυτές, πάντως, θεωρούν ότι μία ισχυρή αύξηση του βασικού επιτοκίου, που είναι σταθερό στο 8,5% από το τέλος του Φεβρουαρίου, μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ